Filosofii secolului al XVIII-lea si-au propus sa schimbe societatea. Ei au influentat atitudinea si actiunea unor monarhi care au pus in practica principiile luministe. Absolutismul contrazice ideile generoase ale filosofiei luminilor.
Frederic al II-lea in Prusia, Ecaterina aII-a in Rusia, Iosif alI-lea si Leopold al II-lea in Austria intretin corespondenta si acorda protectie filosofilor.
Monarhul isi pastreaza puterea. Suveranul este absolut nu exista alta autoritate decat cea care izvoraste din persoana lui. Datoria suveranului este sa-i protejeze pe cei saraci si umili. Initiativa si decizia guvernarii apartin monarhului, care infiinteaza un corp eficient de functionare atat la nivel central, cat si local.
Apar unele transformari si in domeniul juridic. Sistemul legislativ comun tuturor provinciilor prusace prevede: egalitatea in fata legii, garanteaza drepturile civile si dreptul de proprietate si protejeaza libertatea religioasa, confirma drepturile si distinctiile sociale ale nobilimii.
Iosif al II-lea are un cod penal care prevede aceleasi pedepse pt nobili ca si pt tarani. Ecaterina aII-a a elaborat Nakaz-ul, instructiuni care cuprind o sinteza a ideilor iluministe si in care se afirma ca toti cetatenii trebuie sa se supuna acelorasi legi.
Se remarca progrese si in domeniul educatiei. In Rusia si Austria se creeaza scoli de stat cu frecventa obligatorie, elevii saraci sunt ajutati cu manuale gratuite si se infiinteaza scoli pt fete sau, in Rusia chiar scoli mixte. Frederic al II-lea sprijina Academia prusaca, iar in Rusia se intemeiaza in 1783 primul Colegiu de medicina si se fondeaza Academia de arte frumaose. Ecaterina aII-a se opune educarii serbilor, care ar putea ajunge sa refuze sa ne mai dea ascultare.
Iosif al IIea desfiinteaza manastiri, aboleste zeciuiala si preotii devin functionari, salariati ai statului. Intr-o Rusie ortodoxa, Ecaterina confirma toleranta fata de protestanti si catolici, pt ca Iosif al II-lea sa-i declare pe protestanti egali in fata legii cu catolicii. Edictul din 1782 se refera la evrei, iar Austria devine primul stat european care face un pas major pe calea emnaciparii acestora. Prusia si Rusia fac si ele concesii evreilor si musulmanilor.
Desfiintarea serbiei este o reforma care ar fi determinat schimbarea structurii sociale. Iosif al II-lea emite in anul 1781 decretul prin care serbia este abolita in intregime. Frederic al II-lea protejeaza taranimea de abuzurile proprietarilor de pamant.
In Prusia politica este mercantilista, in timp ce in Rusia se opteaza pt liberul-schimb. Imi gratia calificata din Rusia si Prusia, prin acordarea de pamant si scutiri de impozite, caci forta unui stat consta in numarul supusilor acestuia.
Seismul politic reprezentat de Revolutia din Franta ii sperie pe despotii luminati, care renunta la reforme.
|