ALTE DOCUMENTE |
Colegiul Tehnic "TRANSILVANIA".
Relatiile Publice
Prof: Cristina Maxim
Elev: Pogar Andreea - Manuela
Relatiile publice reprezinta acel element al mixului promotional, care se bazeaza în principal pe comunicarea nonverbala si nonpersonala, care urmareste evaluarea atitudinii publicului, identificarea acelor aspecte care pot sa trezeasca preocuparea consumatorilor si elaborarea unor program 15315t1913p e care sa atraga întelegerea si atitudinea favorabila a publicului fata de firma si produsele ei, informarea potentialilor clienti cu privire la natura si caracteristicile bunurilor, în vederea încurajarii clientilor sa cumpere produsele sau serviciile sale, a investitorilor sa cumpere actiunile sale, precum si cu scopul convingerii acestora de a repeta procesul de cumparare.
În acest context, relatiile publice apar sub forma contactelor directe realizate, în mod constant si sistematic, de catre firme cu diferite categorii de public, cu persoane influente din conducerea altor institutii din tara sau strainatate, cu lideri de opinie, în scopul obtinerii sprijinului lor pentru comercializarea produselor sale. Relatiile publice sunt importante si în scopul de a limita potentiale atacuri din partea concurentilor sau de orice alta natura.
Relatiile publice se pot manifesta si cu prilejul desfasurarii unor congrese, simpozioane, reuniuni internationale în cadrul carora, pe lânga evocarea si transmiterea unor informatii cu privire la întreprindere si produsele sale, se urmaresc si contactele între specialistii din sectoarele de productie si comercializare, reprezentantii presei etc.
În România s-a înfiintat Asociatia Româna a Profesionistilor în Relatii Publice (ARRP) care are ca principal obiectiv promovarea codului deontologic al specialistului în Relatii Publice si principiile etice privitoare la activitatea de comunicare agreate prin codurile de la Atena si Lisabona. Succesul în relatiile publice este definit de câstigarea si mentinerea unei reputatii bune si este garantat de principiile eticii deontologice.
Cele sapte principii asumate de practicianul
german de relatii publice, care reprezinta un adevarat ghid al
profesiei de specialist în Relatiile publice din
Activitatea de relatii publice reprezinta o forma de promovare credibila, informatiile furnizate fiind considerate mai veridice decât cele oferite în reclame.
În general, trebuie sa distingem, pe de o parte, între relatiile publice ca disciplina stiintifica si activitatea de relatii publice ca aplicatie practica. Daca prima componenta are un caracter teoretic, a doua are un caracter aplicativ, fiind fundamentata prin prima.
Bibliografie:
|