Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Devianta scolara

Psihologie


Devianta scolara

1.Delimitari conceptuale.

2.Cauzele devientei scolare.

3.Forme de manifestare a deviantei scolare.

4.Strategii de preventie si interventii in devianta scolara.

Devianta scolara desemneaza in sens general,ansamblul compo 444h74e rtamentelor care incalca sau transgresaza normele si valorile scolare.



T.Sellin-defineste devianta ca fiind ansamblul comportamentelor indreptate impotriva normelor de conduita sau a ordinii institutionale.

R.K.Mertou-a desemnat ca comportamentul deviaza o reactie normala a oamenilor normali plasati in conditii anormale.

İn literatura se gasesc alti termeni ca:indisciplina,rezistenta scolara,delicventa juvelina,inadaptarea scolara,tulburare de comportament.

İndisciplina:elevii sunt indisciplinati deoarece cata sa cistige atentia adultului,sunt plictisiti,se simt pe nedrept tratati,nu are incredere in adult sau colegi de scoala a lor,se simt frustrati sau respinsi,cauta sa dobindeasca ontrolul asupra altora,se tem,au tulburari neurologıge etc.İn scoala ei impiedica pe ceilalti sa practice la procesul de invatamint sau perturba activitatea de predare a profesorului.

Delicventa juvelina:desemneaza totalitate conduitelor care incalca norma juridica.Delicventa juvelina se incadreaza in 4 mari categorii:

-furt,

-violenta p-u a obtine un avantaj material,

-incalcarea legilor de statut,

-comportamentul de grup sau de banda.

Rezistenta scolara:este un concept specific abordarii socioculturale.Stategia rezistentei scolare consta in refuzul normelor si valorilor specifice culturii scolare,eleviile contesta deoarece sesizarea ca valorile si actiunile scolii sunt incompatibile cu lumea in care in care traiesc.Scoala este perceputa in mare masura ca o constringere.İn fata acestei constringeri elevii reactioneaza in singurul mod pe care-l cunosc perturband,activitatea educativa,absentand,evandant.

Forme de manifestare.

Cela mai grave acte de devianta scolara sunt:fuga de la scoala,absentismul,abandonul scolar,vandalismul,conduitele violente,toxicomania,copiatul si suicidul.

Copiatul:stipuleaza datoria elevului de a insusi cunostintele si de a-si forma deprinderi prevazute in programele disciplinelor de invatamint.fe

Cei ce copiaza nu sunt intotdeauna elevii cu rezultate scolare slabe.

Cauze:

-parintii obliga copilul sa obtina note maxime la toate disciplinele de invatamint.

-elevii sint nesiguri in legatura cu intelegerea corecta si profunda a cunostintelor.

-elevii stiu ca nota maxima depinde de reproducerea fidela a cunostintelor.

-elevii doresc sa ajunga sau sa ramina in fruntea ierarhiei clasei d invatamint.

Fuga de acasa sau de la scoala:reprezinta o conduita grava,cu un inalt risc delicvential si de victimizare.Copiii care fug de acasa traiesc un soc,sperantele lor de aventura si fericire fiind contrazise de realitate.Ei pot supravietui  in locuri improprii,in furtul de alimente,prostitutie,consumul de droguri.

Dupa citeva statistici din New York de abandon de familie:1 din 10 fugari se implica in prostitutie.

Absentismul scolar:este explicat prin caracteristicile socioculturale ale mediului de provinienta,apare mai mult in mediul urban si familii sarace.Atunci cind copiii incep sa lipseasca sistematic si generalizat de la scoala.Aceasta conduita reprezinta un semnal tardiv al existentei problemelor.

Constituie forma de agresiune pasiva impotriva scolara,indicand ca elevii fug de la scoala chiar cu riscul ca vor fi pedepsiti.

Vandalismul scolar:reprezinta acte de violenta specifice orientate catre bunuri,obiecte,proprietati.

İn scoala vandalismul poate fi interpretat ca o cale de a depasi plictiseala,ca un act de razbunare impotriva unei situatii percepute nedrepte sau protest impotriva autoritatilor regulılor scolii.Acesti elevi au un nivel scazut al autocontrolului,stima de sine slaba si o toleranta redusa la frustrare.

Abandonul scolar:incetarea fregventei scolare,parasirea sistemului educativ inaintea incheierii ciclului de studii inceput.

Cauzele.

-economice

-socioculturale

-religioase

-psihologice

-pedagocice.

Acesti copii sunt incapabili sa se adapteze si sa functioneze adecvate in contextul clasei traditionale,rezultate scolare sub medie nu-si stabileste obiective profesionale fata de adult,provine dintr-o familie ce experimenteaza un stres existential,probleme economice serioase,nu e implicat in nici-o activitate scolara,nonformala sau formala.

Violenta in scoala:este cea mai fregventa devianta scolara violenta o gasim ca:

-poreclire

-tachinare

-ironizare

-refuzul de a acorda ajutorul

-bruscarea

-lovirea cu diverse obiecte

-palmuirea

-impingerea

-injughierea.

Toxicomania:stare de intoxicatie acuta sau cronica provocata de consumul repetat ale unei substante psihoactive.Specificul de toxicomanie la adolescenti este determinat de cel putin 2 pelemente:motivatia,nivelul de utilizare a drogurilor.

Toxicomania la unii copii este asociata cu problematica crizei existentiale specifice pubertatii cu risc,presiuni de partea prietenilor.Opozitia fata de adulti este cautarea unor identitati,momente depresive,curiozitate,gustul p-u risc.Pentru altii aceasta este ocazional,determinata de incercarea de a reduce o tensiune anxioasa.2/3 din cei c ese drogeaza in adolescenta vor continua si in maturitate.

Suicidul:nu este propriu zis deficienta scolara.Factorii de risc sunt lipsa atasamentului parintilor,care determina absenta identificarii afective,sentimentelor de insecuritate in conditiile de autoritate ce declanseaza o teama permanenta de pedeapsa.

-decesul unui parinte(in speial daca intervine pina la 12 ani)

-comunicarea defectuoasa cu familia pe fondul unei cauze afective prelungite.

-perioade de stres acut:divort,somaj,parinti,perioadele de examen,evaluare etc.


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )