Experimentul
Este o metoda care deriva direct din observatie. In principiu, experimental presupune stimularea, determinarea unei reactii, observarea si masurarea ei, intr`un mediu controlat, fara interferente din exterior. In activitatea noastra cotidiana, facem relativ des experimente in miniatura: spunem o gluma cuiva sau facem o farsa si urmarim modul in care acesta reactioneaza insa nu masuram reactia ( durata, intensitate) , ci , de cele mai multe ori, ne amuzam sau ne bucuram la aparitia ei.
Experimentul social presupune conditii speciale de realizare, laboratoare, aparatura de inregistrare, etc. El poate fi realizat insa si in mediul in care subiectii sau grupurile studiate isi desfasoara in mod obisnuit activitatea.
Aspectul asupra caruia insistam in mod special se leaga de efectul perturbator pe care il poate produce experimental insusi. Acest effect poarta numele de efectul Howthorne, dupa numele uzinelor unde a fost evidentiat la inceputul secolului trecut de sociologul American Elton Mayo. Cercetatorul American a dorit sa realizeze la uzinele amintite un experiment cu scopul de a cerceta modul in care eficienta muncii era influentata de mediu ( iluminarea atelierelor, temperature, umiditate, zgomote). Astfel, in timpul activitatii unui grup de oameni din uzina, el a modificat pe rand factorii de mediu: a crescut, iar apoi a scazut lumina, a modificat temperature, sonorizarea, etc. Rezultatele au fost paradoxale. Orice crestere a zgomotului, caldurii, luminii ducea la cresterea productivitatii muncii. Numai ca si orice scadere a acelorasi variabil conducea la acelasi efect.
In realitate, muncitorii respectivi reactionau pur si simplu la schimbarea mediului, devenind mai atenti si, din aceasta cauza, avand un randament mai bun. Simplul fapt ca participau la experiment ii facea pe oameni mai atenti si mai eficienti. De acest efect trebuie sa tinem seama in orice tip de investigatie sociala in care observatorul poate influenta, prin prezenta sa, comportamentul subiectilor pe care ii studiaza.
|