Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Reprezentarea reliefului

Arhitectura constructii


Reprezentarea reliefului

Relieful cuprinde totalitatea neregularitatilor, convexe si concave ale terenului, iar reprezentarea lui cīt mai corecta si expresiva este foarte importanta. Pentru aceasta se folosesc urmatoarele metode : curbe de nivel, planul cotat, planuri īn relief, umbre cu tente.



Dintre toate metodele, cea mai folosita este cea a curbelor de nivel. O curba de nivel este locul geometric al punctelor care au aceeasi cota, proiectat īn plan orizontal. Se obtin prin sectionarea terenului cu suprafete plane orizontale, iar proiectia īn plan orizontal al urmei sectiunii este chiar curba de nivel.

Pentru reprezentarea curbelor de nivel, īn functie de scara hartii, se alege o echidistanta, E, reprezentānd distanta pe verticala īntre doua suprafete de sectiune a terenului (figura 2.4).

Aceasta marime se numeste echidistanta numerica sau naturala; ea depinde de accidentatia terenului, de scara hartii si de precizia cu care se doreste a fi reprezentat relieful. Se considera ca īntre doua curbe de nivel panta terenului este constanta, iar acest lucru se obtine prin selectarea punctelor care se masoara astfel ca la schimbarea pantei sa se determine, prin masurare, obligatoriu, un punct. Curbele de nivel se clasifica īn functie de valoarea echidistantei E. Valoarea acesteia este functie de scara planului sau hartii si este īn general de 5 m pentru scara 1:25000, 10 m pentru scara 1:50000 si 20 m pentru scara 1:100000. Indiferent de scara, culoarea pentru prezentarea curbelor de nivel pe planuri sau harti este culoarea sepia (maro-roscat).


Forma unei curbe de nivel este cea de linie curba cu contur īnchis, indiferent de configuratia terenului reprezentat. Functie de echidistanta dintre ele, curbele de nivel se īmpart īn :

normale, reprezentate prin linii subtiri, cu grosime uzuala de 0,15 mm, dispuse īn contururi īnchise, distanta pe verticala īntre doua curbe de nivel normale fiind egala cu echidistanta.

principale, reprezentate prin linii mai groase, cu grosime uzuala de 0,25 mm, distanta pe verticala īntre doua curbe principale fiind egala cu 5E;

ajutatoare, trasate prin linii subtiri, īntrerupte, avānd distanta pe verticala egala cu ½ E. Se traseaza numai  atunci cānd se considera ca densitatea curbelor normale este insuficienta si nu are loc o redare exacta a configuratiei terenului. Acest tip de curbe de nivel se poate reprezenta prin linii curbe deschise, numai pe zonele unde curbele de nivel normale sunt rare.

auxiliare, trasate prin linii īntrerupte, mai  scurte decāt cele ajutatoare, avānd echidistanta de ¼ E. si acestea sunt curbe deschise, reprezentate sporadic numai acolo unde este necesar.

Normala aproximativa la doua curbe de nivel se numeste linie de cea mai mare panta. Pentru a se indica sensul de scurgere al apei, curbele de nivel sunt īnsotite de mici linii numite "bergstrich"-uri. Pozitionarea īn interiorul curbei a begstrich-ului indica o forma de relief care "tine apa", dupa cum pozitionarea pe exteriorul curbei indica curgerea apei.

Forme tip de relief.

Totalitatea si complexitatea formelor de relief se poate reduce la trei tipuri caracteristice:

sesuri, care reprezinta suprafetele de teren plane, cu diferente de nivel nesemnificative, ce reprezinta o cāmpie daca terenul se afla la mai putin de 200 m deasupra nivelului marii, sau podis daca se afla la peste 200 m deasupra nivelului marii;

īnaltimile, care reprezinta forme tip de relief, cu diferente de nivel pozitive, sensibil diferite de zona īnconjuratoare

depresiunile, care reprezinta forme tip de relief, cu diferente de nivel negative, sensibil diferite de zona īnconjuratoare 


Document Info


Accesari: 8161
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )