VITAMINA B1
Vitamina B1 este un compus format din doua nuclee: unul de pirimidina si unul de tiazol.
2-metil-5 ( 4-metil, 5-β-hidroxietiltiazoliumelorat).
Clorhidrat de metil-6-aminopiridina = C12 H17 N4 SOCl.
Greutatea moleculara este de 300,5. 313i82d
PROPRIETATI FIZICE SI CHIMICE
Se prezinta ca o pulbere alba. Cristalele au forma aciculara, sunt incolore si cristalizeaza cu o molecula de apa.
Punctul de topire este intre 249 si 250 pentru clorhidrat.
Clorhidratul este solubil in apa ( 1g intr-un cm3 ) sau in 18 cm3 glicerina in 100 cm3 alcool de 95% sau in 315 cm3 alcool absolut. Este insolubil in eter,acetona,benzen si cloroform.
Vitamina B1 pura are punctual de topire la 221 .
Cristalizeaza in sistemul monoclinic.
Vitamina pura are doua functii bazice: atomul de azot cuaternar si gruparea NH2.In solutie apoasa,sarurile cu acizii minerali reactioneaza slab acid.
Solubila in apa,prezinta un punct izoelectric la pH=9,2.
Este sensibila la lumina ultravioleta,in special la 256 mµ ,care o inactiveaza rapid ( pH=7 ).
Vitamina B1 ,ca si cocarboxilaza, nu este oxidata de aerul atmosferic, dar ele sunt usor oxidate de fericianura de potasiu,care le transforma in tiocrom,substanta ce prezinta o puternica fluorescenta albastra si ultraviolet si care serveste de altfel la dozarea vitaminei.
Tiocromul tratat cu paraaminoacetofenona diazotata produce
coloratie rosie. Coloratiile sunt diferite pentru derivatul din pirofosfat si cel din vitamina B1 pura si ei se pot separa prin extractie cu solventi organici.
ROLUL VITAMINEI B1 IN METABOLISM
Metabolismul glucidelor
Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidic, atat
in procesele aerobe,cat si in cele anaerobe.
Metabolismul proteinelor
Se stie ca acidul piruvic este produsul comun obtinut prin dezaminarea oxidativa a t-alaninei.
Metabolismul mineral
Metabolismul mineral este partial in legatura cu vitamina B1 .
Metabolismul apei
Actiunea diuretica a vitaminei B1 se manifesta prin restabilirea functiei centrilor nervosi, a tesuturilor si a functiei renale de fosforilare si ,implicit, de filtrare.
FARMACOLOGIE
Actiune asupra metabolismului general
Cercetarile experimentale, in cursul carora s-a injectat vitamina B1 subcutanat in doze de 50-500 mg/kilocorp , au aratat ca metabolismul general este stimulat. La cobai s-a obtinut o crestere a consumului de oxigen timp de 30-60 de minute.
In general,experimental,pierderea de greutate determinata de tiroxina sau de ingestia de tiroida poate fi anulata de vitamina B1. Pentru fiecare 0,2 mg tiroxina este necesar 0,1 mg vitamina B1 .
In alte tulburari ale metabolismului,cum ar fi diabetul,actiunea vitaminei B1 tinde la normalizarea metabolismului viciat,scaderea acidozei,a hiperglicemiei.
Actiune asupra sistemului nervos
Ameliorarea functiei nervoase prin vitamina B1 a dus la intrebuintarea ei terapeutica in numeroase afectiuni ale sistemului nervos central si periferic si in general in simptomul durere.
Actiune asupra aparatului circulator
Vitamina B1 are o mare importanta,mai ales la nivelul miocardului, prin rolul sau in sistemul enzimatic care dirijeaza functia biochimica a consumului de glucide. Competitia pentru substratul de fosforilare a glucidelor si a vitaminei B1 pune problema modului de intrebuintare a glucidelor,a glucozei (solutie glucozata). O intrebuintare masiva de glucide ar putea provoca o deplasare spre hipovitaminoza B1 ,tocmai prin mecanismul descries mai sus.
Actiune asupra rinichiului
Actiunea vitaminei B1 asupra rinichiului este minima la animalul sau subiectul normal. Actiunea asupra diurezei este neta in cursul carentei experimentale sau in beri-beri. In afara de actiunea asupra centrului diurezei si asupra tesuturilor si sangelui,exista si o actiune renala directa,in special la nivelul tubilor, unde se efectueaza procesul de fosforilare, in cursul resorbtiei a numeroase substante.
Actiune asupra musculaturii striate si netede
Activitatea musculara este influentata de vitamina B1 ,in sensul ca prezenta ei mareste efectul dinamic al glucidelor.
Vitamina B1 are influenta si asupra musculaturii netede. Intestinul izolat al porumbelului in carenta de vitamina B1 pierde rapid activitatea ritmica, pe care nu si-o castiga prin administrarea de acetilcolina singura,dar si-o recapata daca la acetilcolina adaugam si vitamina B1.
Actiune asupra tubului digestiv
Vitamina B1 injectata in doze de 5 mg la om provoaca cresterea aciditatii si secretiei gastrice,atat la normali, cat si la cei cu avitaminoza B1 atenuand si anorexia.
Actiune asupra ficatului
Vitamina B1 protejeaza functiile hepatice de intoxicatia cu cloroform, eter, produsele provenite din arsuri,tiroxina.
Actiune asupra glandelor cu secretie interna
Administrarea unor doze foarte mari, continue, are o actiune depresiva asupra activitatii hipofizei anterioare si scade indirect progesterona.
PREZENTARE SI ADMINISTRARE
Vitamina B1 se prezinta sub forma de tablete sau fiole.
Tabletele sunt dozate variabil, intre 5 si 25 mg.
Fiolele sunt de 5 mg, 25 mg (forte) si 100 mg (fortissime).
Calea de administrare variaza dupa necesitate: orala sau parenterala. Parenteral se administreaza subcutanat sau, mai bine, intramuscular, dat fiind pH-ul acid al solutiei injectabile.
De asemenea,se administreaza intravenos.
Dozele de vitamina sunt impuse de necesitatea clinica si fac obiectul capitolelor speciale.
|