Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Evaluarea nou-nascutului

Psihologie


Evaluarea nou-nascutului

Evaluarea la nastere este necesara pentru a stabili nivelul de functionare a copilului nou-nascut, precum si pentru a avea un pronostic al dezvoltarii ulterioare si al eventualelor posibile anomalii in dezvoltare.
Exista trei tipuri de instrumente de evaluare : teste screening, evaluari neurologice si evaluari comportamentale.
Testele screening se bazeaza pe semnele de viabilitate prezentate de copil la nastere. Cel mai cunoscut test de acest gen destinat evaluarii nou-nascutilor este scara de evaluare dezvoltata de Virginia Apgar. Aceasta se aplica la un minut si/ sau cinci minute de la nastere. Se mai aplica uneori si la zece minute. Se procedeaza Ia aprecierea a cinci semne si, in functie de felul cum se prezinta copilul, fiec 454e45e are semn poate fi notat intre 0 si 2. Nota maxima pe care o poate obtine copilul este 10. (Ana Muntean, 2004)

Evaluarea depinde, in mare masura, de cel care o realizeaza.
Un bun pronostic pentru viitoarea dezvoltare a copilului o poate da evaluarea corecta a perioadei de sarcina. in cazul in care determinarea este exacta, se poate spune daca e un copil mic sau mare pentru varsta sarcinii, daca este nascut inainte de termen ori suprapurtat.
O metoda de apreciere mai eficienta si mai obiectiva poate combina semnele neurologice (postura, circumferinta craniana, miscarile membrelor) cu criterii care tin de fenotip (textura pielii, forma urechii, marimea trunchiului).
Evaluarile neurologice se bazeaza pe evidentierea reflexelor pentru a aprecia integritatea structurala si functionala a sistemului nervos. Reflexele si neinhibarea lor la varstele mentionate in subcapitolul anterior (3.6) sunt semne ale unor posibile atingeri neurologice. De exemplu : reflexul tonic al gatului trebuie sa fie prezent la nastere, dar dispare in jurul varstei de 7 luni. Daca el persista insa si dupa aceasta varsta, poate fi un indicator de paralizie cerebrala, ceea ce inseamna ca respectivul copil va avea probleme cu depasirea liniei mediane a corpului si, de asemenea, cu deprinderea mersului si a miscarilor in general.
Examinarea neurologica* dureaza si este o procedura complicata. De aceea, ea nu se realizeaza decat atunci cand copilul este considerat a fi in situatie de risc fie din cauza procesului dificil al nasterii, fie din pricina unor factori care au actionat in perioada prenatala. Exista proceduri de evaluare neurologica de suprafata care sunt mai rapide. Daca rezultatele indica probleme neurologice, atunci se continua cu o examinare aprofundata.
Evaluarile comportamentale constituie un alt procedeu de cunoastere a starii nou-nascutului. Ele constau intr-o examinare comprehensiva a reactiilor adaptative generale ale nou-nascutului la mediu.
3.8. Depresia postnatala*
In primele doua capitole am scos in evidenta faptul ca nou-nascutul si copilul, in general, nu pot fi ganditi si intelesi decat in relatie cu cel care ii ingrijeste, care, in conditii obisnuite, este mama. Relatia care se stabileste intre cei doi poate facilita dezvoltarea sanatoasa a copilului sau dimpotriva. Iata de ce starea mamei §i satisfactia pe care o resimte in rolul ei de mama sunt date esentiale pentru bunastarea copilului.
Numarul* mare de copii care continua sa fie abandonati in Romania, in maternitati, imediat dupa nastere, este o dovada graitoare a faptului ca, desi exista o atentie fata de copil in serviciul spitalicesc unde se naste, aceasta ii este refuzata mamei. Cei doi sunt despartiti ca niste obiecte, adesea mama este tratata cu neglijenta (uneori chiar cu agresivitate) de personal si consecintele nu pot fi benefice pentru nici unul.
Este periculos sa lasi, ca sistem de sanatate, bunastarea copilului in seama dra-gostei si a instinctului materne. Pe de alta parte, pentru a sprijini dragostea si bunele instincte, ai nevoie de servicii adecvate, cu o buna intelegere a fiintei umane si a interactiunii mama-copil. in primele minute de dupa nastere, este necesar sa le dai mamei si copilului posibilitatea de a fi impreuna. Mama careia nu i se ofera ocazia sa isi tina in brate copilul imediat dupa nastere se va simti devalorizata si incapabila ca mama. O importanta cauza a depresiei postnatale se considera a fi sentimentul mamei din primele ore de dupa nasterea copilului ca este o mama incompetenta. De aceea, primele masuri ce pot fi luate se situeaza in maternitate, unde asistenta sau medicul sta de vorba cu mama, explicandu-i si prezentandu-i copilul, reflexele lui, raspunsurile pe care stie sa le dea stimularilor mamei (Berger, 2003).
In psihopatologie, se cunoaste faptul ca majoritatea tulburarilor copilului mic sunt tulburari relationale (Cramer, 2004). Se cunoaste, de asemenea, ca intre 10 si 20% din cazurile de depresii postnatale apar tulburari de autoreglare la bebelusi. "Depresiile post-partum care dureaza mai mult decat cateva saptamani au un impact de lunga durata asupra copilului si de aceea se impune diagnosticarea lor cat mai rapida.' (Berger, 2003, p. 129) Se practica psihoterapii ale relatiei mama-copil. Primul care a atras atentia asupra acestor tulburari a fost Spitz (asa cum am spus deja). Cea care a creat o teorie a practicii a fost Selma Freiberg (cf. Killen, 2003). In ciuda acestor dezvoltari, in Romania, depresia perinatala continua sa fie putin cunoscuta si sa i se dea si mai putina atentie. Separarea copiilor nou-nascuti de mama in maternitati este o practica obisnuita. Desi nu exista cercetari, tinand seama de situatiile in care sunt abandonati copiii la nastere, credem ca toate mamele care abandoneaza sunt intr-o stare de depresie. Cum cercetarile ne arata ca depresia perinatala este influentata de stresul financiar si marital, cand mama nu beneficiaza de un suport social, putem crede ca depresia a inceput inca inainte de nastere. Nimeni nu o remarca insa. Nasterea probabil ca e un eveniment care ii intareste mamei starea depresiva*.
Depresia postnatala poate fi pusa in legatura si cu problemele de functionare a copilului. Un copil cu tulburari alimentare, de somn, bolnavicios, cu un temperament mai dificil va solicita mai mult energiile slabite ale mamei si va putea sa declanseze ori sa accentueze depresia. (Ana Muntean, 2006)
Nasterea declanseaza in corpul mamei modificari fiziologice si endocrine majore.
Exista trei tipuri de depresie postnatala (Wickberg, 1996). Primul tip este depresia usoara a mamei care tocmai a nascut , "bluesul maternal', ce se leaga de modificarile fizice si endocrine din corpul sau. Aceasta depresie apare Ia majori-tatea mamelor (60%) si adesea se face referire la ea ca la o stare normala. Se manifesta prin iritabilitate, lacrimi, labilitate emotionala si anxietate, in prima saptamana de dupa nastere. Cu atentie si intelegere din partea mediului, mama isi va reveni spontan.
Exista* insa o depresie postnatala mai serioasa, care afecteaza pana la 10-12% dintre mame. Aceasta depresie se declanseaza din saptamana a patra de dupa nastere pana in cea de-a zecea si manifesta toate semnele depresiei asa cum sunt ele descrise in DSM III-R. Durata lunga si severitatea, precum si frecventa destul de ridicata determina numeroase studii si masuri in legatura cu acest tip de depresie. Cercetarile arata ca si in aceste cazuri gradul de intelegere si conduita sensibila ale celor din jur este foarte important. (Ana Muntean, 2006)
Sunt mame care sufera de depresie si inainte de nastere si carora nasterea le accentueaza starea. E a treia categorie, in care vorbim de o psihoza post-partum, ce este "o reactie psihotica acuta declansata de nastere care apare in primele doua-trei saptamani de dupa nastere' (Wickberg, 1996, p. 4).
Depresia postnatala este un subiect intens cercetat in acest moment, in psihia-tria perinatala (Guedeney, 2002). Aceasta specialitate se preocupa, in primul rand, de sanatatea mentala si tulburarile care apar la parinti in preajma nasterii (din perioada sarcinii si pana la capatul primului an de viata a copilului). Din aceasta perspectiva, prevenirea se face la toate cele trei niveluri. Iata cum ne descrie Nicole Guedeney aceasta munca in Franta. Ea are insa intense accente critice in prezentare, solicitand o mai mare atentie oficiala in cadrul politicilor de sanatate si o considerare mai intensa a nevoii de formare a specialistilor. (Ana Muntean, 2006)




Document Info


Accesari: 1731
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )