Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Marxism amuzant

Filozofie


Marxism amuzant

 
           
            "Geometria, asa cum se învata, este stiinta ideii burgeze de spatiu". Nu mai tin minte daca aceasta definitie foarte noua a unei stiinte foarte vechi a gândit-o serios un marxist de extrema puritate ori e numai inventia unui adversar caricaturist. Oricum ar fi, ea ni se pare placuta si instructiva, pentru ca rezuma pitoresc si exact înversunarea cu care socialistii luptatori au cultivat ideea de clasa. Sa nu ne oprim însa la formula aceasta care pare glumeata. De dragul dreptatii numai, trebuie spus îndata ca, în clasa burgeza, s-au aratat sa fie mai multe geometrii deosebite, ca s-au iscat, între burgezi, contestatii de la aceste geometrii, ca prin urmare burgezii au mai multe si diverse idei de spatiu. Fiindca si Gauss, si Lobacevski, si 212x235c Riemann au fost hotarât burgezi, ca si Euclid; si n-am aflat sa se fi dovedit ca geometriile neeuclidiene ar fi luat nastere în alte clase sociale, ca produse necesare si specifice ale acestor clase si din lupta lor cu burgezia. Ramâne dar asigurata burgezilor calitatea de a-si închipui spatiul în mai multe feluri. Deloc nu vreau sa hotarasc daca aceasta varietate în gândirea acelei clase este un merit sau o infamie. E sigur însa ca, dupa tactica luptei de clase, se poate sustine, cu egala violenta, si una si alta.
            "Lucratorul care manânca cârnati si primeste cinci franci pe zi stie foarte bine ca patronul lui e un hot si cârnatul hranitor si placut. Dar sofistul burgez, cheme-se el Pierson, Hume sau Kant, zice ca nu-i asa: parerea aceea a lucratorului este personala si subiectiva, si el ar putea gândi cu acelasi drept ca patronul îi vrea binele si cârnatul e curea tocata, fiindca omul nu poate cunoaste lucrul în sine". Astfel denunta, cu subtilitate, Paul Lafargue cum burgezia conspira, sub masca filosofica, împotriva proletarului. Rusul Lenin da mai de-a dreptul: filosofilor el le zice curat dusmani. De Mach, fizicianul si renovatorul impresionismului filosofic al lui Hume, spune ca a vândut stiinta cum a vândut Iuda pe Mântuitorul - filosofia lui Mach este pentru stiinta ce a fost sarutul lui Iuda pentru Hristos. Pe Chvolson, profesorul de fizica din Petrograd, îl face las din banda neagra (ciornoiesotnik), fiindca a facut lui Haeckel niste obiectii de detaliu privitoare la teoria cunostintei. Haeckel, profesorul de biologie care a dezlegat, în sfârsit, toate Enigmele Universului, pare sa se fi bucurat de aprobarea deplina si fierbinte a fruntasilor revolutiei ruse.
            Am avut cinstea sa fiu prezentat lui Plehanov, pe când era înca Mare-Maistru al marxismului rusesc. Am avut si durerea sa-l supar tare fiindca nu credeam în Haeckel. Plehanov era numai credinta, din cap pâna în picioare, asa ca pentru alte calitati si atitudini mintale nu mai era loc într-însul. si mi se pare ca multi din "inteligenta" ruseasca erau asa. Pe Kant nu putea sa-l sufere: filosofia lui este subiectiva (!), zicea Plehanov, si prin urmare reactionara.
            Vorba celebra si aparent paradoxala, ca "intelectul dicteaza naturii legile lui" îl exaspera pe marxistul rus ca o injurie personala. "Daca-i asa, poftim de învie un mort cu intelectul d-tale!" - si Plehanov râdea crispat, plin de multumire acra si febrila...
            Lenin clarifica oarecum situatia hotarând ca filosofia lui Kant corespunde partidului cadet rusesc. - În cercetare mai de aproape ia un alt "inteligent" revolutionar rus, Chuliatikov, filosofia apuseana. Filosofia nu-i lucru nevinovat, zice foarte iscusit Chuliatikov. Ea este o arma care se faureste contra clasei muncitoare. Idei, concepte, reprezentari, simturi, lucru în sine, fenomene, subiecte, obiecte, atribute, energii, toate acestea simbolizeaza clasele sociale si raporturile dintre ele. Sunt semne conventionale, inventate de conspiratia burgeza. si, de pilda, sistemul lui Descartes prezinta lumea dupa tipul organizarii unui atelier de manufactura. Ideea de timp la Descartes rezulta din introducerea orelor fixe pentru începutul lucrului în atelierele din secolul al XVI-lea. Lumea în conceptia lui Spinoza este un imn închinat capitalului triumfator - de aceea l-a si dus la groapa cu atâta cinste pe Spinoza toata floarea burgeziei olandeze. Manufacturist este si Dumnezeu asa cum îl întelege Leibniz. Dar mai ales Hume si Kant sunt reprezentantii adecvati ai manufacturismului în filosofie. Fiindca în Germania capitalul nu avea înca suficienta elasticitate, Kant concepe sufletul în chip static! Ideile filosofice ale lui Mach si ale lui Wundt simbolizeaza organizatia întreprinderilor capitaliste.
            Un prieten al lui Lenin ar fi spus ca marele dictator a învatat toata filosofia burgeza în sase saptamâni. Socotind rezultatul, putem zice ca timpul acesta n-a fost prea scurt; ca filosof, Lenin are evident vârsta aceasta. Te poti întreba însa, de ce a studiat Lenin filosofia burgeza si de ce a scris o carte de peste patru sute de pagini despre dânsa? Fara îndoiala un dusman asa perfid cum e burgezia trebuie atacat si sfarâmat pe toate tarâmurile. Dar cred ca Lenin, Chuliatikov si oricare altii ca dânsii, fac exces de prudenta. Trebuie sa fie cineva prea fanatic sau prea distras, ca sa nu vaza ca burgezul însusi face prea putin caz de filosofie si nu ascunde cu prea mare grija aceasta lipsa de consideratie. Alarmele revolutionarilor contra filosofiei îi par desigur burgezului surprinzatoare si comice. Lenin denunta o teribila conspiratie, si burgezul se întreba mirat: da ce are a face? Cinstit vorbind, el nu-i cunoaste pe acesti tovarasi de conjuratie. Desigur ideologiile morale si religioase slujesc interese, si interesele sunt felurite dupa clasa sociala. Dar nu toate detaliile unei ideologii se pot desface, ca firele dintr-o tesatura simpla, de-a dreptul din structura economica a societatii... si în sfârsit ce nevoie are un revolutionar de atâtea explicatii? Carti groase contra filosofiei, lucratorului nu-i trebuie. Pentru uzul revolutionar se poate regula la iuteala filosofia burgeza într-o brosura sau în doua trei discursuri. Iar spiritele revolutionare mai riguroase au doar pe Haeckel; inocenta lui filosofica este adorabila si simplicitatea gândirii sale e deplin curata de vicleniile filosofilor clasici, conspiratori împotriva proletariatului.
            De demult socialistii au produs, potrivit tacticei politice, si volume groase si brosurele. Volumul pentru intelectuali, brosura pentru lucratori. si adeseori ce se spunea în volum nu se potrivea întocmai cu ce se spunea în brosura. Aceasta divergenta a crescut pâna s-a dat scandalos pe fata, în criza socialismului de dupa razboi. În fata catastrofei imediat amenintatoare, unii din fruntasii miscarii si-au adus aminte mai mult de ce era în volum, au luat atitudini moderate si au proclamat metode pasnice; altii s-au tinut strict de brosura pentru lucrator - brosura era totdeauna mult mai violenta decât volumul, - si acestia au facut bolsevismul. Câta vreme criza cea mare era înca de domeniul viitorului departat, sefii se învoiau ca lucratorul trebuie necontenit atâtat, ca sa nu adoarma constiinta proletara. Acum însa Kautsky si altii se mira si se supara ca multi lucratori europeni, dar mai ales "intelectualii" revolutiei ruse au luat lucrul ad litteram. Mi se pare ca rusii iau totul ad litteram. si pâna la revolutie nu cred sa fi fost mai grozavi cetitori în Europa decât rusii. Ceteau oamenii negresit stiinta apuseana - ca ce alta aveau sa ceteasca? Productia filosofica si stiintifica propriu ruseasca era aproape neglijabila. Cu deosebire ceteau rusii carte nemteasca. Definitia geometriei, de la care am început vorba, a fost pusa în circulatie de nemti. Pare sa fie o gluma; rusii însa au luat-o probabil, ca serioasa. Ei sunt seriosi teribil.
            Au fost în Rusia oameni cari au zis ca trebuie radical suprimata orice legatura cu Apusul. Nu sunt deloc autoritar; n-as fi fost în stare sa opresc cu sila pe Chuliatikov, pe Lenin si Plehanov, sa ceteasca filosofie apuseana. Daca însa ar fi putut fi înduplecati cu binisorul sa nu ceteasca, eleganta lor intelectuala ar fi câstigat. Paguba nu cred c-ar fi fost pentru proletari, nici mare profit pentru dusmanii lor, din aceasta abtinere. Mi se pare ca acesti oameni, luptându-se cu filosofia au pierdut timp, ceea ce pentru un socialist nu poate fi decât foarte regretabil. Nu vreau sa socotesc ca si­au ostenit si temperamentul în asemenea lupta, pentru ca aici natura lor este de o bogatie extrema. Din contra, temperamentul trebuie sa si-l osteneasca asemene firi, cu orice pret, ca sa nu debordeze prea des. Dar de ce sa si-l osteneasca tocmai cu filosofia?
           




Document Info


Accesari: 1816
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )