Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Combustibili

Chimie


Combustibili

Sursa de energie cea mai importanta necesara dezvoltarii economice a unei tari cat si asigurarea unei baze largi de materii prime pentru industria chimica, o constituie combustibilii.Ponderea lor in balanta energetica mondiala depaseste si in conditiile actuale celelalte surse de energie. Num 111b12b im in general, combustibili substantele naturale sau artificiale de origine organica care in contact cu oxigenul din aer, la o anumita temperatura ard, dezvoltand o cantitate de caldura ce poate fi utilizata. Trebuie sa mentionam k nu toate substantele care ard si dezvolta caldura sunt combustibili, spre exemplu sulful si fosforul. Acestea, deoarece se obtin prin procese costisitoare si in cantitati mici iar produsele lor de ardere sunt daunatoare.



Clasificarea combustibililor

Combustibili pot fi clasificati dupa starea de agregare si dupa provenienta:

Combustibili solizi naturali(lemnul,carbuni fosili) si artificiali(mangalul,bricheta, semicocsul,cocsul).

Combustibili lichizi naturali(pacura, motorina) si artificiali(benzina sintetica, uleiul de gudron,pacuri de petrol sintetic).

Combustibili gazosi naturali(metanul, gaz de soda) si artificiali(gaz de generator,gaz de furnal,gaz de cocserie,gaz de apa,gaz mixt).

Valoarea unui combustibil este data de cantitatea de caldura pe care o dezvolta prin ardere completa a elementelor combustibile(carbonul, hidrogenul si sulful).Cu cat continutul in elemente combustibile este mai mare si cel in necombustibile mai mic, cu atat cantitatea de caldura degajata va fi mai mare. Reactii principale la ardere:

Valoare unui cobustibil se exprima prin puterea sa calorica care se defineste drept cantitatea de de caldura degajata prin arderea completa a unui kilogram de combustibil solid sau lichid,sau a unui metru cub normal de cobustibil gazos si se exprima in kj/kg la combustibilii solizi si lichizi si in kj/m patrat la cei gazosi.Combustibili solizi contin pe langa elemente combustibile, substante minerale necombustibile si apa sub forma de umiditate. Acestea le micsoreaza puterea calorica iar in urma arderii substantele minerale trec in cenusa, care produce greutati procesului de ardere. Din aceste considerente se prefera combustibilii lichizi sau gazosi. Din aceleasi considerente exista tendinta gazeificarii subterane a combustibililor solizi si utilizarii in mai bune conditiuni a hazului. Proprietatile fizico-chimice se determina cu ajutorul metodelor conventionale standardizate. Aceste proprietati relativ usor de determinat in laborator, servesc la controlul fabricatiei in scopuri de identificare si sunt incluse in conditiile de livrare a produselor (densitate, punct de inflamabilitate si de curgere, curba de distisare,viscozitate).


Document Info


Accesari: 12365
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )