Pirateria
1. Continutul legal
Potrivit
art.
Variantele agravate se realizeaza atunci când pirateria a
avut vreuna din urmarile aratate în art.
2. Conditii preexistente
A. Obiectul. a) Obiectul juridic special este complex; în primul rând, este reprezentat de relatiile sociale de ordin patrimonial, iar în secundar, de relat 11211x2315l iile sociale privitoare la integritatea fizica a persoanei, sanatatea sau viata persoanei.
b) Obiectul material este reprezentat de bunurile existente pe o nava, când actiunea este savârsita de echipajul acelei nave sau de unii pasageri.
Obiectul material poate fi chiar o nava, în situatia când echipajul sau pasagerii unei nave jefuiesc alta nava.
De asemenea, obiectul material este reprezentat si de corpul persoanelor împotriva carora se exercita acte de violenta, sau actiuni violente care au ca urmare moartea acestora.
B. Subiectii infractiunii. a) Subiect activ poate fi orice persoana care face parte din echipajul unei nave sau se gaseste ca pasager pe nava. Membrii echipajul sau pasagerii pot fi atât de pe nava pe care se savârseste infractiunea, cât si de pe o alta nava agresoare. Nu este necesar ca toti membrii echipajului sau toti pasagerii sa contribuie la savârsirea faptei. Sunt subiecti activi atât cei ce executa actiunea de jaf, cât si cei care realizeaza violentele.
b) Subiectii pasivi. Sunt persoanele ale caror interese patrimoniale au fost vatamate prin comiterea jafului, adica posesorii bunurilor rapite, cât si persoanele asupra carora s-a efectuat actiunea adiacenta, actele de violenta. Este posibil ca aceeasi sau aceleasi persoane sa fie victimele ambelor actiuni.
3. Continutul constitutiv
A. Latura obiectiva. a) Elementul material. Este alcatuit din doua actiuni cumulative, una principala, (jefuirea) si alta secundara (actele de violenta). Actiunea principala presupune luarea pe nedrept si prin mijloace ilicite a unor bunuri aflate pe nava. Actiunea adiacenta consta în savârsirea de acte de violenta împotriva persoanelor sau bunurilor care se gasesc pe nava jefuita. Desi infractiunea de jefuire include ideea de folosire a violentei, în dispozitiile art. 212 s-a prevazut distinct actiunea adiacenta a folosirii actelor de violenta pentru a se putea preciza ca aceste acte pot fi savârsite nu numai contra bunurilor[1].
O cerinta esentiala a laturii obiective este aceea privind locul savârsirii infractiunii. Nava sau aeronava trebuie sa se afle în marea libera sau în spatiul aerian, care nu sunt supuse jurisdictiei vreunui stat. În caz contrar se vor aplica regulile de la infractiunea de tâlharie.
b) Urmarea imediata si legatura de cauzalitate. În privinta acestor elemente ale laturii obiective trimitem la explicatiile date când am analizat infractiunea de tâlharie.
B. Latura subiectiva. Elementul subiectiv consta în intentia faptuitorului de a executa actiunea principala de jefuire si cea adiacenta de recurgere la actele de violenta. În ce priveste actiunea adiacenta, legea cere ca actele de violenta sa fie comise în scopul realizarii actiunii principale de jefuire, altfel, daca violentele au fost comise din alte motive nelegale de sustragere, va exista o infractiune de furt comis pe o nava, si nu piraterie. Exista si a doua cerinta, si anume, aceea ca actiunea de jefuire sa se efectueze în scopuri personale, în profitul acelora care savârsesc acea actiune. Asadar, este vorba de intentie calificata prin scop, si anume, de a-si însusi bunurile în interes personal, în sens contrar, fapta nu va realiza continutul acestei infractiuni (de pilda daca însusirea este facuta în profitul statului care a organizat jefuirea pentru a neutraliza nava jefuita).
Pe lânga cerintele laturii subiective pe care le presupune si tâlharia, si anume, scopul însusirii unui bun, scopul realizarii actiunii principale în ceea ce priveste actiunile adiacente, pirateria presupune ca jefuirea sa se faca în scopuri personale.
Daca echipajul sau pasagerii unei nave au savârsit fapta din ordinul autoritatilor statului carora ei apartin, infractiunea va avea o alta încadrare juridica.
4. Forme. Modalitati. Sanctiuni
A. Forme. Infractiunea de piraterie se poate comite ca si tâlharia în orice din formele posibile, acte pregatitoare, tentativa, fapt consumat ori epuizat.
a) Actele pregatitoare, desi posibile, nu sunt incriminate;
b) Tentativa, posibila sub forma celei întrerupte ori relativ improprii, e incriminata;
c) Consumarea. Infractiunea de piraterie se comite în forma consumata în cazul în care actiunea de jefuire s-a comis în întregul sau prin folosirea violentei si s-au ridicat bunurile care au format obiectul acestor actiuni pe nava în care se aflau.
d) Epuizarea. Fapta de piraterie se poate prelungi în timp, fie prin actiunea de luare a bunurilor prin mai multe acte similare, repetate la diferite intervale de timp, fie prin amplificarea unor urmari specifice actiunii adiacente (vatamarea sau chiar moartea persoanelor vatamate). În aceste cazuri, infractiunea se epuizeaza prin încetarea activitatii infractionale sau când nu mai este posibila nici o prelungire sau amplificare a actiunii adiacente.
B. Modalitati. Fapta este incriminata sub o modalitate normativa simpla [art. 212 alin. (1)] si sub trei modalitati normative agravate [art. 212 alin. (2) si 3)]. Trimitem pentru explicatii la modalitatile corespunzatoare ale tâlhariei. Fiecarei modalitati normative poate sa-i corespunda o varietate de modalitati faptice.
De observat ca legea asimileaza infractiunii de piraterie si jaful savârsit pe o aeronava sau între aeronave si nave. Se întelege ca o jefuire comisa pe aeronava nu este cu putinta decât daca faptuitorii au determinat o aterizare fortata într-un loc izolat sau au coborât cu ajutorul unor parasute având asupra lor bunurile supuse jefuirii.
C. Sanctiuni. Pirateria,
forma simpla sau tip (art.
|