Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Vointa

Psihiatrie


Vointa

Vointa
Vointa este unul din procesele psihice cele mai controversate. Locul ei în sistematica psihologiei generale nu a fost înca definitiv stabilit. Astfel, exista autori care socotesc ca vointa nu are o identitate de sine suficient de puternica pentru a ocupa un loc distinct în structura psihologiei generale, ea urmînd sa fie diseminat 16516s1812q a în analiza celorlalte entitati psihice. Altii afirma ca vointa poseda o individualitate si consistenta specifica, care o delimiteaza de celelalte procese psihice. Cele doua tendinte au o distributie geografica bine conturata: prima este proprie cu precadere psihologiei americane, în timp ce a doua este întîlnita cu precadere în psihologia europeana.
Modul de abordare a vointei a fost multa vreme tributar influentei curentelor filosofice; în filosofie exista doua linii: cea idealista si cea materialista. În cadrul liniei idealiste, problematica vointei a fost abordata din perspectiva libertatii omului de a se misca în mod liber, independent în spatiul existentei sale, ghidat de dorintele sale. Vointa apare astfel ca o "forta individuala" prin care se manifesta maximal libertatea umana. Absolutizarea acestei forte a avut drept urmare aparitia conceptiei "liberului arbitru", conform careia comportamentul uman este determinat exclusiv de vointa si, ca atare, omul devine independent de conditiile externe.
Pe de alta parte, linia materialista sustine ca omul si întreaga lui activitate se circumscriu unui cîmp precis delimitat de legitati reale; ca atare, vointa nu este si nu trebuie sa fie sustrasa unui determinism obiectiv extern, ea se poate elabora numai în concordanta cu cerintele acestui determinism. Pe lînga un determinism intern, s-a introdus si un determinism intern, reprezentat de destin, de soarta, astfel rezultînd conceptia fatalista conform careia omul este pre-programat în tot ce face, gîndeste sau simte.
Acestea sunt însa orientari extreme, care nu pot elucida în mod satisfacator problematica deloc simpla a vointei. Pentru o abordare adecvata, vointa trebuie circumscrisa în aria mai larga a determinismului vietii si activitatii psihice în general. Ca o componenta a vietii psihice, vointa se subordoneaza actiunii principiului determinismului extern. Ca expresie a unor interactiuni si conexiuni interne, vointa se subordoneaza si unor determinatii de ordin favorizant sau defavorizant de ordin intern. Ca structura, ea trebuie considerata o rezultanta a interactiunilor complexe dintre influentele determinismului extern si cele ale determinismului intern. Prin ea, omul ajunge sa dobîndeasca o calitate sui generis, autodeterminarea: actiunile pe care le efectueaza omul nu sunt un raspuns mecanic la influentele situatiilor externe, ci au la baza un complex proces intern de analiza, interpretare si deliberare, astfel încît, în fata diferitelor situatii alternative, omul devine capabil sa aleaga în cunostinta de cauza si sa adopte anumite decizii. Actiunile umane sunt urmari logice ale unor demersuri interne de ordin decizional. Hegel afirma ca libertatea este necesitatea înteleasa.
Vointa o putem defini ca forma superioara de autoreglare prin intermediul careia omul devine capabil sa faca alegeri în cunostinta de cauza si sa se autodetermine ca Eu specific în raport cu cei din jur.



Bibliografie:

Golu, Mihai, Bazele psihologiei generale, Ed. Universitara, 2002




Document Info


Accesari: 3477
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )