Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DREPTURILE COPIILOR

Drept


Initierea copiilor în spatiul valorilor democratice si ale drepturilor omului constituie unul din fundamentele educatiei, începând cu cea mai frageda vârsta. În vederea socializarii copiilor scolari se pun în evidenta urmatoarele idei:



- drepturile omului si valorile democratice trebuie învatate si privite în perspectiva mondiala; cultivarea acestor drepturi nu va fi eficace, daca scoala nu cunoaste un climat democratic.

- educarea drepturilor omului se va realiza în etape, în functie de vârsta si de dezvoltarea psihologica a elevilor: la copiii având între 5 si 7 ani accesul se pune pe cooperare; de la 8 la 11 ani pe dezvoltare tolerantei; între 11-15 ani pe achizi& 20420l1124u #355;ia cunostintelor de baza în materie de drepturile omului; între 11-19 ani pe promovarea unor actiuni în colectivitate.

- drepturile omului si valorile democratice trebuie promovate si cultivate prin întregul proces de învatamânt, nu numai la activitatile de educatie moral-civila.

Prin sintagma "drepturile omului" se întelege, general, raportarea la drepturile legale de natura noastra, fara de care nu am sti sa traim ca fiinte umane. Drepturile omului ne permit sa dezvoltam si sa folosim din plin calitatile noastre umane, inteligenta, talentele, constiinta noastra si sa raspundem nevoilor noastre spirituale si de alta natura. Ele decurg din aspiratia crescânda a umanitatii la o viata în care demnitatea si valoarea fiecaruia sa fie respectate si protejate. Refuzul drepturilor omului si al libertatilor sale fundamentale nu este numai o tragedie personala, ci contine si germenii agitatiei sociale si politice.

Respectul drepturilor omului si al demnitatii umane constituie fundamentul libertatii, dreptatii si pacii în lume.

ntreaga omenire este raspunzatoare de asigurarea drepturilor omului în general si al copilului în special.

Declaratia Drepturilor Copilului adoptata cu unanimitate de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite în anul 1959 prevede:

Dreptul la egalitate fara deosebire sau discriminare de rasa, de religie, de origine sau de sex.

Dreptul la ocrotire sociala care îi permite dezvoltarea sanatoasa si normala pe plan fizic, intelectual, moral, spiritual si social.

Dreptul la un nume si la o nationalitate.

Dreptul la o alimentatie sanatoasa, la o locuinta si la îngrijire medicala.

Dreptul la îngrijire speciala în caz de invaliditate.

Dreptul la dragoste, întelegere, protectie.

Dreptul la o educatie gratuita, la activitati recreative si de timp liber.

Dreptul la securitate imediata în caz de catastrofe.

Dreptul la protectie împotriva oricarei forme de neglijenta, cruzime si exploatare.

Dreptul la protectie si dreptul la o educatie în spiritul prieteniei între popoare, al pacii, al fraternitatii.

Conventia cu privire la drepturile copilului precizeaza ca:

Statele parti recunosc dreptul oricarui copil la un nivel de viata adecvat dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale si sociale.

Parintilor si oricarei alte persoane care are în grija un copil le revine în primul rând responsabilitatea de a asigura, în limita posibilitatilor si a mijloacelor financiare, conditiile de viata necesare dezvoltarii copilului.

inând seama de conditiile nationale si în limita mijloacelor lor, statele parti vor adopta masurile corespunzatoare pentru a ajuta parintii si alte persoane care au în grija un copil sa valorifice acest drept si vor oferi, în caz de nevoie, o asistenta materiala si programe de sprijin, în special în ceea ce priveste alimentatia, îmbracamintea si locuinta.

Statele parti recunosc dreptul copilului la educatie si în vederea asigurarii exercitarii acestui drept în mod progresiv si pe baza egalitatii de sanse în special:

a)     vor face învatamântul primar obligatoriu si gratuit pentru toti;

b)    vor încuraja diferite forme de învatamânt secundar, le vor face deschise si accesibile oricarui copil si var lua masuri corespunzatoare, cum sunt instituirea gratuitatii învatamântului si acordarea unui ajutor financiar în caz de nevoie ;

c)     vor asigura tuturor accesul la învatamântul superior în functie de capacitatea fiecaruia, prin toate mijloacele adecvate;

d)    vor face deschise si accesibile tuturor copiilor informarea si orientarea scolara si profesionala;

e)     vor lua masuri pentru a încuraja frecventarea scolii cu regularitate si reducerea ratei de abandonare a scolii.

Statele parti vor lua toate masurile corespunzatoare pentru a asigura aplicarea disciplinei scolare într-un mod compatibil cu demnitatea copilului ca fiinta umana.

Vor promova si încuraja cooperarea internationala în domeniul educatiei mai ales cu scopul de a contribui la eliminarea ignorantei si analfabetismului în lume si de a facilita accesul la cunostinte stiintifice si tehnice si la metode de învatamânt moderne.

Statele parti recunosc dreptul copilului de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate posibila si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare. Ele vor depune eforturi pentru a garanta ca nici un copil nu este lipsit de dreptul de a avea acces la aceste servicii. 
Statele parti vor depune eforturi pentru a asigura aplicarea efectiva a acestui drept si, în mod deosebit, vor lua masurile corespunzatoare pentru:
a) reducerea mortalitatii infantile si a celei în rândul copiilor;
b) asigurarea asistentei medicale si a masurilor de ocrotire a sanatatii pentru toti copiii, cu accent pe dezvoltarea masurilor primare de ocrotire a sanatatii;
c) combaterea maladiilor si a malnutritiei, inclusiv în cadrul masurilor primare de ocrotire a sanatatii, recurgând, printre altele, la tehnologii accesibile si la aprovizionarea cu alimente nutritive si cu apa potabila, luând în considerare pericolele si riscurile de poluare a mediului natural;
d) asigurarea ocrotirii sanatatii mamelor în perioada pre- si postnatala;
e) asigurarea ca toate segmentele societatii, în mod deosebit parintii si copiii, sunt informate, au acces la educatie si sunt sprijinite în folosirea cunostintelor de baza despre sanatatea si alimentatia copilului, despre avantajele alaptarii, ale igienei si salubritatii mediului înconjurator si ale prevenirii accidentelor; ;
f) crearea serviciilor de medicina preventiva, de îndrumare a parintilor si de planificare familiala, si asigurarea educatiei în aceste domenii.
Statele parti vor lua toate masurile eficiente corespunzatoare, în vederea abolirii practicilor traditionale daunatoare sanatatii copiilor.
Statele parti se angajeaza sa favorizeze si sa încurajeze cooperarea internationala în vederea asigurarii, în mod progresiv, a deplinei înfaptuiri a dreptului recunoscut în prezentul articol. În aceasta privinta se va tine seama, în mod deosebit, de nevoile tarilor în curs de dezvoltare.

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai complet site cu referate


Document Info


Accesari: 4823
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )