Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Montarea tuburilor

Arhitectura constructii


Montarea tuburilor: la amenajarile pt irigatii utilizand retele de ceonducte ingropate au fost preluate in general solutii constructive si procedee constructive din domeniul alimentarilor cu apa. Retelele de irigatii au fata de cele de alim cu apa o serie de particularitati:

-functioneaza discontinuu si numai in perioadele cu temperaturi pozitive;



-debitele prelevate la un consumator de irigatii sunt in general debite mari, 454d32e variabile, iar manevrarea frecventa a vanelor poate conduce la socuri hidraulice sau lovituri de berbec;

-conditiile de exploatare sunt mai severe, dispozitivele acestora nefiind supravegheate in mod continuu in timpul functionarii; -exploatarea sezoniera permite revizia anuala a instalatiei; nu se impun conditii speciale privind calitatea si protectia calitatii apei.

Montarea tuburilor din beton armat precomprimat (PREMO): saparea transeei se face cu excavatoare cu cupa inversa a.i. sa se asig o latime a sapaturii egala cu diametrul tubului + 80 cm. In dreptul mufelor se va realiza manual o adancire a sapaturii conform schitei urmatoare:

Δh = 7 cm (pt diam=400;600mm), 8 cm (pt diam=800mm), 9cm (pt diam=1000mm).

L=60 cm (pt diam=400;600mm), 70cm (pt diam=800mm), 80cm (pt diam=1000mm).

Deoarece la saparea cu excavatorul gradul de precizie la executarea transeei este mai scazut e necesar ca ultimii 10-15cm pana la cota finala sa fie sapati manual pe masura montarii tubului. La montarea tuburilor se va respecta acoperirea minima cu pamant, precum si amplassarea directa a dispozitivelor de aerisire si dezaerisire. Inclinarea max admisa a terenurilor pt folosirea tuburilor din b.a. precomp este de 200 din cauza pericolului de demufare. Chiar si la pante de 10-200 in cazul unor lungimi ale conductelor > 200-300m e necesar sa se prevada masive de ancoraj intermediare pt a se impiedica deplasarea longitudinala cumulata a tuburilor. Lansarea tuburilor in excavatie se face mecanizat folosind utilaje speciale ca lansatoare de tuburi sau macarale cu capacitatea de ridicare adecvata greutatii tuburilor respective. Datorita dimens si greut mari ale tuburilor PREMO, modul de rezemare pe terenul de fundare are imp deosebita trebuind respectate urm reguli: -rezemarea sa se faca pe toata lungimea tubului a.i. presiunile care se transmit terenului sa fie cat mai uniforme;

-umplutura tre sa imobilizeze bine tubul in transee pt a rezista la tendintele de deplasare care apar in timpul efectuarii probelor de pres; -in cazul in care terenul de fundare are particule solide > 3-4cm, acestea se vor indeparta sau se va asterne un strat de nisp cu grosimea de 20cm; -in cazul terenurilor nestabile, mlastinoase, a nisipurilor refulante nu se recomanda montarea tuburilor PREMO; -pamantul de umplutura nu tre sa contina bolovani cu diam > 10cm. In cazul in care exista trebuiesc indepartati; -montarea tuburilor se va face dinspre aval spre amonte si cu mufa spresensul de inaintare a.i. partea cu cep a tubului sa fie cea care se introduce in mufa. Tubul care se monteaza tre introdus perfect dupa dir axului si impins usor a.i. garnitura de cauciuc sa ruleze uniform pana la poz finala. Aceasta operatie se realiz mentinand tubul in carligul macaralei sau al lansatorului si introducandu-l prin impingere de catre 2 muncitori cu aj unor parghii in mufa tubului montat anterior. Poz finala a garnit de cauciuc tre controlata cu aj unui spion gradat pt ca de corecta asezare a garnit depinde etanseitatea imbinarii.


Document Info


Accesari: 1340
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )