Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Impamantarea

Arhitectura constructii


Impamantarea

Cei mai multi dintre noi nu dau atentie la impamantarea statiei si a antenei. Multi cred ca daca trasneste in instalatie  se intampla ce se intampla , la noroc. Probabil au dreptate. Protectia la fulgere nu este motivul articolului. Impamantare are doua functii. Prima este sa protejeze la fulger (sa scurga curentul la pamant). A doua sa scurga la pamant undele radio reziduale. Sunt cateva lucruri la care ne ajuta : face receptia mai linistita, opreste RF-ul sa intre inapoi in echipament, imbunatateste modulatia si nu ne mai auzim in boxele de la calculator. Cand auziti pe cineva care intra in emisie si incepe sa-i fluiere microfonul, sa stiti ca i se trage de la radiofrecventa care se scurge inapoi prin carcasa statiei si prin ecranul microfonului pentru ca nu are impamantare. Impamantarea elimina interferentele cu TV-ul, cu tele 818e41i foanele etc. In plus. Daca folosesti o antena verticala, i se imbunatateste performanta, coborand nivelul de radiatii parazite de la nivelul solului. In cazul sinfazarii a doua verticale, impamantarea devine obligatorie. Deci ce reprezinta o buna impamantare? Depinde de cateva lucruri: daca solul e stancos sau nisipos, trebuie sa adaugi cateva roabe de pamant si niste bolovani de sare, terenurile stancoase si nisipoase sunt prost conducatoare de electricitate. Terenurile bogate in minerale sau pamant negru, sunt excelente pentru impamantare, fiind bune conducatoare de electricitate. Sunt doua locuri unde trebuie impamantat sistemul:
Unul foarte aproape de antena, pilonul ei trebuie inpamantatchiar la baza. Daca ai antena sus pe casa trebuie sa-i tragi o impamantare cat mai scurta cu cei trei stalpi clasici in triunghi si legati intre ei.

Figura 1 - Trei tarusi de teava la baza stilpului. Firul de impamantare coboara direct de la antena, se imparte in trei si se leaga la fiecare tarus, cositoreste bine firul la fiecare tarus de teava!
A doua impamantare se leaga din spatele emitatorului. De fapt toate echipamentele din sistem trebuiesc impamantate cu un fir gros de cupru, tresa de coaxial este ideala. Firul  trebuie sa ajunga la pamant pe cea mai scurta cale , sa fie cat mai scurt posibil! Firul de impamantare trebuie sa fie sub 3 metri altfel apare fenomenul de inducere a RF -ului in el. Daca totusi ne trebuie un fir mai lung de 3 m, acesta trebuie coborat pe jos si de acolo fara sa-l incolaciti , il trageti la nivelul podelei. In afara camerei , langa fereastra, tot cu regula de trei tevi in triunghi, ca la pilon, cu legatura bine facuta intre ele! Daca avem sol pietros sau nisipos, batem tarusii ii tragem inapoi afara , bagam sare, ii udam abundent, acoperim cu pamant inapoi.
Sarea se schimba in fiecare an, deoarece ea se disipa in sol. Iti trebuiesc minimum 3 tarusi la o distanta de 2m unul de altul dispusi in triunghi.



Sinfazarea antenelor

Sinfazarea antenelor sau adunarea antenelor, este de mult o metoda de a creste randamentul antenelor.Sinfazarea implica punerea a doua antene identice sau mai multe, una langa alta sau una peste alta la o oarecare distanta una de cealalta de obicei ½ lambda sau multipli, alimentand antenele in faza. Este o metoda sigura de a cistiga 3 db, fata de o singura antena. Rezultatel sinfazarii a doua antene directive de 4 elementi vor fi mult mai interesante decit folosirea uneia singure cu 8 elementi. Daca vrei sa sinfazezi antene de mobil du-te la rubrica cu antene de mobil. Inainte de a trece mai departe sa vedem ce antene merita sinfazate. Spun asta deoarece nu are rost sa sinfazezi doua antene daca poti lua o alta care are castigul mult mai bun.  Poti sa pui doua verticale si sa le sinfazezi dar de ce , cu o antena directiva cu doi elementi , pozitionata vertical obtii rezultat superior-sper ca nu te-ai lasat pacalit de castigul din reclama lor- adica ca ai 9.9 db la fiecare , mai pui 3 si ai un cistig de 12 db. mai mult decit o directiva cu 4 elementi! Mai bine te duci la "antene verticale" si citesti exact cat castig ai la o verticala!
Sa ne uitam la diagrama unei ½ si sa vedem ce efect va avea sinfazarea a doua bucati ½ verticale. Cum poti vedea in poza, diagrama incepe sa devina directionata intr-o singura directe fata de o singura ½ verticala. Aceiasi diagrama de propagare o are si un yagi cu doi elementi  fara reflector. In figura 2 vedem o posibila sinfazare a doua ½ lambda.


Figura 1 - Comparatie intre diagrama unei singure ½ verticale si doua 1/2 verticale sinfazate. Acesta va fi rezultatul sinfazarii a oricaror doua antene verticale.

Figura 2 - Cum sinfazam 2x ½ lambda verticale (sau 5/8  labda verticale) Maximum de semnal este in stanga si in dreapta stalpului. Singurele antene care merita sa fie sinfazate sunt directivele de la 3 elemente in sus. Munca este dificila , dar exista solutii simple de sinfazare.
De ce sa ne chinuim sa le sinfazam atunci? Sinfazarea beam-urilor cu 3-4 elementi reprezinta deja un castig foarte important. Daca totusi vrei sa-ti sinfazezi antene, ori ce antene, eu nu te retin asa ca , hai sa vedem cum se face

Sa ne apucam de treaba.


Pentru inceput , o planificare, timp si multi bani .sunt suficienti. Planificam distanta care trebuie sa fie intre antene. Hai sa discutam pe tema aceasta. Textele din carti spun ca lambda este distanta cea mai buna pentru operatiune dar in CB, 11m este dificil de obtinut. Regula este in felul urmator : daca vrem sa obtinem 3 db intregi , distanta intre antene trebuie sa fie cat mai mare.
Am studiat produsul de la moonraker  care sinfazeaza doau antene moonraker 4. Ditanta intre antene ei o stabilesc la 6 m eu as spune ca ea ar trebui sa fie de minimum 7m. Nu are nici un sens sa pui doua antene mari una langa alta. Urmarind figura 3 vom observa ca daca antenele sunt sub ½ lambda, ele practic vor avea doua diagrame de aceiasi forma, una langa cealalta si rezultatul nu va fi cel dorit de combinare a diagramelor in una singura mai eficienta. Figura 3 -In stanga vedem o sinfazare a doua antene , prea apropiate una de alta. Diagrama din dreapta reprezinta o singura antena. Aceasta are aceeasi parametrii rezultatul sinfazarii find 0
Figura 4 - Rezultatul sinfazarii cu o distanta suficient de mare intre ele. Puteti vedea ca diagrama rezultata. Fiind la o distanta mai mare de 11 m intre antene , noua diagrama este mai mare cu 3 db.
Sa ne uitam la cateva posibile aranjamente de antene: In figura 5 avem doua Cubical Quad-uri una langa alta. Catargul de prindere trebuie sa fie suficient de solid pentru a le sustine pe ambele. Inca un amanunt, daca vreti pe o singura directie este ok, daca vrei sa o mai si misti, problemele mecanice sunt deosebite, intreg ansamblul trebuie sa se miste si problema devine extrem de complexa si costisitoare. Poti sinfaza mai multe antene, orice numar par de antene pot fi sinfazate.
 Sa vedem figura 7.

Figura 5 - Posibil aranjament de antene quad. Nu sunt una peste alta dar tot "stivuite"  se numesc.

Figura 6 - Alta posibilitate de sinfazare a antenelor beam. Un set de beam-uri cu 4 elementi.  In acest aranjament , intregul turn trebuie sa se rasuceasca. Exista ansamble mecanice gata facute de fabrica.
Figura 7 -  Nu trebuie sa stai lipit de idea de sinfazare doar a doua antene. Orice combinatie de antena in numa par. Atunci ai 12 db +3db+3db=18 db. Daca ai de gand sa sinfazezi  patru Quaduri, ai grija la structura pilonului, daca vrei sa le tii mai mult de o saptamana in picioare.
Proiectarea stalpilor o las in seama voastra. Pentru boomul de sustinere al antenelor va recomand aluminiul.

Pasii importanti care trebuie urmati.


Acum daca am facut planurile sa ne pregatim sa le combinam.Cel mai importan sa facem feederul! Antenele trebuiesc "hranite" cum trebuie cu rf. Nu se numeste sinfazare degeaba. Daca punem cablu la intamplare, antenele vor fi in afara fazelor si sa spunem. nu obtinem rezultatul dorit. Figura 8 ne arata tot ce este important, ce fel de coaxial si ce lungime pentru a sinfaza antenele corect.Se adauga un numar de Lambda/4 lungimi de cablu de 75 Ohmi. Verificati la " Cablul coaxial" sectiunea cu taiatul la anumitul lungimi.

Figura 8 -  Cel mai important pas in sinfazarea antenelor pentru a lucra corect.O bucata de cablu de 75 ohmi este folosita ca transformator de impedanta pentru a adapta doua impedanta de 50 ohmi in paralel si a le aduce din nou la 50 ohmi. Sa notam ca este valabil doar pentru doua antene sinfazate, amandoua antenele avind 50 Ohmi. Nu voi acoperii sinfazarea a mai mult de doua antene! Daca vrei mai multe informatii, cauta intr-o carte mai multe detalii. A, era sa uit , cele doua bucati de coaxial de 75 ohmi trebuie sa fie de exact aceiasi lungime.
Tin sa mentionez ca datele"aproximative" si chestia aceea tipic romaneasca "merge si asa" aici nu tine . Aici trebuie totul ca la carte: dimensiuni exacte nu aproximative, factori de scurtare reali nu aproximativi, si taieturi la mm.
Din nou alegem un canal in mijlocul benzii sau cel pe care il folosim si facem acordurile pe aceasta frecventa.
Avem mai jos cateva exemple de cablu coaxial de 75.


 Coax

Lungimi de 1/4 lambda pentru canalul 40 (27.405 MHz)

RG-6

2.095 m

RG-11

1.557 m

RG-11 Foam

2.200 m

RG-59

1.557 m

RG-59 Foam

2.168 m

Reglarea Antenelor


Inainte sa puneti antenele sus pe suporti cu toate legaturile si cablurile, trebuie sa reglati fiecare antena separat. Dupa ce reglezi ambele antene sa aiba exact aceiasi reflectata in acelasi canal , si cablurile de sinfazare taiate tot pentru aceiasi frecventa, asigurativa ca antenele sunt orientate in aceiasi directie exact. Gamma mach-urile trebuiesc orientate pe aceiasi parte a antenelor. Dupa ce montati cablurile, verificati reflectata din nou, trebuie sa apara usoare modificari daca cablul nu este de lambda /2 dar in mare , trebuie sa fie apropiata de valoare la care a fost reglata fiecare antena separat. Daca reflectata este departe de valoarea initiala, o luam de la capat cu reflectata antenelor si cu reglatul fiderilor de 75 Ohmi. Daca au fost prinsi in jurul suportului , desfacetile si rasucitile invers.


Document Info


Accesari: 5773
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )