Cetatenia unionala
Ideea acoradrii unor drepturi politice pe plan european a existat chiar de la infiintarea Comunitatilor Europene. In 1975 primul ministru belgian Leo Tindemans, a cerut, 20520w2214u cetatenilr statelor membre sa le fie recunoscute drepturi speciala ca membrii CE1.
Cetatenia unionala insa si-a gasit materializarea numai prin tratatul de la Mastricht, fiind reglementata insa in art. 77-22 din trat. CEE2 si nu in trat. UE3, deoarece altfel CJE4 nu ar putea asigura pe cale juridictionala statutul juridic al cetateanului unional.
Este cetatean al Uniunii Europene orice persoana care are cetatenia unui stat membru. Tinand cont de faptul ca cetatenia este o legatura intre un stat si o persoana fizica, prin analogie cetatenia unionala ar trebuie sa fie legatura intre o organizatie internationala si o persoana fizica.
Aceasta cetatenie nu desfiinteaza cetatenia nationala si nu o inlocuieste, cetatenia nationala fiind o conditie a dobandirii cetateniei europene. Nu se dobandeste in mod direct, deoarece este conditionata de existenta cetateniei unu stat membru, iar fiecare stat membru aplica propriile legi, reguli privind dobandirea si pierderea cetateniei. Prin urmare un apatrid domiciliat pe teritoriul comunitar, nu se poate prevala de acesta cetatenie, anterior procurarii, uneia dintre cetateniile statelor membre.
Cetatenia unionala nu este o cetatenie in sens clasic, deoarece nu putem vorbi deocamdata de un popor european care sa stea la baza infiintarii unui stat european. Statele membre nu sunt dispuse sa renunte la dreptul suveran de a acorda si de a retrage cetatenia. Prin urmare cetatenia unionala este o cetatenie dedusa din cetatenia nationala a statelor membre, care apare ca un catalog de drepturi pentru cetatenii statelor memebre. Deocamdata nu sunt prevazute obligatii specifice ce sa-i incumbe cetateanului comunitar.
CE-Comunitatea Europeana
CEE-Comunitatea Economica Europeana
UE-Uniunea Europeana
CJE-Curtea de Justitie Europeana
Cetatenia unionala nu o inlocuieste ci numai completeaza cetatenia clasica preexistenta.
In consecinta, Uniunea recunoaste drepturile, libertatile si principiile enuntate in continuare.
|