Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CLASA SULFATI

Chimie


CLASA SULFAŢI

12.1 Clasificare



I. Subclasa SULFAŢI ANHIDRI NORMALI

Grupa baritinei Baritina Ba[SO4]

Celestina Sr[SO4]

Anglezit Pb[SO4]

Anhidrit Ca[SO4]

Calcocianit Cu[SO4]

II. Subclasa SULFAŢI HIDRATAŢI ACIZI sI NORMALI

Mirabilit Na2[SO4]∙10H2O

Leonit K2[SO4]∙4H2O

Polihalit K2Ca2Mg[SO4]4∙2H2O

Kieserit Mg[SO4] H2O

Gips Ca[SO4]∙2H2O

Calcantit Cu[SO4]∙5H2O

Melanterit Fe[SO4]∙7H2O

Epsomit Mg[SO4]∙7H2O

III. Subclasa SULFAŢILOR HIDRATAŢI CU CONŢINUT ÎN OXIDRIL sI HALOGEN

Brochantit Cu4[SO4](OH)6

Alunit KAl3[SO4](OH)6

IV. Subclasa SULFAŢI HIDRATAŢI CU CONŢINUT ÎN OXIDRIL sI HALOGEN

Felsöbanyit Al4[SO4](OH)10∙5H2O

Kainit KMg[SO4]Cl∙3H2O

V. Subclasa SULFAŢI DE TIP AMESTEC

Ardealit Ca2[PO4][SO4](OH)∙4H2O

12.2 Caractere generale

Gruparea anionica (SO4)2- are forma unui tetraedru, spre deosebire de anionul complex (CO3)2- care avea forma plana. Gruparea (SO4)2- prezinta dimensiuni mari, de aceea retelele cristaline apar în natura numai în cazurile în care aceasta se combina cu cationi de dimensiuni mari. Astfel, compusii stabili se vor obtine cu elemente bivalente de dimensiuni mari, de exemplu Ba, Sr, Pb.

Elementele bivalente cu raze ionice mici formeaza de regula sulfati hidratati. În majoritatea cazurilor, mineralele hidratate contin 2, 4, 6 si 7 molecule de apa. Difractia de raze X realizata pe diversi compusi hidratati arata ca, de regula, cationii bivalenti sunt înconjurati direct în structura cristalina de molecule de apa neutre din punct de vedere electric. Din aceasta cauza, volumul acestor cationi hidratati creste si compusii astfel formati sunt stabili. Numarul de molecule de apa care intra în retea depinde de dimensiunea cationului. Prin deshidratare, acesti sulfati îsi modifica structura sau se distrug. Cantitatea de apa depinde si de presiunea vaporilor de apa din mediul exterior.

Cationii bivalenti cu dimensiunile razelor ionice mijlocii sunt capabili sa formeze atât sulfati anhidri cât si sulfati hidratati. De exemplu Ca2+, care da o combinatie de tip Ca[SO4]-anhidritul si o combinatie Ca[SO4]∙2H2O-gipsul. Acesta din urma prezinta o structura stratificata în care moleculele de apa sunt dispuse între retelele plane formate de ionii de Ca2+ si (SO4)2-.

Cationii monovalenti ai metalelor alcaline intra în compozitia sulfatilor fie sub forma de compusi dubli, fie asociati cu ioni de H+. Ei formeaza retele cristaline cu legaturi slabe si se dizolva foarte usor în H2O, la fel ca si sulfatii elementelor bivalente cu dimensiuni mici.

Cationii trivalenti, în special Al3+ si Fe3+ apar numai în combinatii hidratate. Sunt cunoscute cu o raspândire ridicata sarurile duble ale elementelor trivalente cu elemente bivalente si monovalente. Deseori se întâlnesc si combinatii cu anioni suplimentari, mai frecvent (OH)-, Cl- precum si (CO3)2- si (PO4)3-.

Solutiile solide sunt mai slab exprimate comparativ cu carbonatii; serii cu miscibilitate continua apar între baritina si celestina si în grupul alaunilor, între alaunul de K (KAl[SO4]2∙12H2O) si alaunul de Na (NaAl[SO4]2∙12H2O). Apare o miscibilitate limitata între anglezit (sulfatul de Pb) si baritina (sulfatul de Ba), precum si substitutia în proportii reduse a ionului de Ca cu Ba, Sr sau Pb, datorita diferentei dintre dimensiunile razelor ionice. Ca are raza ionica mai mica decât Sr, Ba si Pb, astfel încât Ca prezinta un numar de coordinare mai mic care situeaza anhidritul în alt grup spatial.

Prin pierderea moleculelor de apa se trece usor de la un sulfat la altul. De exemplu: sulfatul de fier care cristalizeaza cu 14 molecule de apa (Fe[SO4]∙14H2O-römerit), pierzând apa treptat, poate trece în sulfati mai putin hidratati: melanterit (Fe[SO4]∙7H2O), siderotil (Fe[SO4]∙5H2O), szömolnokit (Fe[SO4]∙H2O). Un alt asemenea exemplu îl constituie sulfatii hidratati de magneziu: epsömit (Mg[SO4]∙7H2O), hexahidrit (Mg[SO4]∙6H2O), pentahidrit (Mg[SO4]∙5H2O) si kieserit (Mg[SO4]∙H2O).

Proprietati fizice generale

Aceste minerale prezinta o duritate scazuta, mai mica decât cea a carbonatilor; nu se cunoaste nici un sulfat cu duritatea mai mare de 3˝. La mineralele hidratate, duritatea descreste chiar pâna la 2.

Clivajul este dependent de structura; astfel, clivajul perfect al gipsului se datoreaza structurii stratificate, iar directia de clivaj coincide cu planul de dispunere a moleculelor de apa din retea.

Greutatea specifica depinde de natura cationului: de exemplu sulfatii de Ba, Pb vor prezenta o densitate net superioara celorlalti.

Transformari

Sunt frecvente cazurile de transformare de la un mineral la altul în cadrul aceleiasi clase. Rolul moleculelor de apa de cristalizare în aceste situatii este important. Tipice sunt trecerile din anhidrit în gips, prin aditionarea a doua molecule de apa. Volumul sufera o crestere apreciabila în acest proces de hidratare, fapt ce explica cutarile stratelor de gips rezultate din strate de anhidrit în procese diagenetice. Aportul de apa poate proveni din apele de infiltratie.


Document Info


Accesari: 5496
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )