NORMELE JURIDICE
Normele Juridice constituie structura interna a dreptului privit in ansamblu , elementele sale constitutive.
Trasaturi:
-Este o regula de conduita generala si impersonala , stabilita sau recunoscuta de stat , care exprima vointa de stat si a carei respectare obligatorie este garantata de forta coercitiva a statului.
-Are caracter general care se manifesta prin faptul ca regula de conduita prescrisa este tipica , se aplica la un numar nelimitat de cazuri si este impersonala .
- O trasatura esentiala a normei juridicide este obligativitatea ei : Sunt un comandament impus de puterea publica , a carui respectare este obligatorie.
- Caracterul general obligatoriu , imperativ al normei juridice este esential , deoarece asigura ordinea de drept in societate , stabilitatea si dezvoltarea relatiilor sociale in conformitate cu interesele 18518i88s societatii.
Norme -principii, definitii, sarcini.
Numeroase acte normative , in primul rand constitutiile , pe langa unele prevederi al caror caracter reglementativ si deci normativ este evident , contin si unele prevederi cu caracter de principiu prin care se consfintesc unele relatii social-politice , se stabilesc unele scopuri ale legislatiei , sau activitatii de stat.(principiul separatiei puterilor ,suveranitatii , democratismul statului etc. ).
Alte acte normative contin o serie de definitii, caracterizari ale actului respectiv, indicand scopul si rolul sau .( def. Rudeniei in Codul Familiei , Contraventiei in Legea 32/1968).
Prevederile acestor acte normative , care formuleaza atat unele principii generale , cat si unele principii valabile intr-o singura ramura de drept sau care cuprind definitii si caracterizari , au un caracter reglementativ , ele fiind partea inseparabila a normelor juridice , deoarece stau la baza intelegerii si interpretarii lor concrete , integrandu-se in textele normative .
Normele juridice si dispozitiile individuale
-Intre norma juridica si o dispozitie individuala exista unele trasaturi comune dar si deosebiri calitative.
- Ambele prescriu o anumita comportare in conformitate cu vointa de stat , fiind aparate de forta coercitiva a statului.
-In timp norma juridica are caracterul unei reguli generale , este un etalon , o masura dupa care trebuie sa se ghideze oamenii in actiunile lor.
-Dispozitia din actul concret este aplicata o singura data , nu are caracter de repetabilitate sau continuitate.
-Conduita prevazuta de norma juridica se realizeaza prin intermediul unor dispozitii individuale .
-Dispozitiile referitoare la organizarea si functionarea unui organ concret de stat au caracter normativ , pentru ca ele se aplica continuu.
STRUCTURA NORMEI JURIDICE
Structura logico-juridica
Arata din ce elemente componente si reciproc dependente este logic organizata prescriptia normei , indiferent de formularea ei textuala , de ramura de drept careia ii apartine .
Aceste elemente sunt : IPOTEZA , DISPOZITIA SI SANCTIUNEA normei juridice.
Componenta trihotomica a normei corespunde situatiei logice , potrivit careia orice prescriptie , pt. a avea semnificatia si autoritatea unei norme de drept , trebuie sa prevada conditiile in care unele categorii de subiecte vor avea o anumita conduita , care este aceasta conduita si care sunt urmarile nerespectarii sau incalcarii ei .
IPOTEZA este acea parte a normei juridice care stabileste conditiile , imprejurarile sau faptele in prezeta carora se aplica dispozitia normei juridice , precum si categoria subiectelor la care se refera revederile dispozitiei .
In functie de precizia cu care este formulata ipoteza normei juridice :
a)Ipoteza determinata - stabileste exact conditiile de aplicare a dispozitiei
b) Ipoteza relativ determinata - indica imprejurarile de aplicare a dispozitiei , dar continutul concret al acestor imprejurari prin natura lui nu poate fi dat in actul normativ , ci este lasat pe seama organului de stat .
IPOTEZA poate sa fie :
a) Simpla - sa prevada o singura imprejurare in prezenta careia se aplica dispozitia
b) Complexa - sa prevada o multitudine de imprejurari care , toate sau fiecare in parte , sa determine aplicarea dispozitiei .
DIZPOZITIA este acea parte , acel element al normei juridice , care prevede conduita ce trebuie urmata , in ipoteza data , deci care sunt drepturile subiective si obligatiile corespunzatoare ale persoanelor vizate de norma juridica respectiva .
Dispozitia poate sa prevada fie savarsirea unei actiuni , fie o inactiune , abtinerea de la fapte ilicite .
Dispozitia poate sa impuna o anumita conduita , sa interzica sau sa permita o anumita comportare.
1.In functie de caracterul conduitei prescrie dispozitia poate fi :
a) Determinata - stabileste categoric si fara nici o posibilitate de derogare drepturile si obligatiile subiectelor vizate .
b) Relativ determinata - prevede mai multe variante posibile de conduita urmand ca subietele sa aleaga una dintre ele SAU fixeaza anumite limite , in cadrul carora se pot stabili drepturile si obligatiile .
SANCTIUNEA indica urmarile nerespectarii dispozitiei normei juridice= masurile luate impotriva persoanei cae a violat legea, aduse la indeplinire prin autoritatea statului.
In functie de natura raporturilor sociale reglementate , de pericolul social pe care il prezinta actele de incalcare , de important intereselor , a valorilor aparate etc . sanctiunile difera d.p.d.v. al naturii si gravitatii lor : penale,administrative , disciplinare , civile (caracter patrimonial).Ele se subdivid , in cadrul fiecarei categorii in parte , dupa gravitatea lor .
2.In functie de scopul urmarit de o sanctiune:
a)Sanctiuni de anulare a actelor ilicite
b)Sanctiuni reparatorii
c) Sanctiuni disciplinare
d)Sanctiuni contraventionale
e)Sanctiuni penale
-Sanctiunile pot urmari :anularea sau desfiintarea actului ilicit , restabilirea situatiei legale si repararea prejudiciului produs , aplicarea unor masuri de constrangere in vederea ispasirii vinovatiei pentru fapta antisociala si a prevenitii de noi incalcari .
3.In functie de gradul de detrminare :
a)Absolut determinate - fiind formulate categoric nu pot fi modificate , micsorate sau marite , de organul de aplicare
b) Relativ determinate - se stabilesc in limitele unui minim si maxim , urmand ca organul de aplicare sa stabileasca intre aceste limite sanctiunea corecta .
c) Alternative si cumulative- organul de aplicare poate alege intre 2 sau mai multe sanctiuni care se aplica pentru un anumit act ilicit .
Structura tehnico-juridica
-Se refera la forma exterioara de exprimare a continutului si a structurii logice a normei , la redactarea ei mai concisa sintetica sau mai dezvoltata , la modul in care mormele se incadreza in texte normative .
-Normele juridice sunt o parte a unui act normativ care este structurat in capitole , sectiuni , srticole, alineate .Articolul este elementul structural de baza al actului normativ care contine , de regula , o dispozitie de sine statatoare .Un articol nu coincide cu continutul integral al unei norme .In unele cazuri , intr-un articol sunt cuprinse mai multe norme de drept.In alte situatii , o norma de drept este cuprinsa in mai multe articole , elementele ei componenye putand fi stabilite numai prin coroborarea lor.
-Indiferent de felul cum este formulata o norma , ea trebuie sa prevada o conduita de urmat , o dispozitie sun forma unor drepturi,indrituiri si obligatii juridice. Tehnica legislativa nu cere insa atat formularea expresa a indrituirii , cat formularea obligatiei .
-Sanctiunea este si ea tot o indicatie a unei anumite comportari , dar a unei comportari nedorite , impuse numai pt. ca nu s-a respectat dispozitia si avand drept scop tocmai asigurarea respectarii acesteia.
|