Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




GLETUIREA

Arhitectura constructii


GLETUIREA

v      Inainte de a incepe lucrul se acopera parchetul cu folie de protectie si se lipeste pe laturi si bucatile intre ele cu banda adeziva. Materialele se gasesc la magazinele de specialitate.



v      Repararea peretilor

se astupa eventualele gauri din pereti cu mortar daca sunt foarte mari, sau cu glet cu intarire rapida sau ipsos. Repararea fisurilor se face largind fisurile dupa care se repara. Daca nu se largesc si se aplica asa se va crapa ulterior. La imbinarea placilor de tavan se pune banda de armare din fibra de sticla autoadeziva apoi se aplica gletul. Se mai poate folosi silicon acrilic in locul ipsosului aplicandu-se dea lungul fisurii apoi nivelandu-se cu spaclul. Nu e nevoie de largirea fisurii. La exterior se foloseste siliconul neutral.

v     

Amorsarea:

se amorseaza suprafata cu grund (Ceresit CT 17) cu rol de astupare a porilor si a reducerii gradului de absorptie. Uscare 4 ore; se executa cu bidineaua nu cu trafaletul pentru a patrunde amorsa mai bine. Se testeaza rezistenta suportului zgariind cu un spaclu. Suprafata amorsata nu trebuie sa se zgarie; in caz contrar se mai da un strat.

v      Aplicarea si prepararea gletului:


primul strat cu glet (CT 126 glet de umplere) 24 ore uscare, se finiseaza si se aplica al 2 strat cu 555j91f (CT 127 glet de finisare) si se finiseaza cu hartie abraziva fina dupa care se amorseaza si se vopseste. Mai intai se pune in galeata cantitatea de apa masurata apoi se adauga treptat gletul in timp ce se amesteca cu rotorul cu paleti. Se procedeaza asa pentru a nu se forma cocoloase.

Gletul se aplica astfel: se incarca gletiera metalica cu glet si se aplica formand un unghi cu peretele care se va micsora pe masura ce se descarca gletiera.

Dupa ce peretii au fost gletuiti, este nevoie de aproximativ 48 de ore pentru ca acestia sa se usuce in totalitate, inainte de vopsire, peretii se slefuiesc cu un glaspapir, fixat pe suport, foarte fin si se desprafuiesc prin aspirare. Dupa aceas­ta operatie, se da prima mana de vopsea si abia dupa alte 24 de ore se pot face ultimele fi­nisari. Pentru aplicarea vopselei lavabile se foloseste un trafalet din bumbac sau blana. La imbinarile placilor se pune o banda din fibra de sticla peste care se aplica gletul pentru a prevenii fisurile.

Atentie!

Gletul de ipsos se pregateste in cantitati destul de mici, deoarece face priza foarte repede si nu mai poate fi folosit dupa ce s-a intarit. Timpul de lucru este de aproximativ 10-15 minute. Pentru un litru de apa curata sunt necesare aproximativ 2 kg de, ipsos. Acesta se presara in apa incet, pentru a nu se forma cocoloase. Niciodata nu se procedeaza invers (nu se toarna apa peste ipsos)! Amestecarea excesiva cu mixerul poate modifica timpul de priza. Gletul de ipsos se intinde cu o gletiena metalica uniform, pana cand plasa din fibra de sticla este acoperita in intregime.


Daca suprafata este instabila Peretele a fost realizat din blocuri dreptunghiulare de BCA cu grosimea de 10 cm. Dupa inlaturarea finisajelor, structura lor s-a slabit. Pentru consolidare, s-a apelat la plasa de armare din fibra de sticla, care a fost incorporata in glet.

Coltarele de Al: se pune cu spaclu din 5 in 5 cm glet pe colt apoi se pune coltarul si se niveleaza. Coltarele se monteaza la primul strat, la gletul de umplere, apoi se aplica primul strat peste coltar.

VOPSIREA

v      Testarea suportului:

pentru a afla daca vopseaua sau substratul este rezistent se lipeste o banda de scoch si daca dupa dezlipire ramane suprafata scoch-ului incarcata se razuieste vopseaua.

v      Amorsarea:

se aplica amorsa cu trafaletul, pentru a indeparta praful rezultat de la finisarea gletului sau a prafului in cazul in care se doreste revopsirea peste o vopsea mai veche, dar mai ales pentru a reduce absorbtia, a marii aderenta vopselei si a uniformiza gradul de absorbtie pentru a nu aparea pete. Suprafata amorsata trebuie sa fie mata, daca e lucioasa se repeta amorsarea.

v      Vopsirea:

in zonele cu umiditate, baie, bucatarie, se foloseste vopsea lavabila rezistenta la umezeala, iar la exterior cea pentru exterior. Inainte de a vopsi se amesteca bine vopseaua. Nu se intrerupe vopsirea pentru un timp prea mare pentru a nu aparea diferente de culoare.

In cazul in care se vopseste peste o vopsea inchisa la culoare este de recomandat sa se aplice mai intai un strat de vopsea alba apoi cea colorata pentru a acoperii vopseaua veche de culoare inchisa. La colturi se foloseste pensula. Pentru a delimita tavanul de pereti, care deobicei se lasa alb, se foloseste o banda din hartie, adeziva, lipita ori pe tavan, sau daca vrem sa avem o dunga alba pe perete sub tavan, semanand cu o plinta.


v      Probleme cu vopseaua si igrasia

Formarea bulelor de aer sub stratul de vopsea

Acestea pot aparea din cauza faptului ca, local, vopseaua nu adera la stratul suport, vopseaua umflandu-se sub forma unor bule de aer.

CAUZE POSIBILE:

Fenomenul se produce fie din cauza aplicarii vopselelor pe baza de ulei sau a celor alchidice pe o suprafata umeda ori care nu este in totalitate uscata, fie din cauza patrunderii umezelii prin peretii exteriori ai casei (feno­menul este mai putin probabil in cazul utilizarii vopselelor pe baza de latex). O alta cauza posibila este expunerea stratului de vop­sea pe baza de latex la umiditate si umezeala, la scurt timp dupa ce vopseaua s-a uscat, in special daca suprafata vopsita nu a fost bine pregatita in prealabil.

SOLUTII:

Daca bulele de aer formate sub pelicula de vopsea nu au afectat stratul suport, acestea pot fi inlaturate prin razuirea si slefuirea acestora cu hartie abra­ziva fina.

Aplicati apoi un strat de vopsea acrilica pe baza de latex, speciala pentru utilizarea la in­terior.

Daca stratul suport este afectat, inlaturati, pe cat posibil, cauza principala a aparitiei bu­lelor de aer (adica umezeala). Asigurati etanseitatea peretilor exteriori, instalati ventilatoare si realizati guri de aerisire pentru a elimina umezeala din baie si bucatarie.

Procedati la fel pentru inlatu­rarea bulelor de aer din vopsea, insa nu uitati sa pregatiti substra­tul prin aplicarea unui strat de amorsa pe baza de aracet.

Formarea igrasiei pe pereti

Aparitia unor pete negre, gri sau maro - de intindere mai mica sau mai mare - constituie un indiciu clar ca peretii lo­cuintei au igrasie.

CAUZE POSIBILE:

Aceste pete se formeaza cel mai adesea pe suprafete umede sau care primesc putina lumina naturala (exemplu: bai, buca­tarii, camari). Utilizarea unei vopsele alchidice sau pe baza de ulei ori a unei vopsele de proas­ta calitate pe baza de latex duce, in conditiile mentionate mai sus, la formarea igrasiei.

O alta cauza este proasta pregatire a suprafetelor de lemn, in vederea aplicarii vopse­lei. De asemenea, aplicarea vop­selei pe o suprafata cu igrasie care nu a fost tratata corespun­zator nu stopeaza aparitia mucegaiului.

SOLUTII:

Tratati suprafetele cu muce­gai prin spalarea lor cu o solutie pe baza de clor (o parte clor si trei parti apa, in cazul in care o preparati in casa). Nu uitati sa purtati manusi la aplicare!

Clatiti apoi cu o carpa inmu­iata in apa curata. Pentru a evita formarea mucegaiului, folositi o vopsea de calitate pe baza de la­tex si curatati, de cate ori e nece­sar, suprafetele afectate cu o solu­tie compusa din clor si deter­gent. Instalati un ventilator in incaperile cu umiditate ridicata.

Strat de vopsea neuniform

Efectul de neuniformitate a stratului de vopsea apare adesea atunci cand un perete este vopsit cu trafaletul, iar in colturi este folosita pensula.

Zonele pensulate au in ge­neral o culoare mai inchisa, formand un fel de 'cadru'. De asemenea, zonele sprayate cu pistolul de vopsit sunt mai inchise la culoare decat zonele apropiate, in care vopseaua a fost aplicata cu pensula sau trafaletul.

CAUZE POSIBILE:

De obicei, aplicarea vopselei cu pensula are ca efect o intin­dere mai putin eficienta decat in cazul utilizarii rolei. De ase­menea, adaugarea colorantilor intr-o vopsea necolorabila sau folosirea unui tip ori a unei cantitati gresite de colorant poate avea ca rezultat variatia in culoare, in functie de metoda de aplicare. SOLUTII:

Aveti grija ca rata de aco­perire a vopselei sa fie similara atat in cazul folosirii pensulei, cat si a trafaletului.

Lucrati pe sectiuni mai mici si pana ajungeti la un colt, fara a intrerupe munca.

In cazul vopselelor care pot fi colorate, aveti grija sa alegeti corect tipul de colorant. Recipi­entul in care se afla colorantul trebuie bine agitat inainte de turnarea in vopsea. Dupa turnare, vopseaua tre­buie bine amestecata.

Lipirea si cojirea stratului de vopsea la alaturarea a doua suprafete

Alaturarea a doua suprafete vopsite - spre exemplu, fata de usa proaspat vopsita si tocul -duce uneori la cojirea vopselei pe linia de imbinare.

CAUZE POSIBILE:

Una dintre cauzele posibile consta in folosirea unor vopsele lucioase sau semilucioase de proasta calitate. De asemenea, este posibil sa nu fi lasat suficient timp pentru uscarea vopselei.

SOLUTII:

Utilizati numai vopsele se­milucioase sau lucioase pe baza de latex acrilic. Vopselele iefti­ne, de calitate indoielnica, au o rezistenta scazuta la aderare, in special intr-un mediu umed si cald. Urmati cu strictete reco­mandarile in ceea ce priveste termenul de uscare a vopselei.

Vopseaua pe baza de latex acrilic are o rezistenta la ade­rare mai ridicata decat cele pe baza de vinii, ulei sau alchidice. Totusi, acestea din urma dez­volta in timp o rezistenta mai buna la aderare. Aplicarea pudrei de talc reduce riscul de lipire a suprafetelor vopsite.

Curgerea vopselei dupa aplicare

Picaturile de vopsea ce se preling dupa aplicarea pe su­port duc la realizarea unui strat neuniform.

CAUZE POSIBILE:

Acest lucru este provocat de aplicarea unei cantitati prea mari de vopsea la o singura pensulare, de vopsirea intr-un me­diu excesiv umed si/sau in conditii de ger sau de folosire a unei vopsele prea diluate.

SOLUTII:

Daca vopseaua in exces nu s-a uscat inca, intindeti-o repede cu pensula sau trafaletul. In cazul in care aceasta s-a uscat, smirgheluiti-o si apoi aplicati din nou un strat de vopsea de calitate. Nu diluati vopseaua mai mult decat recomanda producatorii, evitati sa vopsiti in conditii umede si smirgheluiti mai intai suprafetele lucioase. Vopseaua trebuie aplicata con-fann recomandarilor in ceea ce priveste consumul. Cand vopsiti usi, e bine ca acestea sa fie scoase de la locul lor si asezate ori­zontal.

"Ridarea stratului' de vopsea

Formarea unei pojghite de vopsea 'ca o piele' apare atunci cand vopseaua nu s-a uscat inca.

CAUZE POSIBILE:

S-ar putea ca vopseaua sa fi fost aplicata intr-un strat prea subtire, in special daca e vorba de vopsele alchidice sau pe baza de ulei, ori intr-un mediu cu temperaturi ridicate/scazute, ceea ce face ca vopseaua sa se usuce mai rapid de sus in jos. De asemenea, mediul cu umi­ditate excesiva sau vopsirea unei suprafete murdare ori lacuite poate produce incretirea stra­tului de vopsea.

SOLUTII:

Razuiti si slefuiti suprafetele care trebuie vopsite, pentru a inlatura vopseaua incretita. Daca se aplica un strat primar de grund sau solutie protectoare, lasati-l sa se usuce bine, inainte de a trece la revopsirea suprafetelor. Evitati me­diul cu temperatura si umidi­tate ridicate.


Document Info


Accesari: 24569
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )