Esteri
Esterii sunt cei mai importanti derivati functionali ai acizilor carboxilici. Multi compusi organici naturali sunt esteri. Ei sunt n mare parte responsabili de mirosul placut al florilor si fructelor.
Cei doi radicali hidrocarbonati R si R' pot fi identici sau diferiti, alifatici sau aromatici.
Clasificare Natura radicalilor hidrocarbo 12212j914m nati si numarul grupelor esterice (-COOR)
din molecula reprezinta criterii de clasificare a esterilor.
Nomenclatura Esterii acizilor carboxilici se denumesc prin analogie cu sarurile acizilor
minerali dupa una din variantele de mai jos.
a) Denumirea esterilor de forma R-COOR' se formeaza dupa regula:
nume derivat din numele acidului corespunzator prin nlocuirea sufixului -ic cu sufixul -at + de + numele radicalului R'
b) Denumirea diesterilor acizilor dicarboxilici, de forma R'OOC-R-COOR", se formeaza dupa regula:
nume derivat din numele acidului corespunzator prin nlocuirea sufixului -ic cu sufixul -at + de + numele radicalilor R' si R", n ordine alfabetica
Exemple:
Izomerie
Esterii pot prezenta mai multe tipuri de izomerie, īn functie de
complexitatea moleculelor lor. Acizii carboxilici si esterii cu aceeasi formula moleculara sunt izomeri de functiune. De exemplu, acetatul de metil si formiatul de etil au aceeasi formula moleculara (C3H502) cu acidul propanoic si sunt izomeri de functiune cu acesta.
CH3-CH2-COOH CH3-COO-CH3 H-COO-CH2-CH3
acid propanoic acetat de metil formiat de etil
Proprietati fizice * Elemente de structura ce determina proprietatile fizice.
Intre moleculele slab polare ale esterilor se manifesta forte van der Waals de dispersie si dipol - dipol.
Puncte de topire si de fierbere
Punctele de fierbere ale esterilor variaza mult si depind de natura radicalilor R si R'.
Esterii proveniti din acizii si alcoolii inferiori sunt substante lichide la temperatura obisnuita, cu puncte de fierbere relativ scazute.
Solubilitate
Esterii sunt solubili īn solventi organici si sunt insolubili īn apa.
Proprietati organoleptice
Esterii inferiori sunt substante frumos mirositoare: formiatul de metil are miros de rom, butanoatul de etil de ananas, butanoatul de izoamil de pere etc. De aceea, unii esteri se utilizeaza īn parfumerie sau ca esente de fructe,
Obtinere
Esterii se obtin din reactia directa dintre acizi si alcooli, care este o reactie reversibila, sau din reactiile derivatilor functionali ai acizilor carboxilici cu alcoolii sau fenolii.
Utilizari
Esterii acizilor monocarboxilici inferiori, cum sunt: acetatul de etil (CH3-COO-C2H5), acetatul de n-butil (CH3-COO-C4H9), acetatul de amil (CH3-COO-C5H11), se utilizeaza, īn cantitati mari, ca dizolvanti īn special pentru lacuri de nitroceluloza.
Alti esteri sunt utilizati ca esente de fructe: formiatul de etil (HCOO-C2H5) esenta de rom, butiratul de etil (C3H7-COO-C2H5) esenta de ananas, butiratul de izoamil (C3H7-COO-C5Hn) esenta de pere etc. Acetatul si propionatul de benzii sunt utilizati īn parfumerie pentru ca au aroma de iasomie.
Esterii acidului malonic (ROOC-CH2-COOR) sunt folositi ca materie prima īn sintezele organice.
Esterii acizilor dicarboxilici superiori cu alcoolii superiori sunt utilizati ca plastifianti pentru policlorura de vinii si alte mase plastice. Acelasi rol īl au ftalatul de butii si de octil.
Poliesterii rezultati prin esterificarea unui acid dicarboxilic cu un alcool dihidroxilic sunt utilizati la obtinerea firelor si fibrelor sintetice. Din acidul tereftalic si etilenglicol se obtine fibra Terom (Terilen sau Dacron). Din acid ftalic si glicerina se obtin gliptalii din care se fabrica lacuri si vopsele foarte rezistente.
|
Indice de saponificare = cantitatea de baza(
hidroxid), in mg, care reactioneaza cu un gram grasime. Indice de Iod = cantitatea de iod care reactioneaza cu 100 grame
grasime. Grasimile nesaturate dau reactii de aditie (
hidrogen, halogeni) la legatura dubla
|