Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




RAPORTUL JURIDIC

Drept


RAPORTUL JURIDIC

1. DEFINIŢIA sI TRĂSĂRURILE RAPORTULUI JURIDIC 

Normele juridice, reglementând conduita oamenilor, determina uneori formarea de raporturi, întrucât conduita unei persoane se exteriorizeaza prin actiunile sau inactiunile ei fata de alte 10310h718k persoane, fata de organele de stat.



Conduita umana prescrisa de o norma devine realitate atunci când se concretizeaza într-un raport social stabilit între anumite persoane care dispun de drepturi si obligatii ce le sunt conferite de normele juridice.

Raporturile sociale care sunt reglementate de norme juridice devin raporturi juridice.

Pentru aparitia unui raport juridic sunt necesare doua conditii: norma juridica si faptele juridice.

ELEMENTELE RAPORTULUI JURIDIC

Sub aspect structural raportul juridic este alcatuit din trei parti si anume:

-subiectele raportului juridic;

-continutul raportului juridic;

-obiectul raportului juridic.

SUBIECTELE RAPORTULUI JURIDIC

Din caracterizarea raportului juridic ca raport social rezulta ca subiectele raportului juridic sunt fie oamenii luati în mod individual fie grupati în anumite organizatii.

Pentru încheierea unui raport juridic sunt necesare cel putin doua persoane. În cadrul unui raport juridic subiectele sunt titulare de drepturi si obligatii.

Persoana fizica n principiu subiecte ale raportului juridic sunt cetatenii unui stat. Ei intra în cele mai diferite raporturi juridice: de familie, de proprietate etc.

Capacitatea de folosinta- reprezinta aptitudinea unei persoane de a dobândi drepturi si obligatii.

Capacitatea de exercitiu- reprezinta aptitudinea unei persoane de a-si exercita drepturile si de a-si asuma obligatiile.

Subiectele colective ale raportului juridic

1. Statul- statul este o notiune cu un grad mare de abstractizare, statele fiind subiecte de drept în cadrul unor raporturi de drept constitutional.

2. Organele de stat- pot aparea ca subiect de drept mai ales în dreptul constitutional si administrativ, sau de drept procesual penal si civil.

3. Unitatile administrativ teritoriale- judetul, municipiul, sectorul, orasul.

4.Institutiile de stat- prin institutii de stat se înteleg acele unitati care desfasoara o activitate cu caracter neeconomic si care sunt finantate din bugetul statului.

Persoana juridica- fiind acea entitate care întruneste cumulativ trei conditii si anume: patrimoniu, organizare de sine statatoare si scop

3.CONŢINUTUL RAPORTULUI JURIDIC

Subiectele raportului juridic sunt legate între ele prin drepturi si obligatii care împreuna formeaza continutul raportului juridic.

În unele raporturi, o parte este titulara de drepturi si alta parte este titulara de obligatii- acestea sunt raporturi juridice simple, contractul de împrumut.

În alte raporturi, ambele parti sunt titulare atât de drepturi, cât si de obligatii- raporturi juridice complexe: contractul de vânzare-cumparare.

4. OBIECTUL RAPORTULUI JURIDIC

În general în teoria generala a dreptului se sustine ca obiect al raportului juridic este acea actiune sau acea conduita asupra careia sunt îndreptate drepturile subiective si obligatiile participantilor la raportul juridic. Obiectul este însasi actiunea la care se refera continutul.

Parerea cea mai frecvent întâlnita este aceea ca obiectul raportului juridic consta în: lucrurile materiale, conduita umana, anumite valori personale nepatrimoniale etc.


Document Info


Accesari: 1863
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )