VITAMINA C
Vitaminei C, acidului ascorbic, ii corespunde formula:
PROPRIETATI FIZICE SI CHIMICE
Se prezinta ca o pulbere cristalina, alba, formata din cristale incolore, cu punct de topire la 190-192°.
Solubila in apa in proportie de 1 g la 3 cm3 ,in alcool absolut 1:50, in glicerina 1 la 100 cm3 .Usor solubila in acetona si greu solubila in majoritatea alcoolilor superiori, este insolubila in benzen, e 818d34i ter, cloroform, grasimi, eter de petrol, etc.
ROLUL VITAMINEI C IN METABOLISM
Metabolismul celular si functia respiratorie celulara
Vitamina C este prezenta in toate celulele cu activitate intensa. I s-a atribuit rolul de transportator de hidrogen si implicit un rol in respiratia celulara.
Metabolismul glucidelor
Legatura cu metabolismul glucidelor apare din studiul activitatii musculare si al efortului.
Metabolismul proteinelor
Vitamina C are un rol de o importanta deosebita in formarea colagenului. Rolul vitaminei C in metabolismul proteinelor apare si din interrelatia ei cu sisteme enzimatice diferite.
Metabolismul lipidelor
Existenta unor cantitati importante de vitamina C in celulele care au un rol important in metabolismul lipidelor, sterolilor in general, pune problema rolului posibil.
Metabolismul apei
Metabolismul apei nu prezinta modificari deosebite.
FARMACOLOGIE
Actiune asupra osului
Actiunea dinamica a acidului ascorbic asupra osului tine in cea mai mare masura de actiunea specifica asupra tesutului colagen.
Administrarea acidului ascorbic are o actiune neta in ce priveste formarea calusului fibros – in cursul precarentelor – si normalizeaza timpul necesar reparatiei osoase.
Actiune asupra dintilor
Doze mari de vitamina C au fost administrate cu rezultate bune la bolnavi, prezentand paradentoze, tulburari ale alveolelor, gingivite.
Actiune asupra aparatului cardio-vascular
Administrarea unor doze medii a putut provoca la batrani fenomene angioase. Acestea pot fi rezultatul existentei unei leziuni renale, ele aparand in urma modificarii echilibrului hidric, fie din modificari de presiune arteriala, care e marita experimental de doze mici administrate pe cale venoasa. Dozele mari, dimpotriva, scad presiunea arteriala in mod trecator si determina bradicardie.
Actiune asupra rinichiului
Vitamina C are o importanta diuretica, in special in unele stari patologice ca insuficienta cardiaca sau stenoza mitrala.
Actiune asupra sistemului hematopoetic
Din cercetarile de pana acum, vitamina C apare ca un reglator al cantitatii de hemoglobina in sangele normal. Un tesut hematopoetic normal nu reactioneaza la actiunea acidului ascorbic.
Actiune asupra aparatului respirator
Desi catalizeaza respiratia celulara , vitamina C nu modifica in mod deosebit consumul de O2 sau eliminarea CO2 .
Se descrie o buna actiune in fenomenele de astm, datorita probabil actiunii vitaminei in procesele alergice.
In infectii pulmonare grave, cum ar fi pneumoniile, vitamina C are o actiune importanta asupra evolutiei acestora, scurtand-o si ameliorand starea generala prin actiunea antitoxica generala.
Actiune asupra tubului digestiv
Vitamina C are actiune numai asupra proceselor care au un substrat oarecare de carenta vitaminica, cu tulburari fie ale rezistantei capilarelor, fie in procesele de ulceratie, unde reactia de aparare nu e suficient de importanta.
Actiunea asupra ficatului se manifesta prin marirea rezistentei organismului la diferite toxice, ca benzen, fosfor, acid fenilchinoleincarbonic, tricloretilenhidrazina, etc.
PREZENTARE SI ADMINISTRARE
Vitamina C se gaseste pentru uzul terapeutic sub forma de tablete, continand in mod curent 50 mg pe tableta.
Se gaseste si in fiole continand 50 sau 500 mg (vitamina C forte). Fiecare contine, in afara de acid ascorbic ca sare de sodiu, un stabilizator care poate fi bisulfitul de sodiucisteina, sau alte substante reducatoare.
Exista in fine, sucuri de fructe concentrate, continand vitamina C si altele, ca vitamina P sau vitamine din grupul B.
Caile de administrare sunt : calea orala, calea intramusculara si cea intravenoasa.
Dozele sunt determinate de scopul terapeutic urmarit. Ele nu depasesc 1 g zilnic, iar cele uzuale variaza in jurul a 100 mg.
|