Decofrarea se poate face numai dupa ce rezistenta bet a juns la 25daN/m2 Pt c-tiile executate in timpul verii aceasta conditie se realizeaza dupa 3-5 zile de la turnare, daca betonul a avut un dozaj de ciment 250-350 kg/m3 controlul rezistentei beto 838d34i nului se face prin incercari de cuburi, epruvete cilindrice prismatice prelevate din bet turant si pastrat in acelasii conditii. Operatia de decofrare trebuie supravegheata de seful tehnic al lucrarii iar daca se constata defecte de turnare ce pot afecta stabilitatea c-tie se va opri decofrarea pana se vor alica masuri de remediere. Intr-o prima etapa se decofreaza stalpii apoi se trece la grinzi si placi. Decofrarea trebuie realizata a.i elementul de beton sa nu fie supus la socuri.
In cazul elemtelor cu deschideri mai mari de 3 m dupa decofrare se vor lasa popi de siguranta care se vor indeparta ulterior. Nu este permisa indepartarea popilor de siguranta a unui planseu situat sub altul care in curs de decofrare sau turnare. Dupa decofrarea orcarei aprti de c-tiie se va procedea de catre conducatorul tehnic al lucrarii la o examinare amnuntita a tuturor elementelor de rezistenta decofrate, incheindu-se cu un proces verbal in care se va mentiona calitatea lucrarii. E interzisa efectuarea oracaror lucrai inainte de aceasta examinare.
Gradul de agresivitate se apreciaza in functie de natura agresivitatii, regimul de expunere si zona de salinitate. La prepararea betoanelor se vor utiliza cimenturi cu rezistenta sporita la actiunea chimca a apei de mare. Elemtele din bet armat si bet precompriamt se vor proiecta si executa a.i stratulde acoperire cu bet aramt sa aiba grosimi majorate fata de bet care lucreaza in mod obisnuit, val minime ale grosimilor stratului de acoperire sunt precizate in functie de regimul de expunere, gradul de agresivitate, natura agresivitatii si de tipul de beton. La proiectarea elementelor de b.a cu expunere severa in atmosfera marina, deschiderea de calcul a fisurilor se va considera maxim 0,1 mm daca nu se iau masuri de protectie anticoroziva. Evitarea pericolului de condesare in spatiile inchise trebuie sa se faca printr-o aerisire sau ventialre corespunzataore acestora. Trebuie acordata o atentie deosebita scurgerilor apelor dupa acoperise, terase a.i acestea sa nu se concentreze numai in anumite zone sa nu favorizeze depunerea de saruri. Se va urmari prin lucrari de izolatie si marirea rezistentei sa se evite ascensiunea capilara a apei salina in special la fundatii.
|