SISTEMUL DREPTULUI
Criteriile de constituire a sistemului de drept care stau la baza diviziunii dreptului in ramuri si institutii : obiectul reglementarii juridice si metoda de reglementare .
Ramura de drept este un ansamblu distinct de norme juridice legate organic intre ele , care reglementeaza relatii sociale ce au acelasi specific , folosind aceeasi metoda sau acelasi complex de metode .
Diviziunea dreptului in drept public si drept privat
Dreptul public : dreptul constitutional , administrativ , financiar , penal , procesual , international public
Dreptul privat : dreptul civil , comercial etc.
Impartirea dreptului in public si privat isi are originea in dreptul roman , teoria acestei clasificari apartinandu-i lui Ulpian : Dreptul public este dreptul care se refera la interesele statului roman , iar dreptul privat la interesele diferitelor persoane .
Datorita dezvoltarii economiei statul intervine mai mult in raporturile persoanelor si organizatiilor , considerate anterior ca raporturi private , in scopul apararii unor interese generale ale societatii. Ca urmare , se nasc o serie de norme si institutii care , dupa conceptia ulpiana apartin dreptului privat , dar d.p.d.v. al scopului urmarit ele au un caracter public: obligatia de contractare , dreptul instantelor de a modifica contractele , etatizarea unor ramuri economice , reglementarea preturilor , vanzarea catre stat , rechizitia etc .
Exista ramuri de drept cu caracter mixt:
- drept mixt concret - dreptul comercial , legislatia rurala
-drept mixt abstract - dreptul penal si procedura
|