Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DEPRESIA

Psihiatrie


DEPRESIA

Introducere

Depresia este o experienTă comună. Fiecare dintre noi se simte plictisit, rău sau uneori trist. De obicei motivele par a fi evidente - o dezamăgire, frustrare, pierderea a ceva sau a unei persoane foarte dragi - dar nu întotdeauna; uneori "avem toane", "ne simTim rău", "nu suntem în apele noastre", "ne sculăm cu faTa la cearsaf" si nu stim de ce.



În unele cazuri depresia poate fi atît de puternică încît domină vieTile încît pare inutil să mai trăiesti. Aceasta nu înseamnă că trebuie să cedezi, să fi acuzat de autocompătimire sau de neputinTa de a "nu te aduna". Depresia ajunsă la acest grad reprezintă o boală si trebuie tratată.

Ca în cazul fiecărei depresii normale există întotdeauna o cauză aparentă iar uneori nu. Ar putea fi o reacTie la o boală fizică, stress, suprasolicitare, somaj, probleme cu rudele, probleme financiare sau cu casa, însă reacTia este mult mai intensă si durează 12312d312m mai mult decît este necesar. Iar apoi, întru-un mod foarte sever, devastator chiar apare depresia.

Căutînd ajutor

Atunci cînd depresia este mai severă decît ne-am fi putut astepta, sau cînd continuă să acTioneze avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de ajutor dacă depresia ne afectează munca, relaTiile si sentimentele cu prietenii si cu familia, sau dacă am începutsă avem gînduri ca oamenii s-ar simTi mai bine fără noi.

Uneori numai simpla discuTie cu un prieten foarte apropiat sau cu o rudă în care avem încredere ar putea fi de-ajuns să ne ghideze pe "panta abruptă"(Winston Churchill denumea această stare "situaTia unui cîine rîios"). Dar dacă depresia a luat unele forme îngrijorătoare este bine să se facă o vizită doctorului.

Bine-nTeles că nu putem să ne dăm seama căt de bolnavi suntem deoarece totul vine gradual, sau pentru că ne autocondamnăm că suntem lenesi sau slabi. Trebuie să luptăm, fie chiar si dacă suntem convinsi de alTii să o facem, iar aceasta nu reprezintă un semn de slăbiciune. Astfel trebuie să încercăm să scăpăm de propriile noastre sentimente prin abordarea unei vieTi mai active - desi si în acest caz ne putem întreba de ce ne simTim stresaTi si obosiTi. Uneori sentimentele noastre nu se autoprezintă ca fiind un rezultat al nefericirii, ci în unele cazuri drept forme de reacTie fizică cum ar fi constante dureri de cap, dureri sau dificultăTi de dormire.

Simptome

Unele simptome caracteristice ne pot da nouă, familiei sau doctorului informaTia că este nevoie de un ajutor profesional:

  • Pierderea interesului în bucuriile vieTii;
  • Lipsa motivaTiei, ceea ce face ca simplele îndatoriri sau decizii să pară dificile sau imposibil de înfăptuit;
  • Oboseala mare
  • AgitaTie si neliniste
  • Pierderea sau mărirea apetitului, cu pierderea în greutate sau îngrăsarea
  • Insomnii sau somn excesiv
  • Pierderea sentimentului de afecTiune, renunTarea la sex;
  • Pierderea încrederii în sine, evitarea oamenilor;
  • Iritabilitate
  • Te simTi nefolositor, inadecvat, prost, neajutorat si fără speranTă
  • Te simTi rău într-o anumită parte a zilei, îndeosebi dimineTile;
  • Gînduri de sinucidere sunt foarte comune în cazul depresiei si este mai bine atunci cînd se recunoaste aceasta, deoarece este un semn sigur al nevoii de ajutor.

Cauze

Prietenii si rudele ca si persoanele care suferă de depresie sunt nerăbdători să stie de ce suferă de depresie. Uneori este vorba de mai multe motive , iar acestea diferă de la o persoană la alta.

Este normal să te simTi mai rău după un moment disturbant, dar în mod normal, după o perioadă de decantare, problema este depăsită. Unele evenimente duc însă la depresii serioasesi persistente din care este greu să mai iesi.

Un rol important îl joacă si circumstanTele. Dacă suntem singuri, fără prieteni, cu multe probleme pe cap, atunci ne putem îmbolnăvi serios pe cînd în alte situaTii am putea face faTă momentelor.

Una din 10 femei suferă depresii persistente după nastere. Depresia este însoTitorul permanent al bolii fizice, în special în cazul bolilor de cancer, de inimă, artrite, bronsite sau atacuri de cord. Unele depresii pot fi urmări ale infecTiilor cum ar fi gripa.

Personalitatea joacă si ea un rol în depresie. Desi oricine poate suferi de depresie în anumite circumstanTe, unii dintre noi par să fie mai vulnerabili decît ceilalTi din cauza individualităTii lor(inclusiv chimia corporală) sau din cauza unor experienTe anterioare.

Se pare că femeile suferă de depresii într-un număr mai mare decît bărbaTii. Aceasta s-ar putea explica prin faptul că femeile sunt mai stresate atît din cauza muncii cît si datorită cresterii copiilor.

Unul din 10 oameni care suferă de depresii grave au de asemenea perioade cînd sunt chiar foarte activi. Această formă de depresie este cunoscută sub denumirea de depresie maniacă si afectează un număr egal de bărbaTi si femei si tinde să reprezinte o mostenire de familie.

Tratamentul

Majoritatea celor care suferă de depresii sunt trataTi de doctorul de familie. În funcTie de simptomele existente, de severitatea depresiei si de circumstanTe, doctorul va sugera un tratament ce va conTine tablete antidepresive, sau tratament prin discuTii.

DiscuTia: simpla expunere verbală a sentimentelor este de mare ajutor oricît de bolnav ai fi. Dar explorarea si confruntarea posibilelor motive pentru care ai devenit bolnav implică timp si motivaTie, si acest lucru este destul de greu de realizat atîta timp cît depresia este gravă.

Dacă depresia pare a fi legată de o anumită problemă cum ar fi relaTia cu partenerul de viaTă, atunci o agenTie specializată ar putea să fie de ajutor în acest caz. Împărtăsirea sentimentelor într-o terapie de grup ar putea reprezenta suportul motal de care ai nevoie.

Uneori este greu să-Ti exprimi adevăratele sentimente chiar celor mai apropiaTi prieteni. Discutarea acestor probleme cu un consilier de specialitate sau cu un psihoterapeut, persoane care pot asculta si înTelege, care nu te vor judeca însă niciodată, poate aduce o usurare imensă. De asemenea, faptul că se obTine atenTia totală a unei persoane de specialitate poate ajuta enorm autoaprecierii, care probabil s-a diminuat datorită depresiei.

Discutarea unei probleme supărătoare este de mare efect dacă depresia este cauzată de decesul unei persoane apropiate.

Antidepresivele: Dacă depresia este severă sau se prelungeste pentru o perioadă mai mare de timp, doctorul vă va sugera folosirea antidepresivelor.

Acestea nu sunt tranchilizante, desi vă pot ajuta să vă simTiTi mai puTin anxios. Sunt foarte de folos în cazul întoarcerii la normal dintr-o stare depresivă si nu trebuie luate mai mult de cîteva luni. Doctorul va face un control regulat, întrebînd despre cum vă simTiTi, ajustînd dozele si întrebînd despre efectele secundare.

Este important să înTelegem că antidepresivele, spre deosebire de aspirine, îsi încep acTiunea mai tîrziu. AcTiunea lor este mai înceată si trebuie să asteptaTi o săptămînă sau chiar două pînă veTi observa o îmbunătăTire a situaTiei; această îmbunătăTire se va manifesta în primul rînd printr-un somn mai bun si printr-un sentiment de usurare si lipsa anxietăTii. De îndată ce aTi început să vă simTiTi mai bine încetaTi medicaTia imediat deoarece abuzul de medicamente poate relansa depresia. Nu încetaTi medicaTia pînă doctorul vă sfătuieste aceasta.

Ca toate medicamentele si antidepresivele au efecte secundare desi sunt relativ usoare. ReacTiile normale sunt uscarea gurii si constipaTia: acest lucru indică faptul că pastilele lucrează. Efectele diferă de la o medicaTie la alta. Doctorul vă va sfătui la ce să vă asteptaTi si va dori să stie dacă ceva vă nelinisteste. "Medicamentele mă vor ameTi"? este o întrebare importantă. Deoarece medicamentele sunt luate noaptea, orice tip de ameTeală vă va ajuta să dormiTi mai bine. Oricum dacă sunteTi somnoros în timpul zilei nu va trebui să lucraTi cu masini de orice tip pînă cînd acest efect nu dispare.

PuteTi urma o dietă normală în perioada în care luaTi aceste pastile, ele fiind compatibile cu pastilele contra durerilor, cu antibioticele si pilulele de contracepTie. Ar trebui însă să evitaTi alcoolul deoarece împreună cu tabletele pot da o stare acută de ameTeală.

Nu mă simt mai bine

Un număr mic de pacienTi care suferă de depresie nu-si îmbunătăTesc situaTia cu aceste tratamente. Aceste persoane trebuie să se adreseze unui psihiatru pentru ajutor specializat. Psihiatrul este doctorul care este specializat în tratamentul dezordinilor emoTionale si mentale. Prima întîlnire cu un psihiatru va dura aproape o oră si veTi putea aduce cu dvs. un prieten sau o rudă dacă doriTi. Nu trebuie să fiTi nervos; întrebările ce vă vor fi puse sunt mai mult de factură practică. Psihiatrul va dori să afle despre trecutul, istoricul medical, situaTia actuală, modul în care depresia s-a dezvoltat si v-a afectat, ce tratament aTi urmat. Tratamentul care ar putea ajuta va consta în discuTii, noua medicaTie sau chiar tratament electric (ECT). De obicei tratamentul se face ambulator dar dacă depresia este foarte puternică si tratamentul trebuie să fie urmat îndeaproape, atunci bolnavul va trebui să fie internat. Oricum, internarea în spital se face la o persoană din 100.

Probabil că tratamentul Ect poate suna teribil pentru cei care nu a beneficiat niciodată de el, dar este un tratament foarte bun pentru depresiile puternice si acTionează mult mai repede decît tabletele antidepresive. Acest procedeu este utilizat în cazul celor care suferă de depresii foarte puternice sau în cazul celor care nu răspund tratamentului medicamentos. Procedeul implică aplicarea unui anestezic usor pentru relaxarea muschilor iar apoi un curent electric este trecut prin creier pentru o fracTiune de secundă. Tot tratamentul durează aproape un sfert de oră iar pacientul este constient apoi adoarme. Un curs complet durează de la 6 la 12 tratamente aplicate de 2 ori pe săptămînă.

Ceea ce stim exact este că acest procedeu ECT are efecte bune însă marea majoritate a oamenilor care suferă de depresie nu au nevoie de acest tip de tratament.

Cum să te autoajuTi?

Chiar atunci cînd esti ajutat de un doctor în cazul unei depresii, sunt unele lucruri pe care le poTi face si singur:

Nu închide lucrurile în tine: dacă ai primit unele vesti proaste, sau ai suferit din cauza unei decepTii, încearcă să te confesezi prietenilor din jur. Retrăirea experienTei de cîteva ori, un plîns bun si o discuTie ajută de cele mai multe ori. Toate acestea fac parte din procesul natural de vindecare.

ceva: iesi din casa si fă niste exerciTii, puTină miscare. Aceasta vă va ajuta să vă menTineTi în forma fizică bună si vă veTi simTi mai bine, veTi dormi mai bine. Dacă nu vă simTiTi în formă să mergeTi la serviciu este bine totusi să aveTi o activitate - cum ar fi activităTi casnice, chiar schimbarea unui bec spart. Acestea vă vor ajuta să nu vă mai gîndiTi la sentimentele dureroase si vă veTi simTi mai puTin neajutorat.

MîncaTi conform unei diete corecte, chiar dacă nu aveTi poftă de mîncare. Fructele proaspete si legumele sunt recomandate în mod special. Cei care suferă de depresii puternice pot slăbi si pierde multe vitamine ceea ce va înrăutăTi si mai mult situaTia.

RezistaTi - tentaTiei de a vă îneca durerile. Alcoolul de obicei este un mod de a te simTi mai bine dar numai pentru o scurtă perioadă de timp, după care depresia se poate accentua. Alcoolul în cantităTi mari vă va opri să vedeTi problemele ăn adevărata lor lumină si nu vă ajută la rezolvarea lor. Mai mult, alcoolul este un dusman al sănătăTii corporale.

Nu renunTaTi la somn. A asculta la radio sau a privi la televizor toată noaptea si afecta negativ.

AmintiTi-vă că suferiTi de depresie - ceva prin care au trecut mulTi alTii - si că vă veTi vindeca, asa cum au făcut-o si ceilalTi, chiar dacă nu vă vine să credeTi aceasta. Depresia poate fi uneori o experienTă folositoare deoarece de obicei oamenii depăsesc acest moment, devenind mai puternici si mai capabili să înfrunte situaTiile viitoare. Realitatea si relaTiile pot fi văzute mai clar si veTi avea puterea si înTelepciunea să luaTi decizii importante pe care le-aTi ocolit înainte.

Rude si prieteni

Familia si prietenii doresc adeseori să stie ce pot face ca să fie de ajutor. A fi un bun ascultător (si un ascultător răbdător dacă aTi mai auzit odată întîmplarea) este un lucru foarte important.

A petrece mai mult timp cu o persoană depresată, a o încuraja(însă fără tachinări) vorbind cu ea, încurajînd-o să nu zacă ci să adopte o viată activă este foarte important. Încrederea ca aceste persoane bolnave vor reusi este nepreTuită, desi acest lucru trebuie să fie repetat mereu deoarece persoanele care suferă de această boală nu au încredere si sunt tentate să pună la îndoială totul. AsiguraTi-vă că bolnavilor li se oferă destulă hrană si feriTi-i de alcool.

Dacă persoana bolnavă dă semne că i s-a înrăutăTit situaTia, nu mai vrea să vorbească cu nimeni, spune că nu mai vrea să trăiască sau chiar dacă încearcă să-si facă rău, luaTi toate aceste ameninTări în serios si insistaTi ca doctorul să fie informat. ÎncercaTi să ajutaTi persoana să accepte tratamentul si să spuneTi: "Dacă as fi în locul tău nu as lua medicamentele" sau "Nu trebuie să te duci la psihiatru - doar nu esti nebun!".

Dacă vă îndoiTi cu privire la tratament, discutaTi-l cu doctorul înainte de a vă exprima îndoiala în faTa persoanei bolnave.


Document Info


Accesari: 3704
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )