Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Iluminatul incaperilor

Arhitectura constructii


Iluminatul incaperilor

Avand un rol extrem de important in ambianta generala a unei locuinte, iluminatul a devenit instrumentul principal in decorarea interioarelor. Amenajarile moderne utilizeaza sursele de lumina dupa principiul iluminatului diferentiat. Astfel, se opteaza pentru plasarea unui numar suficient de corpuri de iluminat, adecvate fiecarui spatiu.
    
    
    In timp ce iluminatul general presupune ca lumina sa fie dispersata in mod egal si se realizeaza de regula cu o lampa de tavan, iluminatul localizat sau directionat asigura concentrat o mare intensitate luminoasa asupra unei anumite activitati. Exista, de asemenea, un iluminat de atmosfera care poate fi general sau localizat.
    In functie de directia iluminarii exista un iluminat direct si unul indirect. In primul caz, 21321q1615v suprafata vizata este iluminata in mod intensiv si direct. In al doilea caz, lumina este reflectata de o suprafata in mod uniform in spatiul incaperii, cu ajutorul acestui tip de iluminat obtinandu-se efectul optic de largire a spatiului. De asemenea, lumina indirecta poate atenua efectul de contrast. Un mod spectaculos de iluminat indirect il constituie cel realizat prin scafe dispuse la intalnirea peretilor perimetrali cu tavanul - mai ales cand acesta este colorat; in acest caz, sursa de lumina este ascunsa si lumineaza tavanul astfel incat lumina se va colora dupa acesta din urma.
    Intensitatile de lumina recomandate:
    In general, se recomanda o iluminare a incaperilor unei locuinte de 15-20 W/mp in cazul luminii incandescente si de 10 W/mp, in cazul celei fluorescente.
    
    Camera de zi
    Reprezinta un spatiu complex, care reuneste adesea locul de luat masa, locul de conversatie sau spatiul de lucru. In acest caz e necesara varierea tipurilor de iluminat in functie de diferitele activitati desfasurate aici. Pentru iluminatul general se prefera, in amenajarile moderne, scafele construite la intalnirea peretilor perimetrali cu tavanul. Acesta va fi completat de un iluminat localizat. Daca exista o incapere in care e necesara multiplicarea punctelor luminoase si a intensitatii utilizand spoturi, lampi, aplice si lampadare, atunci aceasta este cu siguranta camera de zi. Puteti combina asadar becurile incandescente cu cele fluorescente sau cu halogen, care redau o ambianta diferita. Anumite spatii din incapere pot fi puse in valoare cu ajutorul unui iluminat local. Atentie insa, corpurile de iluminat trebuie orientate astfel incat lumina sa nu deranjeze ochiul. Spre exemplu, locul de luat masa poate fi iluminat separat, cu ajutorul unei lampi suspendate de tavan, cu inaltime reglabila. Ganditi-va, de asemenea, sa plasati un punct luminos de putere mica in spatele televizorului pentru a reduce contrastul, deoarece acesta deranjeaza foarte puternic ochiul.
    
    Bucataria
    Aceasta incapere necesita un iluminat adecvat, care sa faciliteze realizarea activitatilor specifice acestui spatiu si sa evite accidentele domestice. Corpuri de iluminat suspendate, tuburi fluorescente montate pe elementele murale situate deasupra planului de lucru, cateva spoturi cu halogen - toate acestea vor asigura iluminatul necesar in bucatarie. Lampile fluorescente sunt, de asemenea, ideale pentru montarea in bucatarie, caci ele furnizeaza o lumina uniform repartizata, sunt economice si au o durata de viata lunga. Pentru iluminarea blatului de lucru se recomanda montarea unor lampi cu halogen pe pervazul superior. Atentie, nu uitati sa prevedeti un numar suficient de prize pentru aparatura electrocasnica.
    Dormitorul
    Lampadarele sau aplicele murale contribuie la obtinerea unei atmosfere relaxante, extrem de necesara in spatiul de odihna.
Zona de la capatul patului poate fi iluminata cu ajutorul unei lampi cu abajur opac, montata pe perete. Atentie insa, fascicolul de lumina nu trebuie sa deranjeze partenerul de odihna. Tot in acest scop, se mai pot folosi aplice cu brat articulat sau spoturi de joasa tensiune. Coltul de lucru - in cazul in care acesta este amenajat in dormitor - se recomanda a fi iluminat de o lampa cu halogen de joasa tensiune, care poate fi dirijata catre planul de lucru.
    Camera copilului
    In acest spatiu, iluminatul general va fi asigurat de aplicele de perete montate pe tavan sau pe peretii laterali. Bineinteles, acest iluminat trebuie completat de un iluminat dirijat. Biroul trebuie luminat de o lampa cu brat mobil, bine fixata de blatul mesei. In general, aceste surse de lumina trebuie bine fixate, pentru ca micutii sa nu le rastoarne, producand accidente. De asemenea, in acest spatiu e bine sa instalati o lampita de semnalizare pe timpul noptii.
    
    Baia
    In sala de baie e potrivit un iluminat de ambianta, realizat cu ajutorul unei plafoniere echipate cu becuri incandescente clasice sau cu becuri cu halogen. Acest tip de iluminat poate fi completat de surse luminoase localizate - plasate in zona lavoarului -, care trebuie insa sa ofere o buna reproducere a culorilor (altfel, cu siguranta machiajul doamnelor va avea de suferit). Corpurile de iluminat localizat se vor aseza deasupra oglinzii sau pe cele doua laturi ale sale. In tot cazul, aveti grija ca sursele de lumina, ca si aparatele electrice prezente aici sa fie protejate contra umiditatii. Se recomanda numai utilizarea corpurilor de iluminat inchise, in care condensul si apa sa nu patrunda. Intrerupatoarele se vor monta pe peretele exterior al incaperii.
    
    Vestibulul
    Pentru a crea o senzatie confortabila, holul trebuie iluminat in functie de dimensiunile sale.
Intr-un culoar lung si ingust, spoturile cu halogen pe sina confera o nota originala amenajarii. Intr-un spatiu mai mic, aplicele cu abajur din material textil ofera o lumina placuta, dulce.
    
    Tipuri si corpuri de iluminat
    Fiecare corp de iluminat este potrivit pentru un anume tip de iluminare. Respectand anumite principii si recomandari, veti obtine cu siguranta un iluminat perfect.
    Corpurile suspendate de plafon asigura un iluminat general. Cand lumina este revarsata spre tavan, acesta devine o adevarata suprafata reflectorizanta. La montarea unui corp de iluminat, respectarea unei distante de cel putin 55 - 60 cm deasupra mesei este absolut necesara, pentru a nu deranja ochiul.
    Plafonierele asigura un iluminat general. Si acestea utilizeaza tavanul drept reflector atunci cand lumina este dirijata in sus. Montarea unui variator ofera posibilitatea de a obtine grade diferite de iluminare in functie de situatie.
    Corpurile de iluminat care reflecta lumina in jos se utilizeaza in special pentru obtinerea unui iluminat directional. Montate direct pe plafon, ele produc contraste puternice. Sunt ideale pentru montarea la intrare.
    Corpurile de iluminat care reflecta lumina in jos asigura un iluminat general. Puteti folosi lampadare care dirijeaza lumina spre plafon, deoarece acestea reflecta in camera o lumina difuza, estompata, atenuand relieful obiectelor.
    Veiozele ofera un iluminat de ambianta. Ele pot fi prevazute cu orice tip de abajur si pot servi chiar si pentru lectura daca abajurul este larg.
    Lampadarele asigura, de asemenea, un iluminat de ambianta si, plasate langa un fotoliu, se recomanda pentru lectura.
    Aplicele sunt folosite pentru obtinerea unui iluminat general sau de ambianta si pot avea fascicol orientat sau difuz. Pentru camera, optati mai degraba pentru abajururi opace, mai ales in cazul aplicelor montate deasupra patului.
    Lampile de birou ofera un iluminat directional si e bine sa fie orientabile si reglabile ca inaltime. Ele se plaseaza in stanga pentru a evita umbra mainii care scrie (in cazul dreptacilor).
    Lampile incastrate in mobila se utilizeaza pentru un iluminat functional, dispersand o lumina larga. Ele sunt ideale pentru montajul deasupra planului de lucru.
    Spoturile ofera un iluminat directional. Montate pe sine, ele permit deplasarea punctelor luminoase.
    
    
    Sfaturi si recomandari
    Camerele cu pereti in culori mai inchise necesita o iluminare mai puternica.
    Vestibulul castiga din punct de vedere functional si estetic daca este iluminat indirect, fascicolul de lumina fiind indreptat spre plafon. Lumina difuza estompeaza contururile precise ale incaperii, creand impresia de spatiu.
    Trebuie evitata plasarea tuturor punctelor la aceeasi inaltime si mai ales asezarea lor simetric.
    Un bec mai puternic furnizeaza mai multa lumina decat mai multe becuri slabe, grupate. n
    Ema CARCIUMARU
    
    
    Tabel :
    
    Sfaturi si recomandari
    Camerele cu pereti in culori mai inchise necesita o iluminare mai puternica.
    Vestibulul castiga din punct de vedere functional si estetic daca este iluminat indirect, fascicolul de lumina fiind indreptat spre plafon. Lumina difuza estompeaza contururile precise ale incaperii, creand impresia de spatiu.
    Trebuie evitata plasarea tuturor punctelor la aceeasi inaltime si mai ales asezarea lor simetric.
    Un bec mai puternic furnizeaza mai multa lumina decat mai multe becuri slabe, grupate.




Document Info


Accesari: 5510
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )