PRESCRIPTIA EXTINTIVA
DEF. Prescriptia extinctiva ca fiind stingerea dupa caz fie a celei componente a dreptului la actiune care este posibilitatea titularului dreptului de creanta de a obtine:
- subiectului pasiv la executarea obligatiei corelative sau la recunoasterea dreptului subiectiv contestat fie a insusi dreptului real principal datorita ne executarii in termen prevazut de lege.
- Normele juridice care formeaza institutia prescriptiei extinctivei se gasesc in mai multe acte normative:
- Decretul nr.167/1958 privitor la prescriptia extinctiva care reprezinta legea generala sau dreptul comun ; Codul civil in masura in care nu au fost modificate sau abrogate
- Alte acte normative [ Codul familiei - art. 21, art. 52, art.60; Legea nr.29/1990 privind contenciosul administrativ, Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, Legea nr. 11/1991 pentru combaterea concurentei neloiale,
Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv.
Prescriptia extinctiva este reglementata ca o institutie juridica de ordine publica destinata ocrotirii unui interes general.
Acest caracter al institutiei rezulta pe de o parte inadmisibilitatea clauzelor care s-ar abate de la normele ce reglementeaza prescriptia extinctiva (art.1 alin. ultim din Decretul nr.167/1958 'orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei extinctive este nula) iar pe de alta parte obligativitatea aplicarii de catre organul de justitie a normelor juridice privind prescriptia extinctiva.
NATURA JURIDICA A PRESCRIPTIEI EXTINTIVE.
Stabilirea naturii juridice a prescriptiei extinctive trebuie sa se tina cont de imprejurarea ca prescriptia extinctiva este cunoscuta de toate ramurile de drept.
Prescriptia extinctiva infatisandu-se ca o institutie juridica avand un caracter complex.
Natura juridica a prescriptiei extinctive pentru dreptul civil inseamna a stabili ce este pentru dreptul civil prescriptia extinctiva.
In natura juridica a prescriptiei extinctive in cadrul dreptului civil au fost exprimate mai multe opinii.
In prima conceptie este sustinuta cu precadere de doctrina anterioara Decretului nr.167/1958 - prescriptia extinctiva a fost considerata o sanctiune de drept civil ce consta in stingerea dreptului subiectiv civil si obligatiei civile corelative.
In a doua conceptie prescriptia extinctiva a fost privita ca o sanctiune juridica de drept civil ce consta in stingerea dreptului la actiune in sens material ne exercitat la termenul de prescriptie.
In alta conceptie se apreciaza ca prescriptia extinctiva este un mod de transformare a continutului raportului juridic civil.
Prescriptia extinctiva poate fi analizata ca un mod de transformare a continutului raportului juridic dar nu si in cazul raporturilor juridice care au continut un drept real principal.
EFECTUL PRESCRIPTIEI EXTINCTIVE.
Controversa din doctrina se datoreaza dispozitiilor inscrise in codul civil referitoare la acest aspect.
Art. 1091 C. civ. enumera prescriptia printre modurile de stingere a obligatiilor civile, iar art. 1837 C. civ. dispune 'prescriptia este un mijloc de () a se libera de o obligatie' iar ambele texte lasand impresia ca prin prescriptia extinctiva se stinge obligatia civila si dreptul subiectiv civil corelativ.
Art. 1890, art. 1900, art. 1903-1904 C. civ. se refera la prescriptia actiunilor in justitie.
In sistemul Codului civil Decretul nr. 167/1958in literatura de specialitatea fost dominata solutia potrivit careia prescriptia stinge obligatia civila si dreptul subiectiv corelativ acesteia.
Dupa Decretul nr. 167/1958 se prevede in mod clar ca prescriptia extinctiva stinge 'dreptul la actiune'.
In prima opinie prescriptia extinctiva stinge dreptul subiectiv civil si obligatia civila corelativa fiind neconceput supravietuirea dreptului subiectiv civil .
In a doua opinie se considera ca prescriptia extinctiva stinge numai 'dreptul la actiune in sens material' dar nu si dreptul subiectiv civil.
Sprijinul acesteia se aduc urmatoarele argumente:
- argumentul de interpretare gramaticala < art. 1 alin.(1) din Decretul nr. 167/1958 in sensul textului nu foloseste cuvantul 'dreptul' sau sintagma 'dreptul subiectiv' ci formula 'dreptului la actiune' iar acestui argument se foloseste argumentul de interpretare logica
(aceste doua argumente sunt aplicabile unor dispozitii legale Decretului nr. 167/1958 precum art. 33, art. 48 alin.(3) si art. 67 alin.(5) din legea nr. 31/1990 etc.) >
- argumentul de interpretare logica a art. 19 alin.(1) din Decretul nr. 167/1958 daca prin implinirea termenului de prescriptie extinctiva stinge insusi dreptul subiectiv civil
- argumentul de interpretare gramaticala a art. 20 alin.(1) din Decretul nr. 167/1958.
Se admite ca prescriptia extinctiva stinge numai asa numitul 'drept la actiune in sens material' urmand doua importante consecinte:
- supravietuirea dreptului subiectiv civil corelative devenind imperfecta din calitatea pe care o avea de a fi perfecta;
- imprescriptibilitatea 'drept la actiune in sens procesual'- imprescriptibilitatea acelor componente ale dreptului la actiune constand in posibilitatea de a sesiza organul de justitie de a produce probe , de a exercita caile de atac prevazute de lege .
PRINCIPIILE EFECTULUI PRESCRIPTIEI EXTINCTIVE.
In literatura de specialitate se ca efectul prescriptiei extinctive este carmuita de doua principii:
- o data cu stingerea dreptului la actiune privind un drept subiectiv principal se stinge si dreptul la actiune privind drepturile subiective accesorii.
- in cazul unui debitor este obligat la prestatii succesive , dreptul la actiune cu privire la fiecare dintre aceste prestatii se stinge printr-o prescriptie deosebita.
Se observa ca in ambele principii privesc efectul stingerii prin prescriptie extinctiva a unui drept de creanta deoarece primul principiu vizeaza un drept accesoriu indiferent ca este de creanta sau real .
Principiul prescrierii actiunii privind un drept subiectiv accesoriu o data cu prescrierea actiunii privind un drept subiectiv principal reprezinta o aplicatie a regulii .
O data cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune privind eventualele dobanzi , garantii etc.
Principiul stingerii printr-o prescriptie distincta a dreptului la actiune privind fiecare prestatie in cazul obligatiilor cu executare succesiva se aplica ori de cate ori debitorul este tinut la prestatii succesive.
ex: - chirii
- arenzi
- dobanzi etc.
In aplicarea concreta a acestui principiu trebuie sa se tina cont si de incidenta celuilalt principiu care guverneaza efectul prescriptiei extinctive.
DELIMITAREA PRESCRIPTIEI EXTINCTIVE.
Prescriptia extinctiva poate fi si trebuie delimitata de prescriptia achizitiva de decadere si de modalitate a actului juridic care este termenului extinctiv.
PRESCRIPTIA EXTINCTIVA SI PRESCRIPTIA ACHIZITIVA (UZUCAPIUNEA)
Principalele asemanari dintre prescriptia extinctiva si prescriptia achizitiva sunt urmatoarele:
- ambele se infatiseaza ca sanctiuni de drept civil pentru titularii drepturilor subiective civile inactivi;
- ambele presupun termene;
- exista unele reguli comune privind calculul termenului;
Semnificarea prescriptiei achizitive si uzucapiune vizeaza urmatoarele aspecte:
- sediul principal al prescriptiei extinctive il reprezinta Decretul nr. 167/1958 iar uzucapiunea este reglementata de codul civil;
- termenele de prescriptie extinctiva sunt scurte si numeroase;
- prescriptia extinctiva stinge o componenta a dreptului la actiune in cazul drepturilor de creanta si al drepturilor reale accesorii in vreme ce prescriptia achizitiva conduce la dobandirea unui drept real;
- exista reguli proprii ce privesc suspendarea si intreruperea cursului prescriptiei iar repunerea se aplica numai in cazul prescriptiei ;
PRESCRIPTIA EXTINCTIVA SI DECADEREA.
Decaderea este sanctiunea de drept civil ce consta in stingerea dreptului subiectiv civil ne exercitat in termenul prevazut de lege se aseamana cu prescriptia extinctiva:
- sunt sanctiuni de drept civil;
- au efect extinctiv;
- presupun termene;
Principalele deosebiri dintre prescriptie si decadere sunt:
- ipoteza drepturilor de creanta si a drepturilor reale - prescriptia stinge numai o componenta a dreptului la actiune pe cand decaderea stinge insusi dreptul subiectiv civil;
- termenele de prescriptie sunt numeroase si lungi iar termenele de decadere sunt mai putine si mai scurte ;
- prescriptia se bucura de o reglementare privind intreruperea , suspendarea si repunerea in termen;
PRESCRIPTIA EXTINCTIVA SI TERMENUL EXTINCTIV.
Dintre prescriptia extinctiva si termenul extinctiv privesc urmatoarele aspecte:
- prescriptia extinctiva reprezinta un mod de transformare a continutului raportului juridic civil obligatoriu iar termenul extinctiv este o modalitate a actului juridic;
- in cazul drepturilor de creanta si drepturilor reale accesorii - prescriptia extinctiva stinge o componenta a dreptului la actiune in timp ce termenul stinge dreptul subiectiv civil si obligatia corelativa;
- termenul de prescriptie poate fi stabilit de lege ;
- termenul extinctiv poate fi modificat prin acordul partilor actului juridic;
- suspendarea, intreruperea si repunerea in termen sunt proprii termenului de prescriptie extinctiva;
DOMENIUL PRESCRIPTIEI EXTINCTIVE.
Prin domeniul prescriptiei extinctive se intelege sfera drepturilor subiective ce cad sub incidenta prescriptiei extinctive.
CRITERIILE DETERMINARII DOMENIULUI PRESCRIPTIEI EXTINCTIVE.
Sfera drepturilor subiective supuse prescriptiei extinctive se determina prin utilizarea urmatoarelor criterii:
- natura drepturilor subiective civile pe de o parte domeniul prescriptiei extinctive in categoria drepturilor patrimoniale iar pe de alta parte domeniul prescriptiei extinctive in categoria drepturilor ne patrimoniale;
- actul normativ ce reglementeaza prescriptia domeniul prescriptiei carmuit de Codul civil si domeniul prescriptiei guvernat de alte acte normative;
DOMENIUL PRESCRIPTIEI IN CADRUL DREPTURILOR PATRIMONIALE.
Drepturile de creanta indiferent de izvorul sunt supuse prescriptiei extinctive.
Principiul este potrivit actiunilor personale sunt supuse prescriptiei extinctive urmatoarelor exceptii:
- actiunea in restituirea depunerilor casei de economii si consemnatiuni art.4 alin.(1) din Legea nr. 66/1996 'sumele depuse de persoanele fizice Casei de Economii si Consemnatiuni pe instrumente de economie precum dobanzile si castigurilor cuvenite pentru acestea sunt garantate de stat. Acestea se restituie la cererea titularilor sau reprezentantilor legali . Drepturile de creanta asupra sumelor , dobanzilor si castigurilor sunt imprescriptibile;
- actiunea avand ca obiect partea cuvenita din rezerva de prime in asigurarile facultative de persoane art. 40 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile .
PRESCRIPTIA EXTINCTIVA SI DREPTURILE REALE ACCESORII.
Art. 21 din Decretul nr. 167/1958 prevede ca dispozitiile actului normativ 'nu se aplica dreptul la actiune privitor la drepturile de proprietate , uzufruct , uz , abitatie , servitute si superficie'.
PRESCRIPTIA EXTINCTIVA SI DREPTURILE REALE PRINCIPALE.
Art. 21 din Decretul nr. 167/1958 stabileste ca dispozitiile actului normativ nu se aplica dreptului de proprietate , dreptului de uzufruct , dreptului de uz , dreptului de abitatie , dreptului de servitute si dreptului de superficie deci drepturile
reale principale nu sunt guvernate ci de prevederile inscrise in Codul civil.
Consideram ca sunt imprescriptibile extinctiv urmatoarele actiuni reale:
- actiunea in revendicare imobiliara sau mobiliara intemeiata pe dreptul de proprietate publica ;
- actiunea in revendicarea imobiliara intemeiata pe dreptul de proprietate privata ;
- actiunea in revendicarea unui bun mobil proprietate privata de la posesorul de rea-credinta sau de la detector ;
- actiunea de partaj ;
- actiunea negatorie ;
- actiunea confesorie ;
- actiunea in granituire ;
Sunt prescriptibile extinctiv urmatoarele actiuni reale :
- actiunea in revendicarea unui bun mobil proprietate privata, pierdut sau furat, exercitata impotriva posesorului de buna-credinta ;
- actiunea in revendicare imobiliara in cazurile prevazute de art. 498 C. civ. (avulsiunea) si de art. 520 C. civ (revendicarea imobilului adjudecat in cadrul producerii de urmarire silita imobiliara) ;
- actiunea confesorie prin care se urmareste apararea dreptului de uzufruct, a dreptului de uz sau de abitatie si a dreptului de servitute ;
DOMENIUL PRESCRIPTIEI EXTINCTIVE IN CADRUL DREPTURILOR NEPATRIMONIALE
Principiul se intemeiaza pe caracter perpetuu al drepturilor nepatrimoniale si pe imprejurare astfel de drepturi sunt inseparabile de persoana fizica sau juridica .
EXCEPTIILE PRINCIPIULUI IMPRESCRIPTIBILITATII DREPTURILOR NEPATRIMONIALE
Urmatoarele actiuni sunt prescriptibile extinctiv :
actiunea in nulitate relativa a unui act juridic civil ;
actiunea in nulitate relativa a casatoriei ;
actiunea in tagaduirea paternitatii ;
actiunea in stabilirea paternitatii ;
|