Apelul
Judecarea Apelului
In apel:
Este posibil : - sa se ceara dobanzi , rate, venituri, ajunse la termen si
orice alte despagubiri ivite dupa darea hotaririi in
prima instanta ;
- sa se solicite compensatia legala.
Nu este posibil sa:- se schimbe: -calitatea partilor ,
-cauza sau obiectul cererii de chemare
in judecata.
se faca cereri noi .(Exceptiile de procedura si alte asemenea mijloace de aparare nu sunt considerate cereri noi.)
Instanta de apel va verifica in limitele cererii de apel , stabilirea situatiei de fapt si aplicarea legii de catre prima instanta . Motivele de ordine publica pot fi invocate si din oficiu.
Instanta va putea incuviinta refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanta precum si administrarea probelor noi propuse in conditiile art.292, daca considera ca sunt necesare pentru solutionarea cauzei .
Instanta de apel poate pastra ori schimba, in tot sau in parte hotarirea atacata . Apelantului nu i se poate crea insa in propria cale de atac o situatie mai grea decat aceea din hotarirea atacata, afara de cazul in care el consimte la aceasta ori sunt aplicabile dispozitiile art. 293 sau ale art.
In cazul in care prima instanta a respins ori a anulat cererea de chemare in judecata fara a intra in cercetarea fondului si instanta de apel , gasind apelul intemeiat , a anulat hotarirea apelata, va evoca fondul si va judeca procesul, pronuntand o hotarire definitiva.
Daca prima instanta s-a declarat competenta si instanta de apel stabileste ca a fost necompetenta , anuland hotarirea atacata, va trimite cauza spre judecare instantei competente sau altui organ cu activitate jurisdictionala competent, afara de cazul cand constata propria sa competenta. In acest caz, precum si atunci cand exista vreun alt motiv de nulitate, iar prima instanta a judecat in fond, instanta de apel, anuland in tot sau in parte procedura urmata si hotarirea pronuntata , va retine procesul spre rejudecare.
Dispozitiile de procedura privind judecata in prima instanta se aplica si in instanta de apel, in masura in care nu sunt potrivnice celor cuprinse in prezentul titlu.
|