Arhitectura bizantina
Arhitectura bizantina se refera la activitatea constructive desfasurata pe teritoriuk Imperiului Bizantin incepand cu sec.4-lea si pana in sec.14.
Aria de dezvoltare
a arhitecturii bizantine cuprindea Peninsula Balcanica,Italia,Africa de Nord,Siria
cu provincial vecine pana
la Marea Rosie si
Imperiul bizantin a luat nastere o data cu mutarea capitalei Imperiului Roman de la
Roma la Constantinopol (330en)si s-a definitivat in anul 395 o data cu imprastierea Imperiului Roman:Cel Occidental
cu capitala la
Caracteristic pentru societatea bizantina este procesul lent de trecere de la scavagism la feudalism,incheiat in sec 7.
O alta caracteristica a imperiului bozantin este conducerea centralizata a unui stat alcatuit din popoare diferite un rol important il detinea biserica ortodoxa din punct de vedere ideologic cat si din punc de vedere economic.
Alaturi de marea proprietate feudala laica si monastica existau mari centre urbane:Constantinopol,Salonic si Trapezunt a mestesugurilor si comertului.
URBANISMUL
In structura oraselor bizantine,in limitele unei planimetrii regulate se regaseste principiul centralismului:stazi radiale care converg catre alementul centrel de obicei catedrala (cazul Constantinopolului)
Incepand cu sec -lea apar tendinte unei planimetri libere (Atena Feudala).Pentru configuratia orasului o mare importanta o detine sistemul de inconjurare cu ziduri de aparare (Salonic)
PROGRAME
Locuntile bizantine constituie traditia Greco-orientala cu incaperi dispuse in jurul unei curti interioare totul alcatind catre exterior un volum compact cu ferestre mici si putine.Acest character inchis se datoreaza climatului cald si influentele modului de viata oriental.
PALATUL
Palatele aveau spati ample,luxos decorate exprimand prestigiul imperial.Incaperile erau grupate pe functiuni:partea oficiala cu sala tronului,partea destinata femeilor,zona gospodereasca.
MANASTIRILE
Amplasate in oras sau isolate erau alcatuite din incinte fortificate chili,cladiri obstesti,sala de mese (trapeze).Centrul incintei era biserica.
BISERICILE
Bisericile sunt constructi caracteristice pt. arht. Bizantina datorita rolului imp. Pe care il detinea religia in coducerea statului.Ele alc. Din pronaus ,naus,altar.
ARHITECTURA MILITARA
S-au construit numeroase cetati cu ziduri si tunuri de aparare sau incinte fortificaate in jurul oraselor folosind the. Constructive greoco-romana.
In arht.bizantina s-a folosit cu percadere caramida sau caramida combinata cu piatra dispusa in randuri alternative pt zidarie si pt. boltiri.S-au imaginat sisteme de boltire:arce,pendentivi trampe,cupole si semicalote catre greutatea si impinerile intregului system structural.
FORME ARHITECTURALE SPECIFICE
Arhitectura bizantina este rezultatul unui process complex de sinteza,rezultat din fondul arhitecturii romane tarsi pe care s-au grefat experientele lumii elenistice.Arht.bizantina a utilizat cateva tipuri spatiale:basilica,basilica cu cupola,constructiile centrale si cladiri de tip trilobat.
BAZILICA
Reluarea modelelor paleocrestine,este o constructie cu 3 nave din care cea mediana mai inalta era luminata pe la partea superioara se facea prin coloane sau cu o succesiune de arcade.Elementul major al bazilici era apsida altarului.
BAZILICA CU CUPOLA
Constituie un tip intermediary,in care sensul longitudinal al spatiului este interrupt de ocupala ridicata deasupra naosului.
CONSTRUCTIILE CENTRALE
Au spatial organizat in jurul unei axe verticale si concentreaza atentia asupra zonei centrale deasupra careia se ridica cupola sau turla principala.Au existat o mare varietate de forme de cladiri de acest tip:
-octogon (San
Vitale din
-in forma de cruce
cu bratele libere (San
Marco din
-cruce graca inchisa=>care a dominat arht.bizantina in perioada medie si tarzie (la intersectia a doua bolti semicilindrice care alc. o cruce,se construieste o cupola sau oturla sprijinita pe 4 stalpi).
ARHITECTURA TIMPURIE BIZANTINA
Sec (vI-vII).Perioada timpurie a arhitecturi bizantine s-a caracterizat prin multiple cautari menite sa conduca spre stabilirea unor prototipuri constructive.S-au construit numeroase edificii de marim dimensiuni,ata in capitala cat si in cantrele provinciale amploarea lor fiind menite sa exprime prestigiul imperial.
In Constantinopol,atat in timpul domnieie lui Constantin cel Mare cat si a urmasilor sai,sau construit in spiritual romei ,foruri palate si s-au imtrepins lucrari edilitare intregul oras fiind incojurat cu ziduri de aparare prevazute cu turnuri.
Catedrala Sf. Sofie din Constantinopol 9532-537)de arhitectii Antemius din Tralles siIsodor din Milet,din ordonilul inparatului Justinian.Are o cupola sprijinita pe pendentivi in sens longitudinal de 2 semicalote iar in sens transversal pe pereti cu arcade ai navei si e boltile navelor laterale. Bizantini au acordat un rol important mozaicului,marmurei si coloanelor cu capiteluri sculptate.
ARHITECTURA MEDIE BIZANTINA
Se caracterizeaza prin edifici de mici dimensiuni care arata slabirea statului bizantin si a puterii imperiale dat. Luptelor iconoclaste(Pt.putere).In arhit, cicila s-au refacut cetatile fortificate in zona de frontiera.Pe teritoriul tari noastre se pastreaza resturi unor cetati bizantine(Harsova,Pacuiului Soare).Inarhit. religioasa a dominat tipul structural(crucea greaca inchisa-cele mai importante monumente se gasesc in Constantinopol).
ARHITECTURA TARZIE BIZANTINA
Imperiul Bizantinpierzandu-si din ce in ce mai multa putere economica activa constructiva din capitala s-a redus la cateva cladiri modeste sau la refacerea unor cladiri mai vechi.Tendinta generala s-a canalizat catre o arhitectura mai dinamica,cu o bagata decoratie.Este remarcabil paremetrul palatul Paleogilor din Constantinopol,Tekfur Serai sec14.
|