Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Atractia interpesonala

Psihologie


Atractia interpesonala

Atractie = se refere la o stare motivationala, dorinta de a interactiona, de a avea relatii cu o anumita persoana.

Atractie interpersonala = dorinta unui individ de a intretine relatii pozitive cu un alt individ.



Se bazeaza pe: proximitate, atractia fizica, similaritate, complementaritate, reciprocitate

I.           Proximitatea - apropierea in satiu a celor doi parteneri

Segal (1974) - a pus in evidenta efectul proximitatii printr-un studiu intitulat "Alphabet and attraction". Autorul a cerut studentilor de la Academia de Politie a statului Maryland sa numeasca trei dinre colegii lor care le erau cei mai apropiati prieteni.. El a constatat o legatura puternica intre initiala numelui de familie a subiectului si initialele numelor de familie ale pritenilor sai. Explicatia pentru acest fenomen era simpla: camerele de manim si locurile in clasa fsesera atribuite dupa criteriul alfabetic, ceea ce intarea probabilitatea ca studentii sa-i aiba mereu in apropiere pe cei ce aveau aceeasi initiala a numelui ca si ei.

II.        Atractia fizica

Ce anume cauta oamenii la partenerii lor intr-o relatie de dragoste?

Cercetarile de psihologie sociala arata, in ciuda ideii ca "frumusetea trece", suntem cu totii extrem de sensibili la infatisarea fizica a celorlalti. In general, atractivitatea fizica a unei femei este un predictor important pentru succesul ei in relatiile cu sexul opus, in timp ce atractivitatea fizica a barbatului marcheaza intr-o masura mai mica relatiile lui cu femeile. Femeile valorizeaza si alte calitati ale barbatilor decat infatisarea (statutul socio-economic, caracterul etc)

Experiment:

Elaine Hatfield and colab. au organizat o serata pentru studentii din anul I, care nu se cunosteau intre ei. Mai inainte, subiectii (in numar de 752, jumatate fete, jumatate baieti) au trecut teste de personalitate si de aptitudini. Cercetatorii au format cupluri la intamplare. La serata, tinerii au dansat si au stat de vorba timp de 2 ore si jumatate.la sfarsit, ei au completat un chestionar prin care cercetatorii incercau sa afle in ce masura un anumit tip de personalitate ori anumite aptitudini pot prezice atractia. Au mai mult succes extravertitii sau cei cu o stima de sine ridicata sau cei foarte putin anxiosi. Autorii studiului n-au putut pune in evidenta decat un factor ce a marcat constant aprecierile pe care fiecare membru al unei perechi la facea asupra celuilalt mebru : atractivitatea fizica. Cu cat o fata era mai frumoasa, cu atat era apreciata mai pozitiv de partenerul ei si cu atat mai mult acesta dorea s-o intalneasca din nou. Aceeasi observatie a fost valabila si in cazul baietilor.

III.     Similaritatea - "cine se aseamana se aduna!"

In cazul cuplurilor casatorite cu cat este mai mare similaritatea dintre cei doi parteneri, cu atat ei se declara mai fericiti si cu atat este mai putin proababil sa divorteze.

Experiment : Griffitt si Veitch (1974) - studiul se remarca prin faptul ca pune subiectii intr-o situatie exceptionala : 13 tineri sunt platiti sa ramana 10 zile intr-un adapost anti-atomic. Camera avea dimensiunile de 4x8 metri, iar hrana si apa le erau furnizate subiectilor dupa normele Departamentului Apararii Civile.

Cu o zi inainte de afi astefl izolati, subicetii au fiost examinati mediacl si au completat un chestionar de 44 itemi si teste sociometrice in ziua intaia, a cincea si a noua. Fiecare indica pe trei din colegii sai cu care ar fi vrut sa ramana in adapost si trei cu care n-ar fi vrut. Cercetatorii au analizat datele, incercand sa afle in ce masura subiectii au atitudini similare celor pe care ii aleg.

Concluzia studiului a fost ca subiectii erau similari cu cei pe care-i preferau si disimilari cu cei pe care-i respingeau.Mai mult, persoana preferat in cel mai inalt grad de un subiect era mai similara acestuia decat cei situati pe locurile II si III in ordinea preferintelor.

IV. Complementaritatea

Este opusa teoriei similaritatii  si sustine ca oamenii sunt atrasi de cei care le pot satisaface nevoile - de pilda, o persoana dominanta isi va alege un partener inclinat sper supunere.

Cercetarile ulterioare nu au confirmat aceasta teorie decat intr-o maura estrem de redusa. S-au comparat nu numai atitudinile si credintele partenerilor din relatiile de dragsote si prietenie, dar si varsta lor, rasa, nivelul economic, educatia, inaltimea, inteligenta, infatisarea fizica, optiunea pro-tabac sau anti-tabac. In privinta tuturor aceste aspecte, similaritatea este mai importanta decat complementaritatea.

IV.      Reciprocitatea - ii simpatizam pe cei care ne simpatizeaza si ii antipatizam pe cei care ne antipatizeaza

Reciprocitatea in relatiile de atractie este influentata d eo variabila foarte importanta: stima de sine.

Elaine Walster a evidentiat aceasta legatura pornind de la ideea ca aprobarea celorlalti este recompensatoare mai ales cand individul a fost privat de interactiune sociala. Ea a furnizat unor studente analiza favrabile ori defavorabile efectuatte dupa aplicrea unui test de personalitate. Apoi le-a cerut sa evalueze cateva din cunostintele lor; printre persoanele care urmau a fi evaluate se gasea si un complice al experimentatoarei, un baiat frumos si spiritual care purtase cu fiecare fata inaintea experimetului o conversatie agreabila si ceruse fiecareia o intalnire. Fetele care primisera caracterizarea negativa l-au apreciat pe complice mult mai pozitiv, caci ele aveau nevioe de aprobare sociala. Se poate explica astfel de ce tinerii se indragostesc foarte repede dupa ce au fost respinsi de altcineva.


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )