INOZITOLUL, MEZOINOZITOLUL
Chimic, mezoinozitolul are formula bruta C6H12O6 + 2HCO si urmatoarea formula dezvoltata:
Este un ciclohexanhexol.
Are deci formula unui hexahidroxiciclohexan.
PROPRIETATI FIZICE SI CHIMICE
Se prezinta sub forma de cristale diferite ca structura, dupa cum sunt anhidre sau contin doua molecule de apa de cristalizare.
Are gust dulce. Este solubil in apa, in proportie de 1-7, la temperatura obisnuita, foarte solubil la fierbere. Se mai dizolva in alcooli, acetona, slab in acid acetic. Insolubil in benzen si cloroform.
Prin oxidare cu acidul acetic,mezoinozitolul da nastere la numeroase produse, intre care tetraoxichinona, acidul rodizonic, acidul croconic, substante colorate care se combina cu anilina si dau compusi colorati cu metalele. Oxidarea profunda da nastere acidului oxalic si acidului leuconic.
Hidratul de potasiu topit descompune inozitolul, rezultand acid oxalic.
Acidul azotic da la rece hexanitroinozitol.
S-a putut obtine prin sinteza un eter oxid = izomitilitolul.
ROLUL MEZOINOZITOLULUI IN METABOLISM
Metabolismul glucidelor
Faptele experimentale mai deosebite care arata relatiile cu metabolismul glucidelor au fost descoperite de Pasternack, aratand degradarea inozitolului in cursul germinatiei plantelor si transformarea lui in acizi ribofosforic si glucozodifosforic.
Metabolismul lipidelor
Inozitolul pare ca joaca un important rol functional in metabolismul colesterolului.
Metabolismul proteinelor
Probabil ca exista anumite relatii intre inozitol si metabolismul proteinelor, dat fiind rolul inozitolului in procesul de crestere.
FARMACOLOGIE
Actiune asupra pielii si fanerelor
Actiuea de refacere a parului animalelor, in carenta inozitolica, se manifesta intr-un timp relative scurt. Aceasta actiune este specifica. Inozitolul nu poate vindeca alopecia de alta origine.
Actiune asupra tubului digestiv
Inozitolul are o actiune stimulanta asupra peristaltismului gastric si al intestinului subtire. Este posibil ca aceasta actiune sa se datoreze prezentei unor compusi rezultati din scindarea acidului inozitolic, in special ribozofosfatii si glucozofosfatii. La om, doza de 0,5 g/kilocorp provoaca o diaree puternica.
Actiune asupra inimii
Pe inima izolata de iepure, irigata cu solutie Locke prin metoda Langerdorff, inozitolul in concentratie de 0,5 ‰ exercita o actiune de accelerare a contractiilor inimii si o actiune de stimulare a miscarilor inimii.
Actiunea tonicardiaca si diuretica a infuziei de tulpini sau pastai de fasole verde in boala Bright a atribuita cantitatii de inozitol pe care o contine.
Aceste infuzii au o actiune de reglare a ritmului cardiac si de crestere a diurezei.
PREZENTARE SI ADMINISTRARE
In terapia umana se intrebuinteaza in general fitina, inozithexafosfatul de calciu si magneziu. Desi o buna parte din substanta (peste 50%) nu se resoarbe, administrarea se face pe cale orala.
Dozele intrebuintate variaza la adult intre 1 si 2 grame pe zi.
|