Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Vitamina h1

Chimie


VITAMINA H1

Vitamina H1 este acidul paraaminobenzoic.



PROPRIETATI FIZICE SI CHIMICE

Se prezinta sub forma de cristale aciculare dispuse in snopi, incolore, cu punct de topire la 187° C.

Sub forma de acid este greu solubil in apa rece ( 0,5%) si solubil la cald. Solubil in alcool. Sarea de sodiu se dizolva bine in apa.

Acidul paraaminobenzoic este rezistent la actiunea acizilor tari, ca acidul clorhidric 2n. Este insa sensibil la actiunea alcaliilor ( NaOH 2n) a bromului si acidului azotic.

Solutiile apoase se distrug sub actiunea aerului.

Cu alcoolii da esteri, ca esterul metilic, cu punct de topire la 110° C, sau etilic (anestezina) produse insolubile in apa.

ROLUL ACIDULUI PARAAMINOBENZOIC IN METABOLISM

Metabolismul proteinelor

Acidul paraaminobenzoic intervine net, participand la procesul de melanogeneza dupa speta.

Metabolismul glucidelor

Glicogenul hepatic este mobilizat de acidul paraaminobenzoic.

Metabolismul lipidelor

Acidul paraaminobenzoic, prin actiunea sa antioxigen, protejeaza acidul linoleic de oxidare.

FARMACOLOGIE

Actiunea asupra acromotrichinei experimentale si canitiei umane

Cercetarea efectului cromotrichial al acidului paraaminobenzoic a fost extinsa la om si in aceasta directie au fost facute numeroase investigatii.

Unii autori au gasit o actiune de recoltare a parului albit. S-a aratat ca parul capata o coloratie galbena, rezultand poate din depunerea unui produs intermediar de melanina.

Actiune asupra aparatului circulator

La pisica anesteziata, acidul paraaminobenzoic provoaca o ridicare a tensiunii arteriale, datorita, cu multa probabilitate, intre altele, si actiunii de protectie asupra oxidarii adrenalinei determinata de acidul paraaminobenzoic. Intr-adevar, 2(1)-piperidil 2metil-1-4-benzodioxanul , o substanta adrenolitica inverseaza actiunea hipertensiva a acidului paraaminobenzoic.

Actiune asupra sistemului nervos

Efectul cromotrichial la om este legat de sistemul nervos periferic, deoarece administrarea repetata a vitaminei a determinat la indivizii cu parul alb o pigmentare dispusa geometric, urmarind distributia filetelor nervoase.

Actiune asupra sangelui

In cursul terapiei tifosului exantematic cu acid paraaminobenzoic acolo unde intrebuintam o cantitate foarte mare de produs, se observa o scadere a numarului de leucocite.

Actiune asupra tubului digestiv

Din punct de vedere practic, tratamentul cu acid paraaminobenzoic a dus la vindecarea constipatiilor cornice.

Actiune bactericida si fungicida

In concentratii suficiente, acidul paraaminobenzoic inhiba cresterea anumitor microorganisme Pseudomonas mors Prunorum, Proteus vulgaris, Bacillus coli communis . S-a constatat de asemenea o slaba actiune antimalarica.

A fost gasita o sinergie intre acidul paraaminobenzoic si sulfamide, fapt cunoscut data fiind actiunea de competitie dintre aceste substante. Mici cantitati de acid paraaminobenzoic in combinatie cu sulfamidele, au o mai puternica actiune antibacteriana decat a sulfamidelor singure in aceeasi cantitate.

Actiune de protectie impotriva diferitilor agenti toxici

Acidul paraaminobenzoic protejeaza animalele fata de intoxicatia cu diferiti agenti toxici ca hidrochinona, compusi arsenicali tri- si penta- valenti, compusii de antimoniu, impotriva dozelor letale de acid arsanilic, triparsamida si alte produse arsenicale antisifilitice.

In general, produsele arsenicale sunt toxice prin faptul ca se oxideaza in organism, dand corpi ca arsenoxidul, mai toxic decat produsul initial.

PREZENTARE SI ADMINISTRARE

Acidul paraaminobenzoic se gaseste sub forma de pulbere, tablete sau fiole. Tabletele contin in general 100 sau 500 miligrame ( praminol C.I.F.) .

Fiolele contin 100 mg sare de sodiu. Ele trebuie pastrate la intuneric, solutia capatand cu timpul o coloratie galbena si o toxicitate mai mare.

Dozele intrebuintate variaza dupa scopul terapeutic intre 300 mg zilnic in incercarile pentru tratarea carentei, pana la 20 g zilnic in tifos exantematic sau leucemie.

Calea de administrare obisnuita este cea orala. Se utilizeaza si calea parenterala (subcutanat, intramuscular, intravenous).

Sub forma de unguent se aplica pe piele pentru a proteja impotriva iradierilor solare prea intense.


Document Info


Accesari: 1755
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )