Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Hartuirea sexuala

Drept


Hartuirea sexuala[1]

1. Continut legal

Sub aceasta denumire este incriminata în art. 2031 C. pen. hartuirea unei per soane prin amenintare sau constrângere, în scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia îndeplinita la locul de munca.

Hartuirea sexuala este o sintagma lansata pentru a descrie u 242i815c n comportament de natura sexuala cu caracter umilitor. Evolutia reglementarilor în aceasta privinta s-a facut pe un plan mai larg al combaterii discriminarilor de orice fel, ajungându-se, în fi­nal, la particularizarea faptei de hartuire sexuala, asa cum apare aceasta fapta în re­glementarea Codului penal.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. În cazul infractiunii de hartuire sexuala, obiectul juridic special este complex, cuprinzând, în principal, relatiile sexuale privind viata sexuala a persoanei, legea penala ocrotind libertatea acestor relatii, la adapost de orice constrângere. În secundar, se apara atât demnitatea persoanei, cât si relatiile sexuale privind serviciul.

Obiectul material al acestei infractiuni îl constituie corpul persoanei.

B. Subiectii infractiunii: a) Subiectul activ este calificat, acesta neputând fi decât o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia la locul de munca. Faptuitorul poate avea calitatea de superior, sef angajator, patron, inspector, terapeut, psihiatru, profesor, medic etc., de esenta infractiunii fiind auto ri­tatea sau influenta de care acesta beneficiaza la locul de munca si de care acesta poate uza în relatiile cu victima.

Coautoratul la aceasta infractiune nu este posibil, fiind o infractiune cu autor unic. Participatia penala se poate realiza sub forma instigarii sau complicitatii.

b) Subiectul pasiv poate fi orice persoana, indiferent de sex. Acesta este însa calificat în raport cu subiectul activ al infractiunii, în sensul ca este o persoana aflata în relatii de subordonare fata de acesta, ori este aflat sub influenta acestuia. Numai o persoana încadrata într-o unitate de stat sau privata poate fi subiect pasiv al acestei infractiuni.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva: a) Elementul material consta într-o actiune de hartuire sexua la realizata prin amenintare sau constrângere. Activitatea infractionala este realizata prin mai multe acte de sicanare a persoanei vatamate pentru obtinerea unor satis­factii de natura sexuala, acte care se realizeaza prin amenintare sau constrângere.

Daca fapta se realizeaza ca urmare a comportamentului provocator al persoanei vatamate nu se vor întruni elementele constitutive ale acestei infractiuni. De aseme­nea, daca actiune de hartuire sexuala nu se realizeaza prin amenintare sau constrân­gere, ci prin orice alta modalitate (spre exemplu, apeluri, rugaminti), va atrage asupra fap tuitorului o raspundere disciplinara sau contraventionala, fapta neavând însa ca­rac­ter penal.

Actiunea de amenintare trebuie sa trezeasca o temere în psihicul victimei cu pri­vire la consecintele refuzului satisfacerii cererilor faptuitorului în plan profesional. Constrângerea se poate realiza prin orice mijloace, putând fi atât fizica cât si psihica, putând fi îndreptata împotriva oricarei valori, cu conditia ca aceasta sa prezinte un interes deosebit pentru persoana constrânsa, inclusiv de ordin patrimonial.

Daca actiunea de constrângere constituie prin ea însasi o infractiune, se vor apli­ca regulile de la concursul de infractiuni. Astfel, daca prin actiunea de constrân ge­re nu se lasa nici o posibilitate de actiune persoanei vatamate, aceasta fiind obligata sa se supuna vointei faptuitorului de a întretine un raport sexual sau alte relatii se­xuale, se vor întruni elementele constitutive ale infractiunilor de hartuire sexua­la si viol sau perversiune sexuala, dupa caz, aflate în concurs ideal.

b) Urmarea imediata. În urma actiunii inculpatului, constând în hartuirea prin ame­nin­tare sau constrângere trebuie sa se produca o stare de pericol la adresa libertatii sexuale a persoanei, materializata într-o încalcare a libertatii si inviolabilitatii sexuale a victimei. În secundar, fapta poate avea ca urmare o atingere adusa demnitatii vic ti­mei, crearea unui mediu ostil la locul de munca, lezarea relatiilor sociale privind buna desfasurare a activitatilor unitatilor de stat si private.

c) Legatura de cauzalitate. Între actiune si rezultat trebuie sa existe o legatura de cauzalitate, aceasta rezultând din însasi materialitatea faptei (ex re).

B. Latura subiectiva. Infractiunea de hartuire sexuala se savârseste cu intentie directa calificata prin scop. Faptuitorul actioneaza în scopul de a obtine satisfactii de na­tura sexuala, care se pot materializa într-un raport sexual, relatii sexuale între per­soane de acelasi sex, relatii de perversiune sexuala sau price alta manifestare prin care se satisface o placere, o pofta sau fantezie de natura sexuala. Daca fapta nu se realizeaza în scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, fapta va constitui infrac tiunea de abuz în serviciu.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Actele pregatitoare si tentativa, desi posibile, sunt lasate în afara incri mi­narii de catre legiuitor. Infractiunea se consuma în momentul realizarii actiunii incri­minate si crearii unei stari de pericol privind libertatea si inviolabilitatea sexuala a victimei. Pentru consumarea infractiunii nu este necesar ca faptuitorul sa obtina sa­tis­factiile de natura sexuala urmarite, ci doar ca acesta sa hartuiasca victima în vederea realizarii acestui scop.

Hartuirea presupune o activitate de durata, putând îmbraca forma infractiunii con­tinue succesive, astfel ca este susceptibila de epuizare, în momentul încetarii acti­vitatii infractionale.

B. Modalitati. Infractiunea de hartuire sexuala cunoaste doua modalitati nor­mative, respectiv hartuire realizata prin amenintare si hartuire realizata prin constrân­gere. Fiecare modalitate normativa poate sa corespunda unei varietati de modalitati faptice de realizare.

C. Sanctiuni. Hartuirea sexuala se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.



Art. 2031 a fost introdus prin Legea nr. 61/2002 privind aprobarea O.U.G. nr. 89/2001.


Document Info


Accesari: 4148
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )