Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Testul Luscher


Testul Luscher

Psihologia culorilor este puternic folosita in zilele noastre in publicitate, pentru a favoriza vanzarea diferitelor marfuri. S-a constatat ca zaharul sau alte produse dulci nu ar trebui vandute niciodata in ambalaje verzi, ci albastre, deoarece pentru majoritatea oamenilor verdele este asociat gustului astringent, iar albastrul gustului dulce. Aceeasi soarta nefericita din punct de vedere al vanzarii o au produsele cosmetice, ambalate in cutii maro.

Exista numeroase teorii ce incearca sa explice reactiile emotionale si fizice fata de diversele culori. Cand cineva 'vede rosu in fata ochilor' inseamna ca este extrem de furios. De aceea se crede ca aceasta culoare asemanatoare sangelui ne face sa fim excitati si gata de lupta. Altii sustin ca pur si simplu suntem invatati de mici cu anumite semnificatii, cum ar fi 'roz pentru fete' si 'albastru pentru baieti'.



Teoria doctorului Max Luscher, cel ce a creat testul ce-i poarta numele, este ca semnificatiile culorilor sunt adanc inradacinate in psihicul uman, si acestea provin din timpuri imemorabile, cand stramosii nostri traiau in pesteri sau de-abea se dadusera jos din copac. Pentru omul de atunci, actiunea avea doua forme: atacul sau apararea. Lumina zilei, perceputa printr-un galben deschis, semnifica o noua zi, un nou inceput, spre deosebire de albastrul inchis sau negrul noptii, ce aducea cu ea teama de necunoscut si nevoia de a sta ascuns, pentru a nu fi papat de niscaiva animale infometate. De aceea, dupa dr. Luscher, albastrul inchis este culoarea 'linistii si a pasivitatii' iar galbenul deschis culoarea 'sperantei si activitatii'. Rosul, in special tonul mai inchis, spre maro, era asociat cu culoarea sangelui si de aceea avea legatura cu vanatoarea si agresiunea. Verdele specific vegetatiei reprezenta asigurarea hranei, precum si diversele medicamente naturiste. De aceea era asociat cu apararea si grija de sine, fiind culoarea complementara rosului. Aceste patru culori, albastru, galben, rosu si verde, sunt culorile de baza in testul Luscher.

Testul Luscher al culorilor are doua versiuni, versiunea 'full' si cea rapida. Pe site am realizat versiunea scurta a testului, deoarece cea extinsa contine 73 de culori avand 25 de nuante, necesitand 43 de alegeri. Varianta scurta a testului foloseste doar 8 culori, dar cu toate acestea poate arata cu o buna precizie zonele de stres si aspectele unice ale unei personalitati individuale. In afara culorilor de baza, celelalte culori auxiliare sunt violet, maro, gri si negru.

Culorile ce iti plac indica dorintele tale, ceea ce speri sa realizezi sau ai realizat deja, in timp ce culorile ce iti displac indica ceea ce incerci sa eviti. De exemplu, daca prima culoare preferata este albastru inchis, indica faptul ca doresti sa atingi o stare de calm si liniste. In schimb daca cea mai putin preferata culoare este albastru inchis, situatia de calm nu poate fi atinsa, pentru ca evenimentele din viata ta fac linistea interioara greu de atins, sau acest lucru este neimportant pentru tine in acest moment.

Interpretarea culorilor de baza

Albastrul reprezinta 'adancimea sentimentelor' si are drept corespondenta emotionala starea de calm, liniste, reincarcare, multumire, tandrete, dragoste si afectiune. Denota in principal grija pentru sine.



Verdele reprezinta 'elasticitatea vointei' si corespunde persistentei, rezistentei la schimbare, incapatanarii, posesivitatii si egoismului pozitiv. Este deasemenea asociat cu grija pentru persoana proprie.



Rosul este 'forta vointei' si corespunde dorintei, aratand excitabilitate, dominare, interese sexuale, agresiune, pasiune controlata si autonomie. Arata grija pentru altii ca fiind deasupra intereselor proprii.



Galbenul reprezinta 'spontaneitatea' si corespunde originalitatii, exprimand expectanta, variabilitatea si dorinta de expansiune si de a fi activ. Denota grija pentru altii, deasupra intereselor proprii.

Interpretarea culorilor auxiliare

Cele patru culori auxiliare sunt violet, maro, negru si gri. Ultimele doua nu sunt propriu-zis culori, ci ele reprezinta mai degraba o negare a culorii. Violetul este un amestec intre albastru si rosu, in timp ce maroul este un amestec intre rosu si negru.

Violetul incearca sa unifice impulsivitatea rosului cu atitudinea pacifista a albastrului. Este o culoare mistica, magica, ce reprezinta intelegerea intuitiva si senzitiva a irealului. Este culoarea preferata de 75% din copiii pre-adolescenti. Este deasemenea preferata de femeile insarcinate si persoanele cu hipertiroidism, precum si de homosexuali sau lesbiene. Poate fi considerata a fi o dorinta pentru intimitatea mistica sau intelegere.



Maroul reprezinta senzatia, pentru ca se aplica simturilor corpului. In functie de pozitie, indica nevoia sau suprimarea confortului fizic. Asocierea cu culoarea pamantului semnifica nevoia de radacini, de a apartine cuiva, insecuritatii sau situatiei in care individul nu poate coopera. In general este gasita in ultimele pozitii (cea mai putin preferata), de aceea este semnificativ daca maroul se gaseste printre primele culori preferate. Acest lucru indica de obicei o nevoie de a depasi o situatie rea, care cauzeaza un disconfort extrem, atat fizic cat si emotional.



Griul nu are nici o culoare, nu este nici inchisa, nici deschisa, de aceea reprezinta neimplicarea.



Negrul reprezinta limita dupa care viata isi inceteaza existenta. Daca negrul este 'culoarea preferata' inseamna ca persoana respectiva renunta la orice, ca un protest impotriva unei situatii in care se simte neajutorat si lipsit de speranta. Este ca o razvratire impotriva sortii si o revolta impotriva vietii. Cand negrul este pe ultima pozitie, este o dovada ca individul nu doreste sa renunte. Statistic, cel mai des negrul iese pe aceasta pozitie.




Document Info


Accesari: 1257
Apreciat: hand icon

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )