VITAMINELE P
Investigatiile au reusit sa demonstreze prezenta unei substante din grupul flavonelor, izolata sub forma unor cristale colorate in galben si denumita citrina.
PROPRIETATI FIZICE SI CHIMICE
Hesperidina sau hesperidozidul a fost izolata inca din 1876 din portocale si lamai verzi. Acest glicozid este format din hesperetol, glucoza si t-ramnoza. Cele doua doze sunt unite 434h76e in molecule de rutinoza sau β-ramnozido-6-glucoza.
Hesperidozidul are urmatoarea formula chimica:
Acest glicozid se prezinta sub forma de cristale prismatice, slab
galbui, cu punct de topire la 285°C. Este insolubil in apa, eter, cloroform si acetona, slab solubil in alcool si solubil in piridina si alcali. In solutie piridinica deviaza planul de vibratie al luminii polarizate: α(∆) = -74,3°.
Eriodictina (eriodictol l-ramnozid), eriodictiozid, este un glicozid cu glucidul reprezentat de ramnoza, iar aglicolul este eriodictiolul. Acesta nu se deosebeste de hesperetol decat prin absenta gruparii metal in pozitia 4’.
Se prezinta sub forma unui lichid. Nu a fost obtinut cristalizat.
Este puternic solubil in apa si alcool.
Cvercitrina sau cvercitrozidul este un glicozid format din ramnoza si o molecula de cvercetina ( sau cvercetol).
Cvercetolul este un flavonol, si anume 5,7,3’,4’-tetrahidroflavonol. Formula de constitutie a cvercitrinei este:
Rutinul este un rutinozid al cvercetinei izolat din fructele de
citrus si gasit apoi in radacinile, frunzele si fructele a numeroase plante. Este de culoare galbena. Are urmatoarea formula de constitutie:
FARMACOLOGIE
Actiune asupra aparatului cardio-vascular
Produsele cu actiune vitaminica P au facut obiectul a numeroase studii asupra aparatului cardio-vascular.
Inima. Vitaminele P, in afara de hesperetol, au o actiune de crestere a tonusului, a contractilitatii miocardului. Modificarile electrocardiografice amintesc efectul excitatiei vagale. Actiunea este neta indeosebi pe o inima obosita sau intoxicata.
Tensiunea arteriala. Citrina, cvercetrozidul, cvercetrolul, ramnetolul, coboara tensiunea la pisica si caine. Actiunea este trecatoare. Hesperidiozidul si erodictiozidul sunt fara actiune asupra tensiunii arteriale.
La om, citrina administrata intravenos in doza de 100 mg provoaca de asemenea scaderea trecatoare a tensiunii arteriale, atingand 15 mm Hg.
In terapeutica umana , vitamina P este intrebuintata in special in hipertensiune, nu pentru scaderea valorilor manometrice, care e de cele mai multe ori trecatoare, ci pentru profilaxia hemoragiilor, in geneza carora permeabilitatea vasculara joaca desigur un rol important.
Actiune asupra rinichiului
Actiunea renala a vitaminelor P este in cea mai mare masura rezultatul actiunii vasculare si se manifesta printr-o ameliorare a functiei secretorii.
Rezultatele bune au fost observate in clinica umana si in cursul afectiunilor hemoragice renale. Unii autori recomanda administrarea vitaminelor P in nefrite in scop profilactic.
Actiune asupra sangelui
O serie de cercetari experimentale au aratat o normalizare a timpului de sangerare sub actiunea citrinei in diferite afectiuni in care era puternic crescut.
Actiune asupra permeabilitatii vaselor
A fost utilizata atat in afectiuni in care se putea banui o carenta de factor esential, cat si in tulburari ale vaselor in afara celor specifice carentei, ajungandu-se la concluzia ca terapia trebuie sa foloseasca doze mari si sa dureze un timp indelungat.
Purpura vasculara beneficiaza de tratament in majoritatea cazurilor.
In purpura hemoragica postarsenoterapica, administrarea de vitamina P da de asemenea rezultate bune in doze foarte mari.
Purpura trombopenica nu raspunde in general la administrarea vitaminei P. Petesiile dispar uneori, fara sa creasca numarul trombocitelor.
In hemoragiile mucoaselor, cum e cazul in gingivoragii, gastroragii,hemoptizii neturbeculoase, epistaxisuri, hematurii din caile inferioare s-au obtinut rezultate favorabile.
Actiune asupra fenomenelor anafilactice
Actiunea antisoc a vitaminelor P a fost studiata experimental pe cobai, constatandu-se ca rutinul poate atenua socul anafilactic la acest animal. Majoritatea animalelor traiesc.
In terapeutica umana, efectul vitaminelor P asupra diferitelor reactii anafilactoide a fost cercetat sub numeroase aspecte. S-au obtinut efecte favorabile in purpure anafilactoide, in exanteme cu caracter urticarian sau eritematos, in nefrite cu caracter anafilactoid si in diferite manifestari hiperergice ale celor mai diverse organe, ca irite seroase, eczeme, eritemul nodos, etc.
PREZENTARE SI ADMINISTRARE
In afara de hesperidina, insolubila in apa, celelalte produse cu actiune vitaminica se gasesc si sub forma de fiole.
Citrina este prezentata in comert in fiole a 75 mg sau drajeuri a 25 mg.
Rutinul se gaseste sub forma de tablete a 20 si 60 mg pe tableta (CIF).
Intrucat aproape toata cantitatea de vitamina P este resorbita in intestine, administrarea orala este suficienta pentru tratament.
Lipsa de toxicitate permite dozari variate. In general 20 – 100 mg zilnic sunt dozele uzualecare acopera exigente terapeutice destul de variate.
|