MASURAREA PERCEPTIEI
1. MASURAREA INDIRECTA-prin intermediul memoriei si memorarii
A> TESTUL PRIVIND ACURATETEA DETALIILOR MEMORATE-masoara precizia de recunoastere a unui msj receptat
Indivizii sunt expusi la 636k1018g o reclama, dupa care sunt confruntati cu aceeasi reclama sau parti ale reclamei pt a vedea in ce masura isi amintesc msj vazut sau auzit.
B>verificarea detaliilor unei reclame stocate in memoria receptorului
Dupa ce au fost expusi la un mesaj ei sunt intrebati care au fost produsele la care s-a facut reclama, li se cere sa precizeze si cum erau asezate elementele reclamei in spatiu
C>Utilizarea cuvintelor intr-un msj publicitar-subiectii sunt expusi la o reclama-imagine si text informativ. Acest gen de testare e extrem de util creatorilor de reclama. In functie de acest test, ei pot folosi cuvinte comune sau mai specializate.
2. MASURAREA DIRECTA
-in proces-se concentreaza pe cativa indicatori
-unul este variatia dimensiunii pupilei stiindu-se ca la un stimul placut pupila se dilata, iar la stimul negativ pupila se contracta.
FIXITATEA PRIVIRII-se testeaza pe video, pt a masura timpul cat privirea receptorului este centrata pe o reclama-cu cat timpul alocat perceptiei e mai mare cu atat calitatea acesteia este mai buna
MISCAREA LATERLA A PRIVIRII-cercetatorii au evidentiat ca deplasarea privirii spre dreapta arata o activitate mai intensa in emisfera cerebrala stanga unde se prelucreaza mesajele verbale, textul.
INDICELE EFICIENTEI DE COMUNICARE-consta in raportul intre timpul afectat spontan reclamei de catre receptorul ei si un prag etalon de receptare a reclamei pt ca reclama sa poata fi receptata mai bine.
|