Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




WinWatt

Arhitectura constructii


BAUSFT

WinWatt



Program de calcul termotehnic

Calcule de fizica construcþiilor

Calculul pierderilor de cãldurã

Calculul aporturilor de cãldurã

Selectare radiatoare

Versiunea 4.58

Autori:

dr. ing. Baumann József
ing. Baumann Mihály

Versiunea în limba românã:

ing.Nágó István

Tehnoredactare:

ing. Báró László

Contract de licen Bausoft

Utilizarea acestui program de calcul de cãtre utilizatori este permis de cãtre Bausoft cu condiþiile de mai jos. (amintite). Cumpãrarea presupune acceptarea ºi luarea în considerare a urmãtoarelor condiþii:

Licenþa. Pe baza contractului de licenþã utilizatorul poate folosi versiunea 636v211g datã de produs Bausoft pe calculator presupunând cã programul este utilizat numai pe un singur calculator.

Dreptul de autor. Programul ºi documentaþiile sunt protejate de drepturile de autor. Nu este permisã copierea, sau reproducerea programului, unei pãrþi de program sau al documentaþiei, este permisã numai copia de siguranþã dupã programul instalat pe calculatorul utilizatorului.

Garanþia restrânsã. Firma Bausoft garanteazã ca programul va funcþiona timp de 1 an dupã cumpãrare corespunzãtor celor descrise în ghidul curent de utilizare. Firma Bausoft respinge orice altã garanþie (nu numai acestea, dar corectitudinea bazelor de date, corectitudinea datelor exemplului de proiect, utilizatorul este obligat a verifica acestea.) Pe baza acestor garanþii Utilizatorul posedã drepturile asigurate de lege.

4. Drepturile cumpãrãtorilor. Garanþia programelor Bausoft ºi despãgubirea cumpãrãtorului se compune din urmãtoarele cazuri: (a) returnarea preþului prin predarea celor cuprinse în contract sau (b) firma Bausoft pe baza garanþiei restrânse este obligatã de corectarea programului sau schimbarea acestuia în cazul dovedit de funcþionare incorectã al programului. Aceastã garanþie nu este valabilã dacã sursa erorilor programului este accidentalã sau rezultã din folosirea necorespunzãtoare a prescripþiilor..

Excluderea responsabilitãþii în cazul pagubelor ivite.
Bausoft sau partenerii de distribuþie nu-ºi asumã responsabilitatea pentru orice altã pagubã, (nerealizarea profitului de afacere, întreruperea activitãþii de afacere, sau pagube realizate din pierderi materiale), care provine din folosirea programului. Responsabilitatea firmei Bausoft conform contractului se extinde numai pânã la valoarea programului cumpãrat de utilizator.La ce se poate folosi programul?

Programul este un program de calcul termotehnic pentru instalaþii în construcþii, într-o construcþie modularã, module pot fi combinate în funcþie de necesitãþi. Aceastã descriere conþine pe lângã cunoºtinþele generale de utilizare, descrierea calculelor de fizica construcþiilor, pierderilor ºi aporturilor de cãldurã, calculul energetic al construcþiilor ºi descrierea selectãrii radiatoarelor pentru sistem bitubular.

Pentru compunerea straturilor avem la dispoziþie o bazã de date care poate fi extinsã de utilizator. Programul calculeazã pentru o structurã datã coeficientul de transfer termic, coeficientul de atenuare, masa specificã reþinãtoare de cãldurã, iar în cazul pardoselii coeficentul de absorbþie de cãldurã. Programul traseazã diagrama difuziei de vapori al structurii ºi verificã conform algoritmului din standard, cã structura este corespunzãtoare sau nu în cazul staþionar de umiditate.

Cu structurile create putem sã cre m încãperile iar pierderile de cãldurã ºi aporturile de cãldurã vor fi calculate paralel prin definierea datelor încãperilor. Pe lângã însumarea acestor pierderi/aporturi programul va efectua verificarea energeticã a clãdirii. Din baza de date al radiatoarelor -care poate fi extinsã- putem alege radiatoarele care satisfac necesarul de cãldurã anterior calculat.

Programul salveazã breviarul de calcul, în fiºierul proiectului. Aceste calcule pot fi listate în diferite formate. Calculele pot fi transferate -exportate- în alte programe ca editoare de texte (de ex. Microsoft Word) sau editoare de tabele.

Programul este un program Windows pe bazã de 32 biþi, folosibil în sisteme de 32 biþi bazate pe Windows (95/98/2000/NT/ME). Necesarul de spaþiu al programului pe hard este dependent de versiune ºi este între 10-20 Mb.

Sã folosim programul!

Instalarea programului constã în instalarea mai multor componente independente, instalarea unor componente poate fi chiar ºi neglijatã dacã au fost deja instalate. Pentru instalare propunem umãtoarele faze consecutive:

Conectarea cheii hard.

Programul poate fi folosit numai pe acel calculator la care este racordatã cheia hard. Propunem, ca la racordarea cheii la racordul de imprimantã LPT1 sau LPT2, calculatorul sã fie oprit, iar dupã ce am racordat cheia hard racordãm imprimanta, care pentru funcþionarea corectã a cheii, trebuie pornitã dupã pornirea calculatorului. Toate aceste observaþii nu sunt valabile -evident- pentru chei sau periferii tip USB.

Instalarea programului.

Instalarea programului trebuie efectuatã cu programul corespunzãtor versiunii, de ex. WinWatt_ro_xxl_install.exe

Programul de instalare se acceseazã de pe CD-ul de instalare în biblioteca \bausoft\install. Pe parcursul instalãrii, în afarã de bilbioteca de destinaþie nu trebuie sã definim nimic. Dacã biblioteca de destinaþie nu a fost încã creatã programul va crea aceastã bibliotecã. Instalarea creazã în operatorul de programe (Programs) un grup Bausoft unde vor fi plasate icoanele programelor precum ºi pe masa de lucru (Desktop).

Instalarea motorului de bazã de date.

Programul utilizeazã motorul de bazã de date Borland de 32 biþi (Borland Database Engine, sub alt nume IDAPI). Instalarea acestuia se poate efectua prin pornirea programului setup.exe din biblioteca \bausoft\install\idapi32 de pe CD. La instalare (limba englezã) pe lângã nume ºi adresã trebuie sã definim biblioteca de destinaþie ºi grupul de icoane. Modificarea acestora nu are mare sens fiindcã marea parte al motorului va fi instalat în biblioteca C:\Program Files\Common Files\Borland Shared\BDE, iar fiindcã motorul de bazã de date nu poate fi folosit independent nu vor fi asociate icoane.

Instalarea driver-ului cheii hard.

Pentru identificarea cheii hard trebuie sã instalãm driverul asigurat de producãtorul cheii. Pentru instalarea driverului pornim programul RainbowSSD539.exe din biblioteca \bausoft\drivers de pe CD. Programul de instalare de limba englezã efectuazã totul automat iar la sfârºit apare o tastã cu afiºajul RESTART. Apãsând pe aceastã tastã, calculatorul porneºte din nou pentru iniþializarea setãrilor.

Definirea datelor de utilizator ºi definirea codului.

Porniþi programul WinWatt. La prima pornire programul va afiºa un mesaj " Nu existã cheie hard corespunzãtoare codului! Doriþi modificarea codului Apãsaþi tasta DA..

Programul va verifica datele stocate în cheie ºi acestea vor fi afiºate în rubrica identificator cheie. Verificaþi dacã informaþiile afiºate corespund celor primite cu cheia hard. Dacã identificarea cheii nu a fost efectuatã cu succes atunci în rubrica identificator cheie va apare mesajul de eroare Nu existã cheie! În acest caz verificaþi dacã cheia a fost corect conectatã la calculator ºi dacã aveþi cheie racordatã la LPT1 sau LPT2, dacã este conectatã vreo imprimantã la acest racord încercaþi din nou cu imprimanta pornitã.

Urmãtoarea cauzã posibilã a erorii ar putea fi, ca nu a fost instalat corect programul de iniþializare a cheii hard.

Dacã identificarea cheii a fost urmatã de succes, trebuie întroduse datele în rubricile nume utilizator ºi adresã. Acestea trebuie întroduse în aºa fel, cum au fost comunicate la cumpãrarea programului chiar dacã între timp acestea s-au schimbat sau au fost întroduse greºit de distribuitorul programului. Acest lucru este important pentru cã programul, pe parcurs, verificã corectitudinea acestor date. Corectitudinea întroducerii datelor poate fi verificatã de numãrul de control afiºat de program .

În cazul proiectelor se pot introduce Date utilizator diferite de cele menþionate anterior.

La fel definim ºi codurile, între rubrici nu trebuie sã introducem liniuþe, în fiecare rubricã putem întroduce numai ºase caractere, ale cãror corectitudine se poate verifica prin cifrele de verificare afiºate deasupra codului. Dacã posedaþi mai multe chei atunci aveþi posibilitatea de a întroduce codul a maxim opt chei, iar programul va identifica automat cheia racordatã.

În final apãsaþi tasta OK, iar dacã datele au fost întroduse corect, programul va începe sã funcþioneze.

Upgrade-împrospãtarea versiunii de program

Dacã pe parcurs am ajuns la o versiune mai nouã a programului, propunem sã instalaþi versiunea cea mai nouã care poate fi obþinutã de pe pagina WEB al firmei https://www.winwatt.ro

Începe munca!

Concepþia de proiect.

Pentru a nu pierde entuziasmul în legãturã cu programul, propunem ca înaintea citirii descrierii proiectului sã porniþi programul.

Propunem ca din prima încercare sã începeþi proiectarea unei teme concrete.

A face cunoºtinþã cu programul înseamnã încercarea fiºierului exemplu. Acesta va conþine structuri, încãperi, clãdire. Propunem sã faceþi cunoºtinþã cu aceste ferestre de dialog, cu toate tastele care apar în program. Altfel înþelegerea acestei descrieri va fi mult mai greoaie.

Proiectarea cu ajutorul programului se efectueazã într-un File proiect.

Munca de proiectare începe prin deschiderea unui File de proiect existent sau prin crearea unui fiºier nou. Ca urmare toate calculele vor fi salvate automat în acest File proiect deschis sau creat (cu excepþia bazei de date independentã de proiect, despre care vorbim detaliat mai târziu). Calculele vor fi salvate automat prin închiderea Fileului de proiect sau prin închiderea programului. Stocarea datelor unui proiect se efectueazã imediat dupã definirea unui element, obþinând astfel protecþia maximã contra pierderii accidentale de date.

Avem posibilitatea de tranferare a datelor stocate dintr-un proiect în altul, de a copia proiectele sau a le ºterge.

Un singur proiect constã din trei fiºiere diferite, având acelaºi nume dar extensie diferitã. Cele trei extensii folosite sunt *.DB, *.MB, *.PX.

Când creãm sau salvãm un proiect ne referim la fiºierul cu extensia .DB, dar aceastã extensie este adãugatã automat.

Cele trei fiºiere cu extensii diferite care definesc un proiect, trebuie sã aibã acelaºi nume pentru ca proiectul sã poatã fi accesat.

Crearea unui proiect nou, deschiderea unui proiect existent.

Proiectarea este efectuatã într-un fiºier proiect, astfel în mod logic, prima fazã de proiectare este deschiderea fiºierului de proiect, sau dacã dorim sã creãm un proiect nou, apãsând pe tasta Proiect nou programul creazã automat un proiect nou ºi deja îl ºi deschide.

Amândouã procesele pot fi iniþiate din meniu, sau prin iconul corespunzãtor al benzii de comandã. Crearea proiectului nou prin punctul de meniu File | Proiect nou... sau clickând pe iconul din banda de comandã. Deschiderea unui proiect existent: accesãm punctul de meniu File | Deschidere proiect... sau clickând pe iconul din banda de comandã.

La crearea unui proiect numele proiectului trebuie sã fie unic în biblioteca de fiºiere aleasã, iar în cazul deschiderii proiectului, logic, proiectul cu numele dat deja trebuie sã existe în biblioteca aleasã. Extensia fiºierului nu trebuie menþionatã, aceasta poate fi numai .db dar dacã neapãrat menþionãm extensia atunci poate fi numai db. Denumirile de proiect material.db ºi WinWatt32.db nu pot fi folosite ca nume de proiect, acestea fiind ocupate deja de program.

Programul memoreazã denumirea ultimelor patru proiecte deschise ºi le afiºeazã în submeniul File permiþând selectarea directã a acestora.

Datele administrative ale proiectului.

La fiecare proiect putem asocia date administrative prin fereastra de dialog din figura urmãtoare. Accesarea datelor administrative ale unui proiect poate fi obþinutã prin punctul de meniu File | Date proiect...

Rubrica Proiectant ºi Data poate fi completatã automat la crearea unui proiect nou, despre acesta puteþi citi la Setãri program.

Cu excepþia rubricii Legendã datele de proiect apar pe capul de tabel la imprimare, astfel pe lângã identificarea ulterioarã a proiectului datele au rol ºi la documentare.

Închiderea proiectului

Dacã am dori sã trecem la un alt proiect, trebuie sã închidem proiectul curent, fiindcã nu pot fi deschise simultan douã proiecte într-un program. Închiderea unui proiect poate fi efectuat prin punctul de meniu File | Închidere proiect sau clickând pe iconul din banda de comandã. Ieºirea din program închide simultan ºi proiectul.

Operaþii cu proiectele

Operaþiile cu proiectele sunt cele obiºnuite - salveazã sub alt nume ºi ºtergerea.

Prin salvarea proiectului sub un alt nume, se creazã o copie al proiectului actual, iar programul deschide automat copia. Operaþia poate fi pornitã din punctul de meniu File | Salveazã altfel...

ªtergerea unui proiect poate fi efectuatã numai dacã proiectul ales nu este deschis. Operaþia poate fi efectuatã prin punctul de meniu File | ªtergere proiect... Masa de lucru

Masa de lucru este programul însãºi, fiind divizatã în ferestre diferite. În figura urmãtoare putem observa o fazã de proiectare al unui proiect deschis anterior, unde pot fi observate elementele principale al programului.

Meniu Indicator -cap tabel Banda de unelte


Evidenþã structuri ca icon Evidenþã deschisã Banda de stare

Indicatorul -cap tabel conþine numele proiectului actual. Meniul în diferitele stãri ale programului permite efectuarea diferitelor operaþii: similar se schimbã ºi banda de unelte. Banda de stare poate conþine diferite mesaje, progamul foloseºte acest instrument îndeosebi pentru afiºarea mesajelor de eroare. Partea ce mai voluminoasã a mesei de lucru este ocupatã de ferestrele de evidenþe, care pot fi plasate ºi sub formã de icoane.

Meniul

Programul posedã diferite meniuri în diferite faze. Diferitele meniuri au pãrþi comune, cum ar fi: File sau Help , dar ºi conþinutul acestora poate varia în funcþie de stare. În general pot exista trei cazuri.

Nu este proiect deschis pentru lucru, în acest caz se pot efectua operaþii asupra proiectului sau putem întreþine baza de date.

Proiectul este deschis dar evidenþele nu sunt deschise. În aceastã stare se pot efectua: închiderea proiectului, deschiderea evidenþelor sau modificarea setãrilor.

În cazul evidenþelor deschise pentru evidenþe diferite corespund meniuri diferite, corespunzãtor operaþiilor efectuabile în evidenþa corespunzãtoare.

Banda de unelte

Cu ajutorul icoanelor din banda de unelte putem porni comenzi des folosite cu ajutorul mouselui. Semnificaþia icoanelor este urmãtoarea:

Crearea unui proiect nou

Deschiderea unui proiect existent

Închiderea unui proiect deschis

Deschiderea evidenþei de materiale

Deschiderea evidenþei de structuri

Deschiderea evidenþei de încãperi

Deschiderea evidenþei de clãdiri

Imprimarea evidenþei actuale

Evidenþele

Diferitele elemente (materiale, structuri etc.) sunt structurate în liste ordonate, în evidenþe. Pe masa de lucru pot fi deschise mai multe evidenþe, mãrimea, poziþia acestora poate fi modificatã. O structurare ale acestor ferestre ajutã meniul Ferestre. În figura urmãtoare vizualizãm pãrþile componente ale unei ferestre de evidenþã.

Cap tabel evidenþe Cap tabel dimensionabil


Liste grupuri Bandã de separare Lista de elemente

În capul de tabel este afiºat tipul evidenþei cum ar fi materiale, structuri etc. precum ºi numele grupului selectat. Cele douã pãrþi ale evidenþei sunt separate cu o bandã de separare pe care cursorul se modificã. Când cursorul are forma atunci fragmentarea ferestrei de evidenþe poate fi modificatã prin apãsarea tastei mouse.

În partea stângã a evidenþelor este situatã lista de grupuri. Crearea de elemente se poate efectua numai în cadrul grupurilor. Avem posibilitatea de a crea grupuri noi într-un grup cu ajutorul punctului de meniu Grup | Creazã. În partea dreaptã a ferestrei de evidenþe putem observa elementele din care se compune grupul.

Comenzile referitoare la grupuri ºi elemente de grupuri pot fi accesate din meniu prin punctul de meniu Grup, sau prin clickare cu tasta dreaptã de mouse pe lista de grup.

Ierarchia grupului poate fi modificatã foarte simplu prin metoda "drag&drop". Prindem grupul cu tasta stânga pe mouse ºi-l deplasãm la locul dorit.

Redimensionarea capului de tabel

Lista de elemente, listele ferestrei de dialog ºi tabele imprimabile posedã capuri de tabele dimensionabile. Posibilitatea dimensionãrii capului de tabel permite ascunderea sau vizualizarea unor coloane din tabel, modificarea ordinii coloanelor. Pentru modificarea capului de tabel clickãm cu tasta mouse stânga pe capul de tabel ºi ca urmare apare o fereastrã de tip dialog.

În lista coloane apar elementele care figureazã în capul de tabel vizualizând dacã sunt vizibile sau nu. Prima colanã care în general este o denumire nu poate fi nevizualizatã, celelalte coloane pot fi nevizualizate. Pentru modificarea ordinii în listã avem butoanele Sus ºi Jos. În rubrica Lãþime de coloanã putem defini lãþimea coloanei (minim 3 caractere).

Dacã coloana nu are lãþimea corespunzãtoare atunci numai o parte al conþinutului va fi vizualizat! Putem seta alinierea conþinutului capului de tabel ºi conþinutul celulelor de tabel prin butoanele de setare.

În cazul valorilor numerice putem seta la forma de vizualizare a valorii ca ºi valoarea 0 sã fie vizualizatã sau sã aparã un sens -.

Crearea, ºtergerea, renumirea ºi copierea grupurilor ºi elementelor.

Operaþiile pot fi gãsite în submeniul Grupuri, sau în submeniul Elemente, sau prin apãsare tastã dreapta pe mouse, pe elementele din evidenþa de grupuri sau elemente.



Aici putem copia, renumi ºi ºterge grupuri ºi elemente.

În cazul grupurilor ºtergerea implicitã a elementelor grupului se face automat fãrã nici o avertizare!

Listele ordonate

Pentru elemtele din evidenþã avem operaþii efectuabile în grup (importare, exportare ºi imprimare). Fereastra de dialog corespunzãtoare acestuia este urmãtoarea.

Dacã selectãm încãperile pentru exportare sau importare, pãtratul din faþa denumirii încãperilor apare bifat. Selectarea se face prin clickare pe pãtrat. Clickând pe un nume de grup apãsând tasta Shift vom obþine selectarea tuturor elementelor din grup.

Materiale

Materialele sunt stocate într-o bazã de date independentã de proiecte. Evidenþa de materiale poate fi accesatã din meniu prin punctul de meniu Evidenþe | Materiale , sau prin iconul .

Operaþiile efectuabile asupra elementelor bazei de date sunt crearea, ºtergerea, copierea, renumirea ºi modificarea datelor materialelor.

Avem posibilitatea de miºcare al materialelor cu ajutorul Clipboardului, ºi posibilitatea de a transfera datele într-un alt program cu ajutorul comenzilor decupare, copiere exportare ºi importare.

Cu ajutorul comenzii exportare în fiºier putem sã transferãm baza de date ale materialelor într-un fiºier text care poate fi importat într-un alt program folosit de un alt utilizator.

Fiºiere similare le puteþi gãsi pe pagina web al firmei (https://www.winwatt.ro ) care reprezintã baza de date de materiale actuale. Datele materialelor pot fi imprimate în diferite formate.

Baza de date de materiale a fost creatã folosind ca sursã STAS 6472/3-89 ºi datele furnizate de producãtori.

Definirea/modificarea datelor de materiale.

Materialele pot fi grupate în trei grupuri principale , cum ar fi "normale", plãci, vopsele" la acestea diferenþa în proprietãþi este cã nu putem vorbi despre absorbþie de umiditate, iar al treilea grup "Straturile de aer". Modul de definire al datelor este realizat la crearea materialului.

Definirea datelor materialelor "normale"

Nu este obligatorie completarea fiecãrei rubrici, de exemplu dintre cele douã valori al coef. de transfer de cãldurã ºi din cele trei valori ale permeabilitãþii la vapori trebuie sã definim numai unul.(Rezistenþa la permeabilitatea vaporilor în standardele DIN este reprezentatã cu m.)

Avem posibilitatea de a introduce grosimea materialului cu toate cã nu este o caracteristicã al materialului dar ajutã o alcãtuire mai rapidã al elementului de construcþie.

Conþinutul de umiditate la începutul uscãrii trebuie definit numai dacã dorim o verificare al uscãrii materialului, altfel programul considerã ca datã de bazã conþinutul de umiditate relativã de 60% propusã de standard, corespunzãtor începutului sezonului de încãlzire. Ne putem abate de la aceste valori de straturi prin introducerea valorii de conþinut de umiditate la începutul absorbþiei.

Valoarea Conþinutului de umiditate permisã serveºte la generearea mesajului de eroare, dacã în stratul respectiv apare un conþinut de umiditate mai mare decât valoarea prescrisã. Dacã nu este definitã aceastã valoare, atunci programul ne avertizeazã la un conþinut de umiditate peste 75%, pentru cã materialele peste aceastã valoare limitã deja se pot deteriora sau din cauza condensaþiei capilare apare mucegaiul.

La Izoterma de sorbþie programul permite introducerea conþinutului de umiditate în valori, corespunzãtor a 10% de la 10% la 100%, valorile intermediare programul le aproximeazã prin interpolare liniarã. (Introducerea este opþionalã).

Introducere de date în cazul plãcilor, foliilor ºi vopselelor.

Introducerea de date este similarã ca la materiale normale, cu diferenþa cã la aceste materiale nu putem vorbi despre absorbþie de umiditate, pentru cã materialul nu este capabil de acest fenomen sau se poate neglija. La fel, dacã nu întroducem valori pentru coeficient de atenuare sau coeficient de transfer termic acest strat va fi neglijat la calcul fãrã nici o avertizare.

Definirea datelor straturilor de aer

Straturile de aer pot fi descrise din punct de vedere termotehnic numai prin ceoficientul de rezistenþã la transfer termic. Capacitatea de absorbþie al umiditãþii poate fi neglijatã. Rezistenþa la transfer termic însã nu variazã liniar cu grosimea stratului de aer. Din aceastã cauzã programul permite definirea unei curbe caracteristice prin introducerea valorilor coeficientului de rezistenþã în funcþie de grosime. Valorile intermediare sunt iterate liniar de program. Prin bifarea opþiunii Ventilat setãm dacã aceastã proprietate este valabilã pentru stratul de aer ºi astfel va fi introdus în structurã.

Dacã la introducerea datelor de materiale producãtorul materialului a cerut interzicerea modificãrii datelor în program atunci acestea nu pot fi schimbate.

Structuri

Structurile sunt salvate în proiect. Structurile pot fi accesate prin punctul de meniu Evidenþã | Structuri sau prin banda de unelte cu ajutorul iconului

Operaþiile efectuabile asupra grupurilor ºi elementelor de grupuri sunt crearea, copierea, renumirea, ºtergerea ºi modificarea datelor de structurã.

Avem posibilitatea de miºcare al structurilor cu ajutorul Clipboardului-în proiect sau printre proiecte- ºi posibilitatea de transferare a datelor de structurã în alt program cu ajutorul comenzilor export ºi import.

Datele structurilor pot fi imprimate în diferite formate.

La crearea unei structuri (element de construcþie) putem decide dacã este vorba de o structurã multistrat, unde dupã întroducerea seriei de structuri programul calculeazã caracteristicile structurii, sau este vorba de o structurã cunoscutã cu caracteristici cunoscute care va fi întrodusã de noi.

Definirea ºi modificarea datelor structurilor.

Pentru definirea datelor avem la dispoziþie urmãtoarea fereastrã de dialog.

Tipul de structurã determinã ºi metoda de calcul. Cu modificarea tipului de structurã se transcriu valorile coeficienþilor de transfer termic de suprafaþã -corespunzãtor standardului.

Temperatura ºi conþinutul relativ de umiditate al aerului sunt folosite de program la calculul difuziei vaporilor prin structurã, acestea trebuie întroduse în program conform standardului.

Putem întroduce valori pentru dimensiunile x ºi y al structurii care ne vor ajuta la construirea mai uºoarã a încãperilor, în primul rând valoarea dimensiunii y.

În cazul pereþilor sau planºeelor în contact cu solul rubrica Grosimea fundaþiei devine activã.

Valorile DTimax pot fi vizualizate prin apãsarea tastei DTimax . Prin introducerea acestei valori programul va calcula rezistenþa necesarã la transfer termic Ronec ºi dacã rezistenþa termicã a structurii este mai micã decãt Ronec atunci valoarea Ronec este afiºatã cu culoarea roºie.

Nivelul pardoselii trebuie întrodus numai la acele tipuri de structuri la care este necesar calculul coeficentului de rezistenþã de transfer termic al benzii de contur. (de ex. Perete în contact cu solul, pardosealã în contact cu solul).

Intervalul de difuzie este necesar la analiza umiditãþii structurii, stãrile de echilibru al conþinutului de umiditate al structurii nu sunt corespunzãtoare ºi este necesarã analiza procesului pânã la starea de echilibru. De obiciei aceastã valoare este lungimea sezonului de încãlzire.

Rezistenþa la transfer termic este calculatã de program ºi este afiºatã. Dacã la alcãtuirea încãperilor dorim sã introducem o altã valoarea al rezistenþei la transfer termic, atunci avem la dispoziþie aceastã rubricã .

La definierea straturilor structurii avem posibilitatea de a defini ordinea straturilor în structurã. Avem la dispoziþie douã opþiuni: Din exterior spre interior ºi Din interior spre exterior. La structuri interioare de delimitare aceastã opþiune îºi pierde importanþa.

Introducerea straturilor din baza de date de materiale poate fi efectuatã în fereastra de dialog care apare prin apãsarea pe tasta Materiale... . Modificarea datelor unui strat poate fi efectuatã prin dubla clickare pe strat sau prin selectarea stratului ºi apãsând tasta Modificã...

Butoanele În sus ºi În jos ne ajutã la aranjarea straturilor în structurã. Tasta ªterge serveºte pentru ºtergerea unui strat din structurã, dar înainte de ºtergere, programul ne cere acordul.

Tasta Diagramã... serveºte la vizualizarea diagramei de difuzie a vaporilor.

Alcãtuierea structurilor cu ajutorul bazei de materiale

Apãsând pe tasta Materiale din fereastra de definire a structurilor va apare urmãtoarea fereastrã de dialog.

În lista superioarã figureazã straturile ordonate conform opþiunilor Din ext. spre int. sau Din int. spre ext.

În aceastã listã operaþiile efectuabile sunt ordonarea, ºtergerea, modificarea ºi renumirea.

Lista inferioarã a ferestrei de dialog vizualizeazã lista ordonatã al bazei de materiale. Lista din partea dreaptã ne aratã conþinutul unui grup ales din lista din stânga. Pentru introducerea unui material dupã selectare avem tasta Preia.

Pentru preluarea unui material din lista de materiale mai avem posibilitatea cu tasta dreapta de pe mouse clickând pe materialul ales.

Definirea, modificarea datelor straturilor

În fereastra de dialog de alcãtuire a straturilor clickãnd pe materialul ales putem deschide o fereastrã de dialog în care putem modifica datele stratului.

Aici ne întîlnim cu fereastra de dialog anterior amintitã.

Dacã producãtorul materialului respectiv a cerut interzicerea modificãrii parametrilor materialului atunci aceste date nu pot fi schimbate.

Diagrama de difuzie al vaporilor ºi raportul analizei difuzie vaporilor

Accesând tasta Diagramã din fereastra de dialog de definire a structurii obþinem fereastra de vizualizare al diagramei difuziei vaporilor.

Dependent de setarea programului, programul vizualizeazã presiunea parþialã a vaporilor de apã în structurã în funcþie de temperaturã sau grosimea straturilor.
Diagrama din figurã este reprezentatã în funcþie de temperaturã.

Liniile gri reprezintã limitele straturilor care alcãtuiesc structura, iar linia albastrã reprezintã curba de saturaþie a vaporilor. Dacã din cauza intersecþiei a fost nevoie de modificarea presiunii parþiale, atunci aceastã presiune modificatã va fi trasatã cu linie verde continuã iar curba presiunii parþiale nemodifcate va fi trasatã cu linie verde întreruptã. Dacã aceastã curbã coincide pe un segment de curbã sau se intersecteazã cu curba presiunii de saturaþie atunci acest segment de curbã este trasatã cu culoarea roºie.

Dacã setãm trasarea diagramei în funcþie de grosimea straturilor, atunci curba temperaturii va fi trasatã cu culoarea roºie.

Miºcând cursorul asupra diagramei în lista straturilor, se selecteazã stratul în care cursorul se aflã la momentul dat ºi în partea dreapta sus al ferestrei de dialog sunt afiºate parametrii punctului actual din diagramã. Sub parametrii punctului actual putem citi raportul referitor la structurã generat de program .

Definirea datelor structurilor cunoscute.

Dacã parametrii unei structuri sunt cunoscuþi dintr-un alt calcul sau nu pot fi calculate ca structurã multistrat ( de ex. Uºi, ferestre etc.), atunci pot fi introduse ca structuri cunoscute. Pentru introducerea datelor avem la dispoziþie urmãtoarea fereastrã de dialog:

Aici putem definii Tipul, dimensiunile, Coeficientul de rezistenþã la transfer termic, ºi masivitatea termicã. Dacã este vorba de o structurã de geam putem introduce suprafaþa propriu zisã de geam, coeficientul de filtraþie conform STAS ºi lungimea rostului de infiltraþie. Tasta STAS afiºeazã datele coeficienþilor de infiltraþie conform STAS.

Tipuri de structurã

Unele tipuri de structuri determinã metoda de calcul. Tipurile de structuri folosibile sunt.urmãtoarele:

Perete exterior Perete interior
pardosealã (în contact cu solul) acoperiº
planºeu pod planºeu pivniþã
planºeu asupra arcadei planºeu interior (rãcind spre sus)
planºeu interior (rãcind spre jos) perete în contact cu solul

Pentru structuri cunoscute avem urmãtoarele tipuri:

Fereastrã (ext.) Fereastrã (int.)
Uºã (ext.) Uºã (int.)
Uºã cu geam (ext.) Luminator

Punte termicã (ext.)  Punte termicã (int.)

În cazul structurii tip pardosealã în contact cu solul sau Perete în contact cu solul programul -în funcþie de nivelul pardoselii faþã de cota terenului- va calcula conform STAS valoarea coeficientului de rezistenþã termicã.

Putem întroduce datele de calcul conform STAS de ex. grosimea fundaþiei, nivelul apei freatice, valoarea admisã Dtimax, coeficientul de transfer termic al solului ºi masivitatea termicã.

Programul, la întroducerea valorii DTimax ne calculeazã automat conform STAS valoarea coeficientului de Rezistenþã la transfer termic necesare. R0nec.

Programul, dupã alcãtuirea structurii, calculeazã unele proprietãþi fizice ºi termotehnice care vor fi afiºate sub valoarea calculatã al Ronec

Calcule referitoare la structuri multistrat

În cazul structurilor multistrat programul efectueazã urmãtoarele calcule:

coeficient de rezistenþã la transfer termic R [m2K­­­/W]

Coeficientul de atenuare ºi Decalajul transmisiei de cãldurã

masa specificã a structurii

masa specificã absorbantã de cãldurã

coeficientul de absorbþie de cãldurã (în cazul planºeelor ºi pardoselilor)

trasarea diagramei de difuzie a vaporilor, stabilirea conþinutului de vapori în starea de echilibru.

Calculul coeficientului de rezistenþã la transfer termic

Calculul coeficientului de rezistenþã la transfer termic se calculeazã consform STAS. Programul determinã fluxul de cãldurã printr-o structurã alcãtuitã din straturi plane omogene, perpendiculare pe direcþia fluxului. Coeficentul de transfer termic rezultat este calculat cu relaþia:

R= 1/k   [m2K­/W]

Pentru anumite tipuri de structuri programul va calcula coeficientul de Rezistenþã termicã al benzii de contur conform STAS.

Verificarea graficã a difuziei vaporilor de apã în interiorul elementelor de construcþii.

Pentru a înþelege datele calculate de program propunem citirea capitolului Protecþia termicã a clãdirilor din Manualul de Instalaþii, volumul-Instalaþii de încãlzire editura Artecno-2002 sau alte lucrãri de specialitate.

În fereastra de dialog pentru introducerea straturilor structurii, putem introduce datele aerului exterior conform zonelor eoliene (vezi. Cap. 2.2.5.1) Temperaturile exterioare medii corespunzãtoare zonelor eoliene sunt:

Zona I. Tem=+10,5 C

Zona II. Tem=+9,5 C

Zona III. Tem=+7,5 C

Zona IV. Tem=+6,5 C

Pentru aceste temperaturi verificãm structura. Pentru trasarea diagramei de difuzie a vaporilor de apã avem la dispoziþie tasta Diagramã.

Dacã curba presiunii de saturaþie a vaporilor de apã ºi curba de presiune parþialã a vaporilor de apã din straturi nu se intersecteazã ºi nu avem acumulare de condens de la an la an structura este corespunzãtoare.

Calculul cantitãþii de vapori care se condenseazã în elementul de construcþie în perioada rece al anului se efectueazã conform punctului 2.2.5.2 din Capitolul 2. Manual de Instalaþii/volumul -Instalaþii încãlzire. (pag.25)

Dacã în structurã nu apare condens atunci în partea inferioarã a ferestrei de dialog apare mesajul Structurã CORESPUNZÃTOARE!

ÎNCÃPERI

Încãperile sunt salvate în baza de date al proiectului. Evidenþa încãperilor se poate deschide prin apãsarea iconului sau prin punctul de meniu Evidenþe | Încãperi

Operaþiile efectuabile aici asupra grupurilor de elemente ºi asupra elementelor sunt cele amintite anterior cum ar fi copiere, ºtergere, creare, renumire, etc.

Avem posibilitatea de a miºca încãperile dintr-un grup în altul cu ajutorul comenzii Decupare.

Prin aceastã posibilitate putem crea uºor o clãdire cu multe nivele similare creând numai un nivel intermediar ºi exportând-importând, putem crea nivelele dorite prin simplã renumire.

Toate datele încãperilor pot fi imprimate în diferite forme.

Definirea/modificarea datelor încãperii.

Înainte de a crea o încãpere trebuie sã definim mai întîi clãdirea la care trebuie sã asociem încãperea. Pentru definirea datelor avem la dispoziþie urmãtoarea fereastrã de dialog

Datele sunt structurare în diferite cartoteci în fereastra de dialog ca Date generale, Pierderi de cãldurã, Aportul de cãldurã, Radiatoare, ºi Încãlzire prin suprafaþã. În partea inferioarã a ferestrei de dialog avem la dispoziþie trei cartoteci, ca Structuri delimitatoare, Radiatoare ºi Paletã încãlzire prin suprafaþã.

Încãperi/Date generale

La datele generale definim clãdirea cãruia îi aparþine încãperea ºi definim Funcþia încãperii.

Pe baza înãlþimii ºi suprafaþa încãperii programul va calcula volumul încãperii. Dacã aceastã valoare nu este corespunzãtoare putem întroduce valoarea doritã. Volumul încãperii va fi folosit de program la calculul pierderilor de cãldurã prin infiltraþie sau prin numãr de schimb orar al volumului de aer. Suprafaþa încãperii este folositã ºi la calculul masei specifice a încãperii ºi a clãdirii. Aceastã valoare poate fi completatã cu o valoare de compensaþie. Aceastã posibilitate a fost creatã din cauza faptului, cã la calculul pierderilor de cãldurã a încãperilor nu întroducem toate elementele de construcþii dar acestea trebuie figurate în masa specificã a clãdirii.



La setãri proiect putem selecta dacã dorim sau nu calcularea Pierderilor de cãldurã sau al Aportului de cãldurã.

În fereastra de dialog care afiºeazã pierderea totalã de cãldurã vor apare puterile de cãldurã cedate de radiatoarele bitubulare sau monotubulare alese ºi puterea cedatã de suprafeþele de încãlzire.

Încãperi/Structuri delimitatoare

În fereastra de dialog de definire al proprietãþilor încãperii în partea inferioarã avem o tasta Structuri prin care putem introduce structurile anterior create care vor delimita încãperea. Aceste structuri pot fi ordonate în listã cu ajutorul butoanelor Jos ºi Sus. Acestea ajutã la ordonare structuratã pentru a controla evitarea unor suprafeþe delimitatoare. Deseori avem nevoie sã scãdem de exemplu suprafeþele ferestrelor din suprafeþele pereþilor cu orientare similarã. Pentru efectuarea acestei scãderi dupã ce am introdus ambele suprafeþe avem o rezolvare uºoarã. Apãsând tasta Shift "prindem" structura cu suprafaþa de scãzut ºi deplasãm asupra structurii din suprafaþa cãruia trebuie sã sc dem. Cum cursorul ajunge asupra unei alte structuri apare un semn -A semnificând cã dacã eliberãm tasta Shift scãderea se face automat.

Pierderile de cãldurã

Fereastra de dialog din figurã aratã datele din care programul va calcula pierderea de cãldurã a încãperii.

La temperatura exterioarã de calcul putem întroduce ºi altã valoare care diferã de temperatura exterioarã definitã la setãri proiect.

Prin bifarea opþiunii Aportul din radiaþia solarã rezultã scãderea cãldurii rezultate din radiaþia solarã prin ferestre din pierderea de cãldurã. Un caz similar este cel al întroducerii Puterii surselor interioare de cãldurã.

Programul va afiºa separat pierderea de cãldurã prin transmisie, pierderea de cãldurã prin infiltraþie ºi suma acestora Pierderea totalã de cãldurã.

Partea dreaptã a ferestrei de dialog ne oferã metodele de calcul al pierderilor de cãldurã prin infiltraþie. Ultima metodã Pe baza infiltraþiei reprezintã pierderile de cãldurã prin rosturile de infiltraþie. Tasta STAS afiºeazã o fereastrã de dialog din care putem alege valoarea coeficientului de corecþie E în funcþie de zonele eoliene ºi numãrul de nivele.

Aportul de cãldurã

Programul calculeazã pe baza Temperaturii interioare de calcul aporturile de cãldurã prin ferestre ºi structuri masive provenite din transmisie ºi radiaþie solarã.

Pentru alte aporturi cum ar fi cãldura cedatã de oameni, corpuri de iluminat, cãldura cedatã de materiale introduse, sau alte aporturi de cãldurã avem la dispoziþie taste cu diferite denumiri. Dacã apãsãm pe tasta cu denumirea corespunzãtoare apare o fereastrã de dialog în care putem întroduce aporturile de cãldurã corespunzãtoare.

Diagrama va afiºa valorile orare ale aporturilor de cãldurã fãcând distincþie cu diferite culori pentru aporturi diferite. Dacã clickãm cu mouse-ul asupra unei coloane corespunzãtoare unui aport orar, în partea dreaptã al ferestrei de dialog vom vedea detaliat valorile aporturilor corespunzãtoare orei date.

Radiatoare

Trecând la cartoteca Radiatoare va apare imediat o fereastrã de dialog în care partea inferioarã conþine paleta de radiatoare ºi parametrii de alegere, iar partea superioarã aratã radiatoarele deja alese.

Aici amintim numai rolul tastelor Mãreºte ºi Micºoreazã se referã la modificarea dimensiunii radiatoarelor.

Paleta de radiatoare

Din lista paletelor de radiatoare putem alege grupul de radiatoare din care alegem radiatoarele care vor acoperi necesarul de cãldurã a încãperii. Pe lângã Tt ºi Tr avem posibilitatea de întroducere al coeficientului global de modificare al puterii radiatoarelor. Dacã dorim ca pierderea de cãldurã sã fie acoperitã de mai multe radiatoare similare atunci la Nr. buc. putem întroduce numãrul radiatoarelor.

La rubrica Q apare cu semnul + valoarea pierderilor de cãldurã de acoperit, iar dacã am supradimensionat radiatoarele atunci surplusul apare cu semnul minus.

Clickând cu mouse asupra unui radiator ales sau pe tasta Modificã apare o fereastrã de dialog în care putem verifica datele termotehnice ale radiatorului ºi putem defini datele hidraulice. (Vezi program.)

Alcãtuirea încãperilor

Pentru alcãtuirea încãperilor avem o fereastrã de dialog care apare prin apãsarea tastei Structuri în fereastra de dialog în care definim proprietãþile încãperii.

Lista din partea inferioarã conþine structurile anterior create. Pentru a introduce o structurã delimitatoare trebuie sã definim câteva proprietãþi cum ar fi, orientarea, înclinarea. etc. Distingem douã tipuri de structuri. Structurã masivã ºi Structurã tip fereastrã.

În cazul structurilor tip fereastrã trebuie sã definim unele proprietãþi ale suprafeþei cum ar fi: dacã suprafaþa este însoritã sau nu, factorul solar al ferestrei, factorul de umbrire ºi raportul d/H al parasolarului unde d reprezintã extinderea de la suprafaþa peretelui al parasolarului iar H este înãlþimea totalã a ferestrei.

Matricea de acoperire ne ajutã sã descriem elementele care acoperã radiaþia solarã. Cu linie roºie am trasat traiectoria Soarelui coresponzãtor oreintãrii. Pentru a înþelege uºor folosirea acestei matrici presupunem cã suprafaþa cu carouri este fereastra, noi ne uitãm din mijloc spre exterior ºi dacã avem acoperire dintr-o oarecare direcþie, cu ajutorul mouse-lui reprezentãm cu aproximaþie. Sunt semnificative suprapunerile care intersecteazã traiectoria Soarelui (curba roºie).

La introducerea structurilor delimitatoare apare o fereastrã de dialog în care vom mai putea schimba dimensiunile, orientarea, proprietãþile termotehnice ºi numãrul elementelor.

Scãderea suprafeþelor ferestrelor din suprafaþa pereþilor se poate efectua în modul susamintit, prin metoda drag&drop apãsând tasta Shift.

În cazul elementelor de construcþie în contact cu solul avem o fereastrã de dialog în care putem întroduce datele necesare pentru calculul pierderilor de cãldurã. (Vezi Manual de Instalaþii/Instalaþii de încãlzire pag.43 cap.3/3.1.1.2, editura ARTECNO).

În cazul pardoselilor ºi al pereþilor în contact cu solul dimensiunile x ºi y trebuie astfel întroduse, ca produsul lor sã rezulte suprafaþa totalã perete+pardosealã în contact cu solul. Putem defini temperatura solului, masiviatea termicã al solului lungimea benzii de contur în contact cu solul ºi în contact cu încãperile învecinate, iar valoarea Rbc este oferitã de program conform tabelului 3.1.5 pag.44 Manual de Instalaþii/Încãlzire.

Dupã ce am construit încãperea prin alcãtuirea listei elementelor delimitatoare, putem modifica oricând proprietãþile acestor elemente prin dublã clickare pe element, iar programul va recalcula automat pierderile ºi aporturile de cãldurã.

Aporturi de cãldurã

Cãldura cedatã de oameni.

Pentru introducerea cãldurii cedate de oameni avem o fereastrã de dialog.

În aceastã fereastrã de dialog putem crea grupuri ale cãror cedare de cãldurã poate fi definitã prin tipul activitãþii, numãrul persoanelor ºi intervalul cedãrii cãldurii. Dupã ce am creat grupurile prin clickare pe tasta OK programul va calcula automat puterea totalã cedatã de oameni.

Cãldura provenitã din corpurile de iluminat

Aportul de cãldurã provenit de la corpurile de iluminat poate fe definitã într-o fereastrã de dialog. Aici putem crea grupuri de corpuri de iluminat care vor fi determinate prin puterea totalã cedatã, tipul corpurilor de iluminat ºi intervalul de cedare.

Dupã crearea grupurilor, prin clickare pe tasta OK programul va însuma aporturile, adãugând acestea la aportul total de cãldurã.

Aporturi prin infiltraþie

În cazul calculului aporturilor de cãldurã prin infiltraþie avem o fereastrã de dialog în care distingem diferite cazuri. Figura urmãtoare aratã aceastã fereastrã de dialog.

La fel ca în cazurile aporturilor anterioare putem crea grupuri de aporturi de diferite tipuri

Aici putem introduce ºi aporturile de cãldurã provenite din ventilaþie forþatã.

De exemplu cazul clãdirilor, când raþia de aer proaspãt este asiguratã prin 50m3/h/pers cu aer 18 C.

Aportul de materiale provenit de la materiale introduse

Ca ºi în cazurile anterioare, avem ºi aici o fereastrã de dialog în care putem crea diferite grupuri de aporturi definite prin temperaturile de întrare/ieºire, cãldura specificã ºi cantitatea orarã depozitatã.

.

Alte aporturi

Aici putem întroduce de exemplu puterea cedatã de calculatoare, de aparatele electrice. Putem crea diferite grupuri cu diferite cedãri de cãldurã ºi diferite intervale.

Modificarea globalã a temperaturilor

Dacã dorim sã modificãm câteva temperaturi în cazul mai multor încãperi, programul ne oferã o posibilitate. Prin punctul de meniu Utilitari |  Schimbare temperaturi... obþinem o fereastrã de dialog în care apare lista încãperilor cu pãtrãþele de bifat ºi tipurile de temperaturi care pot fi schimbate.

Modificarea globalã a proprietãþilor elementelor de construcþii.

Prin punctul de meniu Utilitari | Schimbarea structurilor... apare o fereastrã de dialog în care avem lista încãperilor în care prin bifare selectãm încãperile în care efectuãm modificãrile.

În partea dreaptã a ferestrei de dialog avem douã taste Fiºier . Aici putem selecta tipurile de structuri pe care dorim sã le modificãm, iar mai jos introducem noile date.

Rotirea, oglindirea încãperilor.

Prin punctul de meniu Utilitari | Rotirea, oglindirea încãperilor... obþinem o fereastrã de dialog. În partea stângã avem lista încãperilor în care prin bifare selectãm încãperile. Rotirea se efectueazã prin întroducerea unghiului de rotire corespunzãtor sensului orar.

Oglindirea se face prin determinarea axei de oglindire. 0 corespunde direcþiei Nord, 90 corespunde direcþiei Est etc.

Rearanjarea încãperilor în altã clãdire

În cazul în care avem mai multe clãdiri ºi dorim sã ataºãm mai multe încãperi la o altã clãdire progamul ne oferã o soluþie. Fereastra de dialog care apare prin punctul de meniu Utilitari | Rearanjare în altã clãdire...

Apare o fereastrã de dialog în care bifãm încãperile de modificat apoi selectãm clãdirea de destinaþie ºi apãsãm tasta OK.

Clãdiri

Clãdirile aparþin unui proiect. Datele clãdirilor pot fi vizualizate numai dacã am deschis deja un proiect prin apãsarea iconului sau prin punctul de meniu Evidenþe | Clãdiri

Pe lângã imprimarea datelor clãdirii putem exporta, importa, copia, ºterge ºi modifica clãdirile.

Definirea/modificarea datelor clãdirilor

În fereastra de dialog avem trei cartoteci Date generale, Necesar de cãldurã+energeticã, Aportul de cãldurã.

Date generale

Pe aceastã cartotecã putem selecta, dacã clãdirea aparþine unei alte clãdiri sau nu. Acest caz se poate ivi când avem un ansamblu de clãdiri ºi dorim sã obþinem rezultate ºi în ansamblu ºi parþial pe clãdirile componente.

Necesarul de cãldurã

Aceastã fereastrã de dialog afiºeazã pierderile de cãldurã a clãdirii, puterea totalã al radiatoarelor bitubulare ºi monotubulare ºi puterea totalã a încãlzirii prin suprafaþã. În partea inferioarã avem un tabel al încãperilor cu aporturi ºi pierderi de cãldurã.

Aportul de cãldurã

Fereastra de dialog ne afiºeazã rezultatul aporturilor de cãldurã într-o diagramã orarã. În partea dreaptã avem aportul totalizat ºi aporturile detaliate.

Dacã miºcãm cursorul asupra diagramei putem observa maximele din intervalul de timp dat.

Folosirea Clipboardului

Cu ajutorul Clipboardului putem transfera elementele calculate ºi create de program în alte programe.

Cu ajutorul comenzilor decupare ºi copiere plasãm în Clipboard elementul dat.

Plasarea în grup se poate efectua cu ajutorul comenzii Export.

Exportarea cu ajutorul Clipboardului.

Toate elementele din lista de Evidenþã pot fi exportate din program pentru a fi introduse într-un program de editat texte, sau pentru a fi reîntroduse sub alt nume.

Dacã întrãm într-unul din elementele din evidenþã în meniul Editare se activeazã comanda Export. Când activãm comanda de exportare apare o fereastrã de dialog în care trebuie sã selectãm elementele din grupul dat care va fi exportat.

Importarea cu ajutorul Clipboardului

Dacã am exportat de exemplu câteva încãperi ºi dorim sã creãm un alt nivel cu încãperi similare, prin comanda Importare apare o fereastrã de dialog.

Aceastã fereastrã va arãta elementele copiate în Clipboard, dar ca sã nu fie în conflict cu cele existente în proiect, înainte de importare schimbãm numele acestora sau denumirea nivelului. Aceastã renumire se poate efectua prin clickare cu mouse pe denumirea existentã din listã.

Imprimarea

Elementele evidenþei (Materiale, Structuri, Încãperi, Clãdiri etc...) pot fi imprimate separat. Dacã suntem în evidenþa Încãperilor putem imprima numai lista încãperilor sub diferite forme (vezi program). Rezultatele calculelor referitoare la Clãdiri pot fi imprimate din evidenþa de clãdiri.

Fiecãrui grup din evidenþã la imprimare îi va corespunde o fereastrã de dialog.

În locul descrierii acestora propunem încercarea imprimãrii direct din program. Aceastã metodã este mult mai uºoarã. Inaintea imprimãrii propunem previzualizarea cu ajutorul tastei Vizualizare.

Setãri

Existã douã tipuri de setãri. Setãri proiect ºi Setãri program. Setãrile de program vor influenþa funcþionarea programului ºi vor fi valabile uniform pentru fiecare proiect. Setãrile proiect sunt salvate în proiectul actual ºi sunt valabile numai penrtu proiectul actual.

Setãri program

Date proiect

La crearea unui proiect nou datele din proiect se vor completa automat cu datele întroduse.

Paginã de imprimare

Setãm marginile paginii.

Cu opþiunea Articolele pe pagini separate elementele evidenþelor vor fi imprimate pe pagin separate.

Cu opþiunea Imprimare coloratã autorizãm imprimarea coloratã.

Putem imprima logo-ul firmei proiectante, putem modifica mãrimea literelor etc..

(Propunem pãstrarea tipului de literã Times New Roman 10).

Comportament

Putem defini proprietãþile de funcþionare al programului ºi comportamentul acestuia în afiºarea ºi analiza rezultatelor, precum ºi afiºarea mesajelor de avertizare. (Vezi program.)

Coduri

Aici întroducem codurile necesare cheii hard. Acestea au fost descrise mai sus.

Setãri proiect

Aceste setãri trebuie efectuate imediat dupã crearea unui nou proiect. În fereastra de dialog vom avea numeroase cartoteci care corespund diferitelor faze de proiect.

Dacã acestea sunt corect completate ne vor ajuta mult pe parcursul proiectãrii.

Dintre aceste cartoteci menþionãm numai douã, celelalte vor fi evidente pentru utilizator dupã deschidere :

Structuri

Pentru analiza difuziei vaporilor prin structurã, este nevoie de starea aerului exterior ºi interior. Acesta însã nu este temperatura exterioarã de calcul ci temperatura medie în sezonul rece (Vezi Manual de Instalaþii/Instalaþii de încãlzire cap.2 par. 2.2.5.1 pag. 24.) Putem introduce nivelul pardoselii, nivelul apei freatice, ºi coeficientul de transfer termic al solului.

Pierderi de cãldurã

Întroducem temperatura exterioarã de calcul corespunzãtoare zonei eoliene ºi temparatura interioarã de calcul. Putem introduce valori presetate pentru adaosuri la pierderile de cãldurã AO ºi AC.

Putem introduce valoarea CM al coeficientului de corecþie al fluxului de cãldurã (Vezi: Manual de Instalaþii/Instalaþii de încãlzire pag. 42 cap.2. 3.1.1.1)

Introducem valoarea temperaturii solului.

Putem introduce valoarea vitezei vântului pentru zona respectivã ºi factorul de corecþie E.

Întreþinerea bazei de date

Baza de date poate fi deschisã prin punctul de meniu Baza de date.. care apare imediat dupã pornirea programului sau când nu avem nici un proiect deschis.

Pentru întreþinerea bazei de date avem urmãtoarea fereastrã de dialog:

Aici avem lista ierarhicã ordonatã pentru toatã baza de date.

Aceastã bazã de date poate fi modificatã, extinsã sau restrânsã de cãtre utilizator.

Toate elementele din baza de date pot fi exportate în fiºier tip *.xml.

Aceste fiºiere pot fi transcrise ºi reîntroduse ca elemente noi.

Generarea bezei restrânse de date

Dacã dorim sã lucrãm numai cu anumite tipuri de materiale putem sã generãm din baza completã de date o bazã restrânsã cu ajutorul tastei Generare bazã de date restrânsã. În noua bazã de date vor apare numai cele bifate (selectate) anterior.

Helpul

Folosirea Helpului nu necesitã o instrucþiune deosebitã.

Helpul ne oferã un conþinut ºi o cãutare dupã temã.

Cãutarea pe bazã de temã va afiºa toate capitolele unde apar cuvintele cãutate.

Conþinut

Sã folosim programul!



Începe munca!

Concepþia de proiect.

Crearea unui proiect nou, deschiderea unui proiect existent.

Datele administrative ale proiectului.

Închiderea proiectului

Operaþii cu proiectele

Meniul

Banda de unelte

Evidenþele

Redimensionarea capului de tabel

Crearea, ºtergerea, renumirea ºi copierea grupurilor ºi elementelor.

Listele ordonate

Materiale

Definirea/modificarea datelor de materiale.

Definirea datelor materialelor "normale"

Introducere de date în cazul plãcilor, foliilor ºi vopselelor.

Definirea datelor straturilor de aer

Structuri

Definirea ºi modificarea datelor structurilor.

Alcãtuierea structurilor cu ajutorul bazei de materiale

Definirea, modificarea datelor straturilor

Diagrama de difuzie al vaporilor ºi raportul analizei difuzie vaporilor

Definirea datelor structurilor cunscute.

Tipuri de structurã

Calcule referitoare la structuri multistrat

ÎNCÃPERI

Definirea/modificarea datelor încãperii.

Încãperi/Date generale

Încãperi/Structuri delimitatoare

Pierderile de cãldurã

Aportul de cãldurã

Radiatoare

Alcãtuirea încãperilor

Aporturi de cãldurã

Cãldura cedatã de oameni.

Cãldura provenitã din corpurile de iluminat

Aporturi prin infiltraþie

Aportul de materiale provenit de la materiale introduse

Alte aporturi

Modificarea globalã a temperaturilor

Modificarea globalã a proprietãþilor elementelor de construcþii.

Rotirea, oglindirea încãperilor.

Rearanjarea încãperilor în altã clãdire

Clãdiri

Definirea/modificarea datelor clãdirilor

Folosirea Clipboardului

Exportarea cu ajutorul Clipboardului.

Importarea cu ajutorul Clipboardului

Imprimarea

Setãri

Setãri program

Setãri proiect

Întreþinerea bazei de date

Generarea bezei restrânse de date

Helpul

Conþinut




Document Info


Accesari: 4866
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )