Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Proprietatile senzatiilor

Psihologie


Proprietatile senzatiilor

în functionalitatea lor concreta, senzatiile capata o serie de proprietati care le individualizeaza si le acorda totodata un anumit specific. Dintre acestea, patru s-au detasat si au retinut atentia cercetatorilor. Este vorba despre calitatea, intensitatea, durata si tonul afectiv al senzatiilor.

5.1. Calitatea senzatiilor

Este data de multitudinea elementelor care le compun, poate mai mult 515d38f decât atât, de complexul sincretic al acestor elemente. Clorura de sodiu, zaharoza, clorhidratul de chinina, acidul tartric, în proportii convenabile, sunt prezente în calitatile elementare ale gustului (sarat, dulce, amar, acru), iar acestea pot interveni câte doua sau câte trei, uneori chiar toate patru deodata, pentru a da gustul unui aliment. Componentele vibratorii ale unui sunet genereaza calitati senzoriale elementare a caror reuniune da posibilitatea recunoasterii specificului unei note muzicale emise de un instrument sau de un cântaret. Calitatea senzatiilor, care consta în capacitatea lor de a fi vizuale, auditive, gustative, olfactive etc. are mare importanta în identificarea corecta a obiectelor si persoanelor, dar mai ales în ghidarea comportamentului. Savoarea unui aliment, vocea unui prieten, mirosul unui animal influenteaza reactiile noastre de cautare sau de evitare a alimentelor, prietenilor, animalelor. Iata de ce descoperirea mecanismelor carora le poate fi atribuita calitatea experientei senzoriale umane a constituit o preocupare constanta a cercetatorilor. Se pare însa ca aceste mecanisme nu sunt deloc simple si deloc usor de identificat. Clifford T. Morgan, în impresionanta sa Psihologie fiziologica aparuta în doua volume in 1941 (de asemenea. în traducere franceza în 1949), face sinteza acestor mecanisme



însotind-o de propriile sale comentarii. Cel putin trei mecanisme par a explica mai adecvat calitatea senzatiilor: selectivitatea receptorilor; energia specifica a recepto­rilor; energia specifica corlicala.

Selectivitatea receptorilor consta in specificitatea diferentiata a receptorilor în raport cu diversele specii de stimuli. De exemplu, receptorii vizuali sunt sensibili la lumina (undele electromagnetice), cei auditivi la sunete, cei olfactivi si gustativi Ia moleculele diferitelor substante. Selectivitatea receptorilor se explica, la rândul ei, prin mai multe aspecte, dintre care mai importante sunt urmatoarele:

localizarea receptorilor (unii sunt localizati la suprafata organismului, deci nu vor
putea capta decât informatiile ce vin din afara corpului, în timp ce altii, fiind
localizati în interiorul organismului, în organele interne, în tendoane, articulatii,
muschi, vor fi sensibili doar la stimulii ce vin din propriul organism);

structurile asociate receptorilor (ochelarii nu filtreaza sunetele, Ia fel cum aparatele
acustice nu sunt adaptate pentru lumina);

caracterele chimice si structurale ale receptorilor (celulele vizuale contin o serie de
substante chimice care le confera proprietatile lor fotosensibile, celulele labirintului
nonauditiv dispun de o structura adaptata stimulilor mecanici);

caracteristicile functionale ale receptorilor (terminatiile nervoase libere din piele
dau senzatii diferite: de contacc, de temperatura, de durere, datorate nu numai
structurii §i constituentilor lor chimici, ci, probabil, si echilibrului polarizat al
membranelor nervilor). Explicatia este interesanta, plauzibila, totusi limitata, iar
aceasta pentru simplul fapt ca receptorii reactioneaza nu numai la stimuli specifici, ci
si Ia unii stimuli nonspecifici, numiti universali, cum ar fi cei mecanici si electrici.
Ochiul poate fi activat prin presiunea globilor oculari, la fel cum toti ceilalti receptori
reactioneaza la curentul electric. Sensibilitatea organismului la stimulii nonspecifici
nu este gratuita, dimpotriva, îndeplineste functii adaptative. De exemplu, faptul ca o
caldura excesiva excita receptorii durerii avertizeaza organismul asupra unui pericol
care îl ameninta.

Energia specifica a organelor de simt este un alt mecanism care explica, dupa opinia
multor autori, calitatea senzatiei. Se porneste de la premisa ca fiecare organ de simt
poseda o energie specifica, proprie lui, care este
transmisa creierului, indiferent de maniera în care
este stimulat. Ideea a fost lansata si experimentata
de catre Johannes Muller (1801-1858), la care ne
vom referi pe larg într-o alta sectiune. Multi alti
autori, printre care se individualizeaza numele lui
Herman von Helmholtz, M. Frey, H. Henning, au
preluat ideea si au dus-o mai departe. Helmholtz,
de pilda, considera ca nu doar receptorul dispune
de o energie specifica, ci fiecare fibra în parte, el
formulând teoria fibrelor specifice. Teoriile sale
asupra vederii colorate si a înaltimii tonale a sune­
telor pornesc tocmai de la ipoteza ca fiecare fibra
vizuala si auditiva are calitatea sa proprie. Energia
specifica a fibrelor determina sau imprima calitatea
senzatiei dupa ce selectia a fost flcuta. O asemenea
Herman von Helmholtz jdee a fost insa contestata de alti cercetatori, care

au considerat ca particularitatile calitative ale stimulului se imprima receptorilor si fibrelor independent de proprietatile particulare ale acestora din urma. Deci nu energia specifica a receptorilor sau a fibrelor nervoase determina calitatea senzatiei, ci specificul stimulului. în sprijinul acestui pune! de vedere se aduc diverse argumente. De pilda, Ewald Hering (1834-1918), în teoria sa asupra vederii colorate, arata ca unul si acelasi receptor poate da doua tipuri diferite de impresii colorate, în functie de stiraulii care sunt aplicati. El propune, de aceea, teoria fibrelor nonspecifice, care intra în felul acesta in disputa cu teoria fibrelor specifice formulata de Helmholtz. Morgan înclina sa creada ca dintre aceste doua teorii cea care are dreptate este teoria fibrelor specifice, confirmata de fapte si demonstrata prin probe experi­mentale. Sunt invocate drept argumente investigatiile efectuate asupra fibrelor nervoase izolate sau asupra grupurilor de fibre senzoriale. Pentru fiecare fibra a neuronului auditiv exista, de exemplu, o anumita frecventa care declanseaza reactia sa maximala. De asemenea, fiecare fibra optica are propria ei curba de vizibilitate, aceste curbe fiind diferite de la o

Ewald Hering

fibra la alta. Morgan duce însa ideea mai departe: chiar daca, în esenta, calitatea experientei senzoriale depinde de receptorul care intra în joc, este foarte probabil ca o calitate senzoriala data sa depinda, în conditii normale, de "diferitele combinatii de receptori specifici, sau de combinarea numeroaselor fibre specifice diferite" (Morgan, 1949, p. 397). De exemplu, senzatia de arsura cauzata de caldura sau de frigul intens poate fi explicata prin combinarea activitatii receptorilor pentru cald si pentru rece.

Energia specifica centrala este un al treilea mecanism implicat în explicarea calitatii senzatiilor. Aceasta din urma se datoreaza, cred unii autori, nu numai unor mecanisme periferice (energia specifica a receptorului sau a fibrei nervoase), ci si unor mecanisme centrale, corticale (energiei specifice a instantelor superioare prezente în realizarea senzatiilor). în sprijinul acestui punct de vedere se aduc argumente de ordin anatomo--fiziologic (localizarea spatiala mai riguroasa a capetelor corticale ale diferitelor organe de simt) sau de ordin neurologic (tulburarea vederii colorate în conditiile perturbarii cortexului, indiferent de alte defectiuni vizuale). Se pare ca la baza energiei specifice centrale care ar explica diferitele calitati ale senzatiilor se afla diferentele chimice existente în transmisia sinaptica. Mai plauzibil însa decât acest mecanism biochimic este cel al conexiunilor stabilite în sistemul nervos central. Calitatea senzatiilor este diferita deoarece ele suscita comportamente diferite, comportamente care, la rândul lor, sunt dependente tocmai de calitatea (frecventa, rapiditatea etc.) conexiunilor nervoase.

Dupa cum se poate remarca, aceste mecanisme sunt relativ contradictorii; de aceea probabil ca nici unul dintre ele luat în sine nu este suficient pentru explicarea calitatii senzatiilor. Se deduce, totodata, o usoara complementaritate a lor, asa încât n-ar fi exclus ca prin corelarea lor sa se ajunga la solutionarea problemei.

5.2. Intensitatea senzatiilor

Aceasta proprietate a senzatiilor este legata, în principal, de intensitatea fizica a stimulilor care le provoaca. Studiul relatiei cauzale dintre intensitatea fizica a stimulului si intensitatea experientei subiective, deci a senzatiei, a facut obiectul nenumaratelor investigatii finalizate prin formularea unei legitati mai generale a senzatiilor, legea intensitatii, asupra careia ne vom opri în paragraful urmator. Deocamdata atragem atentia asupra faptului ca intensitatea senzatiei nu depinde exclusiv de intensitatea stimulului, ci de o multitudine de alte variabile care actioneaza independent sau corelat cu intensitatea fizica a stimulului. Aceste variabile ar putea fi împartite în trei categorii.

Unele dintre ele se refera la alte caracteristici ale stimulului, cum ar fi durata aplicarii lui. Un stimul, chiar daca nu dispune de o intensitate necesara producerii senzatiei, poate totusi produce senzatia prin aplicarea repetata. Daca un stimul actioneaza repetat, însa cu reducerea progresiva a intensitatii, atunci senzatia înceteaza a se mai produce sub o valoare critica pe care Pieron o numea "timp util". Daca dorim ca senzatia sa se produca, trebuie sa crestem intensitatea stimulului.

Alte variabile ale intensitatii senzatiilor se refera la modul de aplicare a stimulului. Se pare ca aplicarea intermitenta a unui stimul este mai productiva decât aplicarea lui continua. Un sunet sau un flux de lumina vor atinge pragul la cea mai mica intensitate, aceasta din urma fiind net superioara comparativ cu cea a unui stimul ce actioneaza continuu, desigur nu independent de durata si frecventa întreruperilor. La fel de importanta este si simultaneitatea stimularii receptorilor simetrici (perechi). Un sunet produce o mai mare intensitate a senzatiilor auditive daca este receptionat cu ambele urechi decât cu una singura. Asadar, auditia binaurala si vederea binoculara sunt superioare auditiei monoaurale si, respectiv, vederii monooculare.

în sfârsit, cea de-a treia categorie de variabile care influenteaza intensitatea senzatiei o reprezinta unele particularitati ale mecanismelor anatomo-fiziologice ale senzatiei, începând cu marimea suprafetei receptoare stimulate, continuând cu numarul neuronilor pusi în functie de mesaj (deoarece fiecare fibra se articuleaza cu o multime de neuroni) si terminând cu variatia potentialului la nivelul neuronilor receptivi ai cortexului senzorial.

Cercetarile întreprinse asupra rolului acestor variabile au condus la conturarea ideii potrivit careia nu exista o relatie simpla, termen cu termen, între atributele (calitatea) senzatiei si intensitatea stimulului. Daca între intensitatea unui sunet si intensitatea senzatiei auditive relatia este directa, nu acelasi lucru s-ar putea spune despre relatia dintre intensitatea unui stimul termic si calitatea senzatiei produsa de acesta, care, tocmai în functie de marimea intensitatii stimulului, poate fi o senzatie obisnuita termica sau una de durere. Intensitatea unei senzatii este deci reglata nu numai de intensitatea stimulului, ci si de amplitudinea influxului nervos. Acesta din urma, la rândul Iui, depinde de grosimea fibrelor nervoase, ca si de metabolismul lor. Asadar, în aprecierea intensitatii senzatiilor, alaturi de intensitatea stimulului trebuie sa luam în considerare si baza nervoasa a intensitatii experientei senzoriale. E.D. Adrian (1928) a precizat ca o mare importanta în acest caz o are numarul de fibre activate printr-un stimul si frecventa influxului nervos în aceste fibre. Cu cât intensitatea stimulului este mai mare, cu atât mai mare va fi numarul fibrelor activate, precum si frecventa impulsurilor nervoase declansate într-o fibra. Diversi autori accentueaza însa când unul, când altul dintre acesti

doi factori. Astfel, S. Hecht (1934) demonstreaza ca acuitatea vizuala creste pe masura ce numarul fibrelor puse în joc de un stimul cu intensitate crescuta este mai mare. W.J. Crozier (1940), în schimb, arata ca numarul fibrelor activate este important pentru intensitatile joase, sub o anumita limita de intensitate a stimulului cea care are importanta fiind frecventa impulsului nervos. si în legatura cu aceasta explicatie Morgan exprima unele rezerve. El arata ca ceea ce conteaza intr-o senzatie este nu atât numarul de fibre excitate sau frecventa impulsului, cât ceea ce se întâmpla în ansamblu, în conglomeratul fibrelor. Practic, fiecare fibra adauga influxul ei altor influxuri care sunt eliberate în acelasi moment, contribuind astfel Ia frecventa totala a influxurilor provocate de stimuli. Importanta este, de aceea, cunoasterea numarului de influxuri pe unitate de timp sau frecventa influxurilor declansate "într-un grup de receptori sau de fibre supuse unei stimulari" (Morgan, p. 403).

La toti acesti factori trebuie adaugati si altii, cum ar fi: conditiile concrete în care are ioc receptia (aceeasi cantitate de excitant poate fi perceputa ca lumina puternica în conditii de întuneric si abia sesizata într-o camera luminoasa); gradul de excitabilitate a sistemului nervos (una si aceeasi cantitate de intensitate va avea o anumita valoare pentru un sistem nervos excitabil si cu totul alta pentru un sistem nervos inert); existenta sau nonexistenta unor dominante organice pentru stimulii respectivi (in stare de foame, chiar si cea mai mica stimulare alimentara este traita foarte intens de catre individ).

5.3. Durata senzatiilor

Aceasta proprietate se refera la întinderea în timp a senzatiei. De obicei, senzatia persista atâta vreme cât actioneaza si stimulul. în acest interval, ea variaza în ceea ce priveste unele dintre caracteristicile enumerate, dependent de nenumarati factori. Creste­rea progresiva a intensitatii stimulului va duce la cresterea intensitatii senzatiei, în timp ce descresterea progresiva a acesteia - la descresterea intensitatii senzatiei. însa intensi­tatea experientei senzoriale poate scadea însa nu doar ca urmare a scaderii intensitatii stimulului, ci si datorita intrarii în functiune a fenomenului de adaptare, de obisnuire cu stimulul. Asadar, în timpul unei senzatii au loc fenomene de amplificare sau de dimi­nuare, de declin al senzatiilor, finalizate fie prin adaptarea senzoriala, fie prin disparitia senzatiei. Nu întotdeauna însa senzatia dispare dupa încetarea actiunii stimulului; dimpotriva, ea persista si dupa ce stimulul înceteaza a mai actiona asupra individului. Persistenta senzatiilor este extrem de variabila. Se pare ca cele mai persistente dupa încetarea actiunii directe a stimulului sunt senzatiile gustative. Un gust amar se pastreaza chiar dupa ce gura a fost clatita cu apa. Sensibilitatea tactila superficiala este însa foarte putin persistenta.

Imaginile care se pastreaza si dupa încetarea actiunii stimulului poarta denumirea de imagini consecutive. Exista nenumarate efecte consecutive de miscare sau de culoare. Ele sunt de doua feluri: pozitive si negative. Imaginile consecutive pozitive sunt cele care corespund senzatiei originare. De exemplu, un carbune încins învârtit în întuneric da impresia unui cerc luminos. Imaginile consecutive negative sunt cele care nu cores­pund senzatiei originare, ci sunt complementare acesteia. Daca vom privi cu un ochi 1-2 minute un patrat rosu si apoi ne vom fixa privirea pe un perete alb, vom vedea culoarea verde. Analiza acestor efecte evidentiaza prezenta a doua aspecte. Primul: efectele consecutive sunt întotdeauna opuse sau complementare, fapt care sugereaza

existenta a doua sisteme antagoniste. Al doilea: efectele consecutive necesita stimularea prelungita a unuia dintre sistemele antagoniste, fapt care sugereaza modificarea capaci­tatii de raspuns a mecanismelor senzoriale, fie în sensul adaptarii ei, fie în cel al obosirii pâna la scaderea sensibilitatii la datele senzor-îale. Imaginile consecutive vizuale se explica prin relativa lentoare a proceselor fotochiniice care au loc în analizatorul vizual. De exemplu, în cazul imaginilor consecutive negative are loc un proces de obosire a celulelor pe care se proiecteaza patratul rosu. Aceste celule trebuie sa-si regenereze substanta fotosensibila pentru a putea functiona din nou. Datorita slabiciunii lor tempo­rare patratul rosu va parea, pe alb, ca fiind verde. O noua problema se ridica : ce parte a sistemului oboseste? Pentru a putea raspunde la aceasta întrebare avem nevoie de informatii suplimentare. Experimental procedam astfel: stimulam un ochi pâna oboseste, apoi observam daca imaginile consecutive apar la celalalt ochi. Daca efectul consecutiv nu se transfera de la un ochi la altul consideram ca mecanismele periferice sunt responsabile de producerea lui. Daca însa are loc un transfer al efectului de la un ochi la altul, trebuie sa presupunem ca oboseala intervine la nivelul proceselor corticale (vezi Lindsay si Norman, 1980, p. 49).

5.4. Tonul afectiv al senzatiilor

Este proprietatea generala a senzatiilor de a produce stari afective placute sau neplacute, de apropiere sau de respingere a realitatii pe care o reflectam. stim din proprie experienta ca, în urma "alertarii" simturilor de catre stimulii din realitatea înconjuratoare sau din cea interna, senzatiile genereaza stari afective diverse. Unele dintre ele ne dispun, altele ne indispun, unele produc stari afective placute, altele, dimpotriva, stari afective neplacute. Ca urmare, în cazul primelor va exista tendinta cautarii, prelungirii, repetarii lor, în timp ce ultimele vor fi evitate, scurtate, stopate. Ne deschidem ochii mari, ne încordam si ascutim auzul când intram în contact cu stimuli vizuali si auditivi ce produc senzatii placute ; ne acoperim ochii, ne astupam urechile, ne protejam nasul si gura când energiile înconjuratoare sunt foarte intense sau neplacute. Simturile produc asadar atât experiente agreabile, cât si experiente suparatoare, dezagreabile. în consecinta, stimulii care se asociaza cu senzatii placute vor fi cautati, apropiati, receptjonati preferential, cei ce genereaza experiente senzoriale neplacute vor fi evitati sau respinsi. Tonalitatea afectiva a senzatiilor depinde de gradul de satisfacere sau nesatisfacere a trebuintelor. Satisfacerea senzatiilor de foame, de sete, a celor sexuale se va asocia întotdeauna cu aparitia unor stari afective placute, pe când nesatisfacerea lor - cu stari afective neplacute. Fenomenele de suprasaturare sau de subsaturare senzoriala produc în egala masura efecte negative în plan afectiv. Tonalitatea afectiva a senzatiilor este diferentiata în functie de specificul lor. Daca la marea majoritate a senzatiilor polarizarea ei este evidenta, senzatiile respective putându-se asocia în egala masura cu efecte pozitive sau negative în plan afectiv, la senzatiile algice (dureroase) ea este unipolara, acestea producând întotdeauna efecte afective negative. Tonul afectiv al senzatiilor este proprietatea care specifica si individualizeaza senzatiile în general, dar si pe unele în raport cu altele. Totodata, el evidentiaza relatiile subtile ce exista sau pot exista între unele fenomene psihice simple, primare, cum sunt senzatiile, si altele complexe, cum sunt cele afective.


Document Info


Accesari: 10172
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )