Design scandinav
Scurt istoric
Designul scandinav inglobeaza obiecte create de danezi, finlandezi, suedezi si norvegieni care se aseamana prin cateva trasaturi comune - dragostea pentru materiale naturale (in special lemn 24224y2421y ), apetenta continua pentru forma rationala - ce au generat un aspect plin de stil si adaptabil. In perioada postbelica a existat o incercare sustinuta in mod deliberat de stat cu scopul de a "vinde" designul nordic ca pe o miscare singulara in design (de ex., aceasta politica a fost pusa in practica la trienalele milaneze prin expozitia "Forme scandinave", expusa si la Luvru in anul 1958). Gama de produse este reprezentata de sticlarie, cermica, materiale textile si mobilier care, in anii '50-'60, au transformat designul made in Scandinavia in stilul domestic al perioadei.
Traditia in designul nordic isi are radacinile la sfarsitul sec. XIX cand toate statele scandinave reflecta propria lor versiune a miscarii Arts&Crafts, bazata cu precadere pe mestesug. Au existat incercari de aliniere la termenii impusi de schimbarea industriala. In anul 1915 ia fiinta Svenska Sjlodforeningen, structurata pe modelul Deutsche Werkbund.
Suedia
Rezultatul a fost primul semn a stilului suedez de design din sec. XX, ilustrat prin opera lui Wilhelm Kage (1889-1960) pentru fabrica de ceramica Gustavsberg si Edward Hald (1883-1981) pentru sticla Orrefors. Anul 1930 aduce in prim plan combinatia intre traditie si estetica rationala, vizibila in mobilierul creat de Bruno Mathsson (1907-1988) si Josef Frank (1885-1967), ca si in arhitectura lui Gustav Asplund (1885-1940).
Danemarca
Designerul Verner Panton (n. 1926) este un exponent de seama al traditiei in mobilierul danez inovator, iar Arne Jacobsen (n. 1902) a devenit un simbol pentru designul danez de scaune din placaj de la inceputul anilor 1950 - "Egg" si "Swan".
Finlanda
Desi s-a impus mai tarziu pe scena designului international, creatia finlandeza este cea mai cunoscuta prin opera arhitectului Alvar Aalto (1898-1976) - faimos pentru scaunele din placaj care au intrat in istorie drept classics design, colectie adapostita la Alvar Aalto Museum. Alti designeri celebri sunt Timo Sarpaneva (a lucrat pentru compania de sticlarie iittala), Tapio Wirkkala si Kaj Franck.
Din cauza populatiei cantitativ redusa si a economiei nu foarte dezvoltata comparativ cu celelalte state nordice, Norvegia nu a excelat in contributia la designul de interior.
Apogeul designului scandinav s-a produs la sf. anilor 1950 - inc. anilor 1960 cand nu exista amenajare de interior completa fara un scaun danez sau o carpeta suedeza.
O scurta reintoarcere la începutul din anii '60 (perioada in care concurenta cu designul italian atinge apogeul), ne conduce cu gandul la Gio Ponti: "Scandinavii si-au castigat faima de creatori de mobilier asa cum elvetienii au facut-o în orologerie." ("Il mobile italiano", Milano 1958, pg.3). Italianul este cel care da tonul in dezvoltarea lui bel design italiano ca urmare a emulatiei rezultata din concurenta cu designul scandinav.
|