Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Despre aspartam

Chimie


Despre aspartam

asa ca ganditi-va daca merita sa mai mancati guma de mestecat sau sa beti sucuri "light"...

E 951 (aspartam)

Aspartam este denumirea tehnică (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc. Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, cand James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer.



Codul european pentru aspartam este E 951, și este "înrudit" cu E 950 (acesulfam K), făcând parte din categoria îndulcitorilor chimici (artificiali).

Despre "beneficiile" folosirii aspartamului s-a scris foarte mult. Revista Nexus a acordat acestui subiect o deosebită atenție: două numere (din oct. - nov.1995 și dec.1995 - ian.1996) au găzduit importante articole despre aspartam și ce se ascunde în spatele afacerii.

Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piața alimentară. Un raport al FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA) relevă faptul că peste 75 % din reacțiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datorează aspartamului!

Multe dintre aceste reacții sunt foarte serioase, printre acestea fiind prezentă chiar moartea, după cum se relevă într-un raport al DHHS (Depart 24424l1121y amentul de Sănătate și Servicii Umane) al SUA din 1994. Iată doar câteva din cele peste 90 de simptome documentate în raport:

Spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panică, vorbire îngreunată, tahicardie, palpitații, pierderea memoriei, pierderea auzului, amețeli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseală accentuată, iritabilitate, insomnie, respirație îngreunată, etc.

Cercetători care studiază efectele aspartamului au arătat că acesta declanșează și agravează următoarele boli cronice:

Tumori pe creier, scleroză multiplă, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintală, fibromialgie, diabet, etc.

Aspartamul este fabricat din trei substanțe chimice: acidul aspartic, fenilalanină și metanol. În cartea "Prescription for Nutritional Healing", scrisă de James și Phyllis Balch, aspartamul se află pe lista denumită "otrăvuri chimice". După cum veți vedea, acesta este adevărul.

Dr. Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea Mississippi, a publicat o carte în care arată detaliat care sunt efectele distrugătoare ale aspartamului, folosind aproape 500 de referințe științifice. De asemenea, el mai arată și distrugerile datorate glutamatului, aditiv care conține 99 % acid glutamic.

Aspartatul și glutamatul sunt neurotransmițători, adică facilitează transmiterea de informații de la un neuron la altul. O cantitate prea mare de aspartat sau glutamat va duce la distrugerea ireversibilă a unor neuroni datorită unui influx excesiv de calciu în aceste celule. Acest "supliment" de calciu pe care neuronul îl primește, va determina formarea de radicali liberi în exces care ucid celula. De aceea aspartatul și glutamatul sunt denumite excito-toxine: stimulează celulele neuronale până le omoară!

Acidul aspartic este un aminoacid. În forma sa liberă, el duce la creșterea nivelului din sânge al aspartatului și glutamatului. După consumarea unor produse care conțin aspartam sau glutamat, crește nivelul din sânge al acestor neurotransmițători, adevărate excito-toxine.

Creierul primeste astfel un nivel excesiv de aspartat sau glutamat și distrugerea neuronilor începe galopant, iar marea majoritate (peste 75 %) a neuronilor din anumite zone din creier sunt morți înainte de a apare vreun simptom vizibil. Toate aceste afirmații sunt bine documentate și demonstrate de dr. Russell Blaylock în cartea sa.

Câteva dintre cele mai importante boli cronice agravate sau declanșate de excito-toxine ca aspartamul și glutamatul sunt: pierderea memoriei, scleroză multiplă, pierderea auzului, demență, hipoglicemie, leziuni cerebrale, boala lui Parkinson, Alzheimer, epilepsie, dereglări hormonale.

Riscul este mult mărit pentru nou-născuți, copii, femei însărcinate, bătrâni și bolnavii cu probleme cronice de sănătate. Deși, în general, FASEB (Federatia societăților americane pentru o biologie experimentală) este de acord cu toate hotărârile FDA, în acest caz a declarat că "este mai prudent să se evite folosirea suplimentelor alimentare care conțin acid glutamic de către femeile însărcinate, nou-născuți și copii."

Acidul aspartic din aspartam are aceleași efecte nefaste ca și acidul glutamic. Dintre principalele efecte, amintim doar câteva: dureri de cap, greață, dureri abdominale, oboseală accentuată (prin împiedicarea glucozei de a ajunge la neuroni), insomnie, deficiențe de vedere, atacuri de panică, depresie, astm și probleme severe de respirație.

Persoanele care au consumat aspartam s-au plâns cel mai adesea de pierderea memoriei. Acesta este efectul cel mai important, după numarul mare de cazuri.

Blaylock nu este singurul medic celebru care apare în aceste cercetari. Printre cei care au vorbit despre distrugerile cauzate de aspartat și glutamat se numara și dr. Adrienne Samuels, psiholog specialist în cercetare. Un altul este Olney, profesor în departamentul de psihiatrie de la Școala de Medicină din Universitatea Washington. El este unul dintre cei mai faimoși medici, o autoritate în acest domeniu. El chiar a informat compania Searle în 1971 despre faptul că acidul aspartic provoacă găuri în creierul cobailor folosiți la experimentele cu aspartam. Lista celor preocupați de efectele acestor excito-toxine este însă mult prea mare pentru a fi trecută aici.

Un alt component al aspartamului este fenilalanina. Acesta este un aminoacid care se găseste în mod natural în creier. Persoanele care suferă de fenilcetonurie, nu pot metaboliza fenilalanina. Aceasta duce la un nivel periculos de mare al fenilalaninei în creier, deseori mortal. S-a demonstrat că prin consumul de carnbohidrati asociat cu aspartam apare cresterea concentrației de fenilalanină din creier, chiar și la persoane care nu suferă de fenilcetonurie! Aceasta nu este o teorie, toate experimentele făcute până acum demostrează acest lucru cu prisosință.

Odată cu mărirea nivelului de fenilalanină din creier, concentrația de serotonină va scădea foarte mult, aceasta ducând la depresie și alte probleme emoționale grave.

Chiar și o singură folosire a aspartamului duce la creșterea cantității de fenilalanină din sânge. O poveste impresionantă despre consumul de aspartam a fost recent publicată în "Wednesday Journal" în articolul "Un coșmar cu aspartam".

John Cook a început să bea 6 - 8 racoritoare dietetice în fiecare zi. Simptomele de început au constat în pierderea memoriei și dureri de cap frecvente. Mai mult, simțea nevoia de și mai multe răcoritoare dietetice. Starea de sănătate s-a deteriorat așa de mult încât a ajuns la schimbări comportamentale radicale și accese de furie violente. Deși nu suferea de fenilcetonurie, analizele de sânge au arătat un nivel al fenilalaninei de 80 mg/dl. De asemenea, s-a constatat deteriorarea creierului și funcționarea anormală a sistemului nervos central. După ce a renunțat complet la consumul de aspartam, starea lui de sănătate s-a ameliorat dramatic.

Blaylock demonstrează că un nivel crescut de fenilalanină în creier duce până la urmă la schizofrenie. De aceea, folosirea regulată a aspartamului a dus la creșterea vânzărilor de Prozac pentru a controla schizofrenia. Toate acestea spre bucuria marilor concerne farmaceutice care au avut astfel un profit imens.

Ultimul component al aspartamului este metanolul, o otravă mortală. Cu toții cunoaștem cazuri de alcoolici împătimiți care au consumat metanol, ajungând orbi sau chiar murind. Metanolul este eliberat gradat în intestinul subțire sub acțiunea enzimei chimotripsină.

Prin încălzirea aspartamului la o temperatură mai mare de 30 de grade Celsius (cazul fabricării de dulciuri dietetice - fără calorii - pe bază de aspartam) metanolul este eliberat și, deci, prezent ca atare în alimentul respectiv.

Odată ajuns în corp, metanolul de descompune în acid formic și formaldehidă, care este o neurotoxină mortală. Cercetările arată că formaldehida este o otravă cumulativă pentru că nu se mai elimină, odată ajunsă în corp.

Simptomele otrăvirii cu metanol includ migrene, amețeală, greață, dezordini gastrointestinale, slăbire, pierderea echilibrului, friguri, pierderi de memorie, dereglări comportamentale, etc.

Cele mai bine cunoscute probleme cauzate de otrăvirea cu metanol sunt cele legate de pierderea vederii, micșorarea câmpului vizual, vedere în ceață, distrugerea retinei și orbire. (Probabil că de aici vine numele gumei de mestecat ORBIT... fără zahăr!)

Formaldehida este o substanță cancerigenă cunoscută care afecteaza ADN-ul si duce la malformații congenitale. Datorită lipsei anumitor enzime, oamenii sunt mult mai neajutorați în fața acestei toxine decât animalele. De aceea, testele cu aspartam făcute pe animale nu reflectă realist pericolele pentru oameni: acestea sunt mult mai mari!

Așa cum a arătat dr. Woodrow Monte, director la Food Science and Nutrition Laboratory din Universitatea Statului Arizona, "nu există studii care să evalueze efectele mutagene, teratogene sau carcinogene ale administrării metanolului, pe oameni." El chiar a dat în judecată FDA cerînd să interzică aspartamul, cel puțin până la noi cercetări, afirmând că "odată ce aprobați aspartamul, nu se va mai putea face nimic pentru a repara greșeala", așa cum a fost și cazul cu zaharina, cunoscut agent cancerigen, "sau cu Dumnezeu știe ce alte substanțe care insultă constituția umană cu aprobare guvernamentală".

La puțin timp după această intervenție, comisarul FDA responsabil cu aspartamul - Arthur Hull Hayes Jr. - a aprobat folosirea aspartamului, după care a demisionat din FDA fiind angajat la compania Searle, cea care fabrică aspartamul!

Nu este singurul nume care a beneficiat de pe urma aprobării aspartamului. Donald Rumsfeld, cunoscută figură din administratia Bush, a fost angajat al firmei Searle (director executiv) înainte de a-și oferi serviciile guvernului...

În actul "inconștient" din 1993, FDA a aprobat aspartamul ca ingredient în produsele alimentare preparate prin încălzire la mai mult de 30 de grade Celsius!!! Este vorba de celebrele - din păcate - dropsuri fără zahăr, cu zero calorii (Orbit, Golia, Cool mint, etc.), si toata gama de produse dietetice de patiserie si cofetarie.

Și totuși, de ce nu auzim despre aceste lucruri? De ce nimeni nu spune nimic? Cauzele sunt:

1. Lipsa de interes din partea populației. Bolile și accidentele cauzate de aspartam nu apar în ziare așa cum este reflectat un accident aviatic în mass-media.

2. Majoritatea oamenilor nu asociază simptomele lor cu folosirea aspartamului. Pentru că odată ce omul și-a distrus o parte importantă a neuronilor săi și a ajuns la o boală cronică, nu poate nici măcar să se gândească să asocieze boala lui cu aspartamul.

Modul în care a fost aprobat aspartamul este o lecție despre cum companiile chimice și farmaceutice manipulează agențiile guvernamentale ca FDA, mituiesc organizații non-guvernamentale ca Asociația Dietetică Americană, și inundă comunitatea științifică cu studii fraudate sponsorizate de industria beneficiară (fabricanții de aspartam).

Erik Millstone, cercetător la Science Policy Research Unit de la Universitatea Sussex a adunat sute de pagini de probe obținute prin Legea de libertate a informatiei (23) din SUA arătând că:

1. Testele de laborator au fost fraudate iar pericolele au fost ascunse;

2. Tumorile cerebrale au fost "eliminate" de pe cobai iar animalele care au murit au fost înregistrate ca fiind "bine mersi" în înregistrările de laborator;

3. FDA a fost "hrănită" cu declarații false și eronate;

4. Cei doi procurori desemnați pentru a aduce în fața instanței fabricantul de aspartam pentru frauda informațională au fost anjajați imediat de fabricant pentru a nu-și duce la îndeplinire misiunea;

5. Comisarul FDA a ignorat avertismentele propriei comisii științifice care a cercetat cazul aspartamului iar la scurt timp după aprobarea aspartamului i s-a oferit un post în firma care răspundea de relațiile publice ale companiei producătoare Searle;

6. În ianuarie 1993, American Dietetic Association a primit o donație de 75.000 dolari de la compania NutraSweet. Multe alte organizații "independente" au beneficiat de mari sume de bani din partea fabricanților de aspartam. Asociația mai sus-amintită a primit bani de la NutraSweet și pentru a organiza o școală de bucătari în Chicago (pentru a-i învăța cum să foloseasca aspartamul în preparate culinare);

7. Un cercetător independent din New England care a demonstrat pericolele consumului de aspartam este acum consultant la compania Monsanto (soră cu Searle). Un alt cercetător din sud-estul SUA a mărturisit despre pericolele aspartamului asupra copiilor. Un reporter de investigatii a descoperit că i s-a spus să-și "țină gura" dacă vrea să nu-și piardă sponsorizarea din partea unui producator de răcoritoare dietetice care este membru în asociația NutraSweet.

Aspartamul este vândut în peste 80 de țări din lume! El poate fi găsit în: mic-dejun instant, gume de mestecat fără zahăr (Orbit, Winterfresh, Airwaves, etc.), cereale, dropsuri fără zahăr, băuturi răcoritoare, înghețată, gelatină, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, îndulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.

Aspartamul a fost găsit și în produse care nu menționau acest lucru pe etichetă. De asemenea, suplimentele alimentare și tabletele de multivitamine (Centrum, Alka Seltzer, Supradyne, Sandoz, etc.) conțin aspartam.

Vă recomandăm să consultați și cărțile următoare:

1. "Excitotoxinele: gustul care ucide", (Health Press, 1994) de Russell Blaylock

2. "Aspartamul (NutraSweet), e sigur?", (prin Aspartame Consumer Safety Network) de H. J. Roberts

3. "Aspartamul amar - o deziluzie dietetică", de Barbara Mullarkey


Document Info


Accesari: 2187
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )