Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




URMARIREA PENALA

Drept


URMĂRIREA PENALĂ

A.        Obiectul si trasaturile caracteristice ale urmaririi penale


În conformitate cu prevederile legii procesual penale, urmarirea penala are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la exist 20320e46u enta infractiunilor, la identificarea faptuitorilor si la stabilirea acestora, pentru a se constata daca este sau nu cazul sa se dispuna trimiterea în judecata.

Prin "strângerea probelor necesare" trebuie sa se înteleaga nu numai adunarea acestora pentru demonstrarea existentei infractiunii si a vinovatiei, ci si aprecierea lor sub aspect cantitativ si calitativ, respectiv daca sunt suficiente si pertinente pentru a sta la baza solutionarii cauzei cu prilejul judecatii.

Expresia "existenta infractiunilor" se refera la faptele incriminate de legea penala ca infractiuni, fiind lipsita de relevanta modalitatea de savârsire ori faza de executare a rezolutiei infractionale. În sfârsit, prin "identificarea faptuitorilor" se întelege aflarea datelor necesare cunoasterii faptuitorilor, atât ca persoane fizice, cât si sub aspectul identitatii acestora.

De la început trebuie facuta precizarea ca în cadrul urmaririi penale sunt aplicabile toate regulile de baza ale procesului penal si principiile investigarii criminalistice. În afara acestor reguli fundamentale, determinate de necesitatea realizarii obiectivelor sale, urmaririi penale îi sunt proprii anumite caracteristici, dintre care amintim:

Urmarirea penala este secreta. Sarcinile urmaririi penale -în general- si ale cercetarii penale -în special- nu pot fi realizate în conditiile în care publicitatea procesului -proprie fazei de judecata este înlaturata;

Urmarirea penala nu are caracter contradictoriu.(Nu se poate ca , în desfasurarea urmaririi penale, partile sa-si poata realiza în mod contradictoriu drepturile);

Urmarirea penala are un caracter preponderent al formei scrise;

Urmarirea penala are un caracter complet(Acest caracter deriva din prevederile legii procesual penale care consacra rolul activ al organelor de urmarire penala, acestea fiind obligate sa elucideze cauza sub toate aspectele);

Urmarirea penala are un caracter obiectiv;

B. Organele de urmarire penala si competenta acestora

Potrivit legii, urmarirea penala se efectueaza de catre procuror si organele de cercetare penala. Rezulta ca în notiunea mai larga de "organe de urmarire" intra cele doua categorii de organe mentionate. La rândul lor organele de cercetare penala cuprind:

o                organele de cercetare ale politiei;

o                organele de cercetare speciale.

În ceea ce priveste organele de cercetare penala ale politiei, acestea au o

competenta materiala generala. Aceasta înseamna ca, ori de câte ori legea nu atribuie cauza în competenta unui organ, aceasta revine organelor de cercetare penala ale politiei.


Document Info


Accesari: 2132
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )