Definirea dreptului
Din punct de vedere lingvistic termenul de drept semnifica: dreptul pozitiv, obiectiv, subiectiv, dr. ca stiinta, dr. ca sistem.
a. Dreptul pozitiv - ansamblul normelor juridic 444j97e e in vigoare, impuse de o autoritate.
b. Dreptul obiectiv - ansamblu de norme juridice care s-au obiectivat (configurat) intr-un spatiu geopolitic determinat. Face diferenta intre modurile in care s-a confiugurat dreptul in spatii diferite. Ex.: dr. romanesc, dr. german
c. Dreptul subiectiv - este o prerogativa, putere recunoscuta unui subiect de drept prin lege pozitiva, prin care acesta poate sa aiba o conduita sau sa ceara altui subiect de drept sa aiba o conduita.
d. Dreptul ca stiinta - cercetare stiintifica a dreptului sub toate aspectele sale (realitatea sociala, realitatea creata a normelor, legislatii, prerogative)
e. Dreptul ca sistem - ansamblul format de normele juridice in vigoare si institutiile juridice, care permite stabilirea unor relatii intre norme si intre norme si institutii.
Obs. : Are toate caracteristicile unui sistem: functioneaza (poate sa obtina rezultatele preconizate prin legiferare), eficienta, se autodetermina, este consistent (logic, necontradictoriu), are o finalitate proprie, independenta de cea a elementelor ce il compun, se autointretine (legi care arata cand o norma se modifica), nu se reduce la elementele sale.
Sistemul de drept romano-germanic, insular (common law), oriental. Cu toate ca exemplele de mai sus folosesc din punct de vedere lingvistic notiunea de sistem, observam ca in cazul lor este mai aplicabila notiunea de familie de drept intrucat este greu sa se stabileasca realtiile acestor sisteme intre drepturile pozitive nationale care le compun.
Notiunea de sistem din punct de vedere stiintific este aplicabila si utila oricarui ansamblu de reguli care formeaza o ordine juridica.
Ex.:
I. Ordinea juridica nationala a unui stat se intemeiaza pe sistemul de drept pozitiv al acelui stat.
II. Ordinea juridica comunitara se intemeiaza pe sistemul de drept creat prin mecanismele institutionale europene.
III. Ordinea juridica internationala se intemeiaza pe sistemul de reglementari si cutume create conventional intre statele suverane.
|