METODA ALINIAMENTULUI
Metoda aliniamentului face parte din categoria metodelor de baza pentru trasarea in plan a punctelor constructiilor, fiind utilizata la trasarea punctelor pe axele rect 727b14h ilinii ale constructiilor (poduri, baraje, poduri rulante, tunele) ca si la montajul subansamblelor liniilor tehnologice.
Aceasta metoda poate fi privita ca o varianta a metodei coordonatelor polare (figura 4.1) la care unghiul polar =0. Punctul C, de trasat, se va gasi, din aceasta cauza, pe aliniamentul AB, format din punctul de statie al instrumentului A si punctul de orientare B (figura 4.12)
Fig. 4.12 - Principiul metodei aliniamentului
Trasarea presupune, ca prima etapa, identificarea sau materializarea pe teren a aliniamentului AB. Se instaleaza apoi teodolitul in punctul A si se vizeaza tinta de vizare din punctul B, in aliniamentul optic astfel creat aplicanduse distanta D, corespunzatoare punctului C de trasat.
Precizia metodei
Abaterea standard de trasare a punctului C este provocata de abaterea standard de realizare a aliniamentului AB, de abaterea standard de trasare a distantei D si de abaterea standard de fixare a punctului C, conform relatiei:
(4.23)
Abaterea standard de realizare a aliniamentului efectiva se poate calcula utilizand expresia:
(4.24)
in care: – abaterea standard a punctelor de sprijin;
– abaterea standard de centrare;
– abaterea standard de reductie;
– abaterea standard de vizare;
– abaterea standard de focusare;
– abaterea standard datorata conditiilor exterioare.
|