Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Gratuitatea justitiei

Drept


Gratuitatea justitiei

Organizarea de catre puterea publica a unui serviciu indatorat cu administrarea justitiei nu implica necesarmente, gratuitatea acestuia, fara nici o participare financiara a utilizatorilor.



Justitia, ca orice serviciu public, are un cost social, in personal si dotari materiale. "Imbolnavirea justitiei" atrage dupa ea "imbolnavirea societatii". Slabirea, inseamna deasemenea, 353f54d o slabire in interiorul unei societati, de aceea finantarea ei necesita realizarea unor echilibre foarte complicate intre alocarile din bugetul public, si contributiile consumatorilor de justitie. Aceste echilibre sunt cu atat mai greu de obtinut cu cat in intreaga societate contemporana se vede o crestere a "foamei de justitie".

Costul organizarii serviciilor necesare pentru a se raspunde cererilor justitiabililor. Justitia presupune judecatori, procurori, executori judecatoresti, si deasemenea chieltuieli legate de localurile destinate justitiei si persoanelor adjuvante (grefieri, etc.)

- Cheltuielile dosarului propriu-zis, a caror marime este stabilita de actele normative, sunt stabilite de instante.

- Cheltuielile pe care le face orice justitiabil pentru a-si asigura o aparare cat mai adecvata.

Dintre normele in vigoare doar una asigura gratuitate, si anume, folosirea gratuita a unui traducator cand partile unui proces sunt minoritati nationale.

Sumele care provin din taxele judiciare de timbru, alaturi de amenzile judiciare, impozite incasate din onorariile avocatilor, ale notarilor, constituie venit la bugetul de stat si se cuprind distinct in bugetele de venit si cheltuieli al Ministerului de Justitie, urmand a fi folosit pentru finntarea sistemului de ajutor public judiciar.

Taxele de timbru judiciar - sumele mai mici care rezulta, se utilizeaza ca venituri extrabugetare la dispozitia Ministeruli Justitiei, urmand a fi folosite pentru acoperirea cheltuielilor legate de functionarea institutiei judecatoresti, a parchetelor si laboratoarelor de expertiza criminalistica, pentru stimulentle acordate prin lege magistratilor si altor categorii cu care lucreaza prin lege in justitie.

Ajutorul public judiciar este acea forma de asistenta acordata de stat care are ca scop, asigurarea dreptului la un proces echitabil, si garantarea accesului egal, la actul de justitiepentru realizarea unor drepturi si interese legitime pe cale judiciara, inclusiv, pentru executarea silita a hotararilor judecatoresti, ori pentru alte titluri executorii.

Ajutorul public judiciar, se acorda in cauze civile, comerciale, administrative si asigurari sociale, si in alte cazuri cu exceptia celor penale precum si in fata unor organe fara caracter jurisdictional.

Actiunea penala apartine statului si in principiu cheltuielile se suporta de stat. Avocatul unui invinuit sau inculpat, atunci cand nu este avocat ales, ci este unul din oficiu, in mod obligatoriu, in anumite conditii prevazute de lege, iar onorariile acestuia sunt prevazute prin fondul de justitie.

Formele ajutorului public:

  1. plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii asistentei juridice si apararii, printr-un avocat numit sau ales.
  2. plata expertului traducatorului sau interpretului, folosit in timpul procesului cu incuviintarea instantei daca aceasta plata incumba potrivit legii, celor care solicita ajutorul public judiciar.
  3. plata onorariilor executorului judecatoresc
  4. scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv cele de executare silita.

Ajutorul public judiciar, poate fi solicitat de orice persoana romana sau a oricarui

stat a Uniunii Europene, sau o persoana care nu are o asemenea cetatenie, dar isi are resedinta in spatiul comunitar. Conditia este sa nu poata face fata cheltuielilor unui proces sau celor ce implica obtinerea unor consultatii juridice fara a pune in pericol intretinerea sa sau a membrilor familiei sale.

Ajutorul piblic judiciar, se poate cere cumulat, fara a pute depasi in cursul unei perioade de 1 an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute/tara, la nivelul anului in care a fost formulata cererea.

Cand venitul fiecarui membru de familie este mai mic de 500 lei, anterioare cererii, atunci ajutorul este suportat integral de stat.

Cand venitul fiecarui membru de familie este intre 500 - 800 lei, atunci sumele avansate de stat cu titlul de ajutor public judiciar, nu poate fi dacat 50% din valoare.

Se mai poate acorda ajutor judiciar in cazul in care aceste limite sunt depasite. Instanta va fi chemata sa aprecieze masura in care justitiabilul nu poate suporta cheltuielile judiciare decat cu riscul afectarii propriei intretineri, si in functie de aceasta, poate dispune de acordarea unui ajutor public judiciar.

Venitul = salariul + orice alte sume cu caracter periodic.

Ajutorul public judiciar poate fi acordat in orice moment al procesului, si acopera intraga perioada a etapei procesuale in care se afla procesul.


Document Info


Accesari: 2026
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )