Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ACCIDENTUL CHIMIC

Chimie


ACCIDENTUL CHIMIC

2.1 Definire: Evenimentul rezultat in urma eliberarii in mediul inconjurator a unor substante toxice industriale, cu concentratii mai mari decat cele admise, punand in pericol sanatatea populatiei, a animalelor si mediului inconjurator.



Sunt considerate substante toxice industriale (S.T.I.), substantele chimice care datorita proprietatilor lor fizice, chimice si fiziopatologice in concentratii mici, produc intoxicatii oamenilor si animalelor la distante foarte mari, depasind limitele agentului economic sursa toxica.

2.2 Caracteristicile zonelor(raioanelor) de distrugere

2.2.1 Zone de risc chimic

Procesul de dezvoltare rapida a 949d37j industriei chimice, diversitatea tehnologiilor si gradul ridicat de complexitate al acestora au condus la aparitia unor surse potentiale de contaminare deosebit de periculoase din punct de vedere toxic.

Industria chimica include ansamblul de operatiuni complexe cu sisteme laborioase de supraveghere si control, ansamblu care implica pe langa factorul tehnic si factorul uman. Toate acestea creaza conditii ca in industria chimica si in producerea, utilizarea, depozitarea sau transportul produselor chimice sa existe un factor de risc chimic.

Zonele de risc chimic sunt situate in acele puncte de pe teritoriul tarii unde exista agenti economici importanti care stocheaza, prelucreaza, transporta sau produc substante periculoase (toxice). Se estimeaza la nivel national existenta a circa 50 astfel de puncte sursa de risc, la care se mai adauga numarul si frecventa transporturilor unor astfel de substante.

Impactul accidentelor chimice asupra populatiei si mediului inconjurator

In urma producerii unui accident chimic se elibereaza in aer substante toxice ce produc contaminarea aerului, apelor, solului, cladirilor, alimentelor, furajelor etc., in functie de amploarea accidentului.

Accidentele chimice produc asupra sanatatii efecte corespunzatoare naturii substantelor: toxice, incendiare sau explozive.

In general salariatii aflati la locul accidentului sunt cei mai expusi, dar si personalul de interventie daca nu este protejat adecvat.

Intensitatea eliminarii substantelor periculoase, distanta la care se afla locuintele, actiunile intreprinse de populatie, conditiile meteorologice sunt factori care influenteaza efectele asupra sanatatii populatiei afectate.

Efectele produse de o substanta chimica asupra sanatatii pot varia in functie de caile de patrundere in organism. Astfel, inhalarea este cea mai fercventa cale de patrundere a substantei toxice in organism. Cu trecerea timpului, contaminarea cutanata (patrunderea substantei toxice prin piele) sau contaminarea digestiva prin ingestia alimentelor si a apei contaminate devin mult mai importante decat expunerea respiratorie.

O particularitate specifica accidentului chimic este aparitia unui numar mare de lezati. Aspectul vatamarii victimelor in caz de accident chimic este complex:

intoxicatii acute;

arsuri termice;

arsuri chimice;

politraumatisme.

2.2.3 Focarul chimic :

Substantele toxice se pot evacua in mediul inconjurator ca urmare a unei avarii la instalatia sursa toxica, prin scurgere, deversare, esapare etc. raspandindu-se pe teren sau in atmosfera, in interiorul constructiilor de protectie sau de retentie, creand un focar chimic.

In cazul unui atac din aer, ca urmare a unei lovituri directe sau indirecte asupra instalatiei sursa toxica se rasandeste in mediul inconjurator, de regula, intreaga cantitate de S.T.I. existenta in instalatie.

Sub forma lichida sau de gaze lichefiate, S.T.I. se poate raspandi in spatiul de retentie creand o suprafata de contaminare ce poate avea dimensiuni de cateva sute sau mii de metri.

Sub forma de gaz sau vapori, comprimat sau la presiune normala, S.T.I. se emit in mediul inconjurator instantaneu sau intr-un interval scurt de timp. Se formeaza astfel un nor toxic.

Focar chimic este spatiul in care S.T.I. isi manifesta actiunea vatamatoare ca urmare a unui accident chimic.

Parametrii focarului chimic se determina de catre intreprinderea sursa de pericol chimic. Acesti parametri se refera la :

cantitatile medii zilnice de S.T.I. existente in instalatii (rezervoare);

cantitatea de substanta, probabil, a se elibera in unitatea de timp, in caz de accident chimic;

proprietatile fizice ale S.T.I.;

suprafata de raspandire a S.T.I.;

valorile concentratiei letale si de intoxicare;

directia de propagare a norului toxic;

durata de actiune a norului toxic (persistenta).

2.2.4 Zona de actiune a norului toxic

De pe suprafata de contaminare, prin procese complexe de evaporare-vaporizare, substantele toxice, impreuna cu vaporii generati de scurgerea (deversare, explozie) initiala, creaza si in acest caz un nor toxic.

Norul toxic este deplasat de vant. Rezulta astfel o zona de actiune a norului toxic, de forma tronconica.

In conditii de calm atmosferic, zona de actiune a norului toxic are forma emisferica.

Dimensiunile zonelor de actiune a norului toxic se stabilesc pentru valori letale (zona letala) sau de intoxicare (zona de intoxicare).

Zona letala este considerata zona de actiune a norului toxic in care concentratia S.T.I. (concentratia letala) are o valoare la care prin inhalare se produce moartea unei persoane intr-un timp de cel mult 15 minute.

Zona de intoxicare este zona de actiune a norului toxic in care concentratia S.T.I. (concentratia de intoxicare) are o valoare la care actiunea sa in timp de 1 - 5 minute produce intoxicarea organismului uman, fiind necesar tratament medical (limita de suportabilitate).

2.2.5 Tipuri de accident chimic : - minim

- major

Accidentul chimic minim este accidentul cand la instalatia sursa toxica se produce o avarie controlabila (fisuri sau scapari), urmata de eliberarea unei cantitati de substanta toxica industriala in mediul inconjurator.

Accidentul chimic major este accidentul care se produce in cazul unei avarii necontrolabile (distrugere, explozie), cand din instalatie, recipienti,depozite se elimina in mediul inconjurator, in timp relativ scurt, cea mai mare parte din substanta toxica.

2.2.6 Cauzele principale ale accidentelor chimice sunt :

- defectiuni tehnice nedetectate la timp;

- greseli in exploatare;

- explozii;

- incendii;

- calamitati naturale;

- actiuni de sabotaj.

2.2.7 Locul de producere a accidentelor chimice:

- la obiective fixe;

- la obiective mobile.

Accidentele chimice la obiectivele fixe se pot produce in timpul desfasurarii procesului de productie, dar, prin localizarea in spatiu permit elaborarea unor planuri de interventie si lichidare a efectelor specifice la depozitele de materiale, produse inflamabile, toxice, explozive, periculoase, etc.

Accidentele chimice la obiectivele mobile pot aparea la mijloacele de transport ( rutiere, feroviare, navale) in timpul deplasarii fiind incarcate cu substante chimice sau produse periculoase (toxice, inflamabile, explozive). Aceste accidente reprezinta un segment dificil de evaluat datorita faptului ca se refera la obiective mobile si factori variabili.

2.2.8 Masurile tehnico-organizatorice in caz de accident chimic :

Pentru a putea interveni promt si eficient cu masuri de protectie in caz de accident chimic este necesar sa se execute studiul accidentului, si anume :

natura, cantitatile si parametrii de toxicitate ai substantelor scapate  de sub control;

zona de actiune a norului toxic;

date statistice privind unele riscuri posibile;

factori mai importanti care pot agrava unele efecte generate;

nivelul de dotare si uzura instalatiilor, precum si intretinerea  mijloacelor de transport;

posibilitatea producerii unor evenimente aleatorii;

marcarea traseului - protectie suplimentara - in cazul transportului de substante foarte toxice;

2.2.9 Exista o gama larga de produse chimice care pot fi implicate in accidente cu urmari grave. Dintre acestea, cel mai des antrenate sunt :

- amoniacul;

- clorul;

- hidrogenul sulfurat;

- oxizii de sulf;

- fosgenul;

- sulfura de carbon;

- acid cianhidric, etc.

2.3. Masuri de protectie si interventie

In caz de accident chimic, masurile de protectie se realizeaza pe faze

a) - in faza premergatoare evenimentului;

b) - in timpul producerii accidentului;

c) - dupa accident.

a) In faza premergatoare se planifica urmatoarele masuri :

- evaluarea amplorii accidentului chimic cu scopul de a stabili zonele de risc pentru concentratiile letale si de intoxicare; localitatile si unitatile economice incluse in zona; facilitatile la dispozitie pentru realizarea protectiei si interventiei;

- asigurarea sistemului si a mijloacelor de instiintare si alarmare oportuna a populatiei;

- stabilirea si asigurarea masurilor de protectie individuala cu mijloace speciale sau simple;

- stabilirea conditiilor de asigurare a populatiei prin izolare (adapostire) in incaperi etanseizate sau in adaposturi adecvate;

- planificarea actiunilor de evacuare temporara sau de parasire a zonei de actiune a norului toxic;

- stabilirea modalitatilor si a mijloacelor de protectie a animalelor si a unor categorii de bunuri materiale;

- organizarea sistemului de asigurare a primului ajutor si a asistentei medicale de urgenta;

- urmarirea asigurarii si realizarii unor masuri si mijloace de limitare a raspandirii norului toxic, de neutralizare a substantelor toxice industriale;

- urmarirea asigurarii de catre unitatea sursa toxica a unor utilaje si tehnologii de limitare a avariei, de izolare a instalatiei avariate, sau de asigurare a unor operatii care sa impiedice cresterea pericolului chimic.

-instruirea populatiei si a salariatilor, in vederea asigurarii masurilor de protectie planificate, de respectarea regulilor de comportare in zona de actiune a norului toxic si executarea evacuarii sau a parasirii zonei de pericol.

b) In timpul accidentului se aplica masurile planificate :

- instiintare si alarmare;

- protectie individuala si prin izolare;

- evacuare (autoevacuare);

- protectia bunurilor materiale si a animalelor;

- primul ajutor si asistenta medicala de urgenta;

- introducerea unor restrictii de consum si de circulatie in zonele de actiune ale norului toxic.

c). Dupa accident formatiunile specializate de protectie civila executa controlul si supravegherea contaminarii, determinand :

limitele si concentratiile zonelor de actiune a acestuia;

gradul de contaminare a factorilor de mediu si a unor bunuri materiale;

crearea unor perdele de apa pulverizate si neutralizarea substantei toxice cu scopul impiedicarii raspandirii norului toxic;

relocarea populatiei si reluarea activitatii economice.


Document Info


Accesari: 12756
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )