Difractia undelor
Daca undele intalnesc obstacole de dimensiuni comparabile ca ordin de marime cu lungimea de unda se produc abateri de la propagarea rectilinie, ceea ce conduce la o redistribuire in spațiu a intensitații undelor, aparand zone de intensitate maxima si respectiv intensitate minima, specifice fenomenului de interferenta.
Astfel, fenomenul de difracție consta in patrunderea undelor in domeniul umbrei geometrice a obstacolelor de dimensiuni mici, comparabile cu lungimea de unda a undelor respective. Ca obstacole putem avea un paravan prevazut cu o fanta mica, sau un obiect netransparent, de o forma oarecare. Explicarea fenomenului de difracție se poate face pe baza principiului Huygens-Fresnel.
7.5.1 Principiul Huygens-Fresnel
O unda reprezinta in general
propagarea unei perturbații din aproape in aproape, in intregul
spațiu. Daca se considera o suprafața inchisa S care inconjoara
izvorul de unde I, este evident ca perturbația va ajunge intr-un punct P
oarecare, aflat in exteriorul suprafeței S, prin intermediul punctelor de
pe aceasta suprafața. Se poate pune intrebarea daca propagarea undelor in
exteriorul suprafeței inchise S nu se reduce la emisia de catre niște
surse dispuse convenabil pe aceasta suprafața (fig.21).
Raspunsul la
aceasta intrebare il constituie principiul lui Huygen 838g65i s, care afirma ca sursa
primara de unde poate fi inlocuita printr-o distribuție continua de surse secundare punctiforme, convenabil
alese pe suprafața inchisa S, astfel incat rezultanta obținuta prin
suprapunerea undelor secundare in punctul P sa fie identica cu unda primara
emisa de izvorul I, care ajunge in punctul P. Suprafata inchisa S poate fi
particularizata la o sfera sau la un plan, corespunzator formei concrete a
frontului de unda.
Se constata insa ca principiul lui Huygen 838g65i s poate explica patrunderea undelor in regiunea umbrei geometrice, dar nu explica redistribuirea intensitatii undei, adica producerea franjelor de difractie. Ultimul aspect al fenomenului de difractie este explicat printr-o completare adusa de Fresnel la principiul lui Huygen 838g65i s: amplitudinea si faza fiecarei surse secundare sunt egale, in fiecare punct al suprafetei S, cu amplitudinea si faza produse in aceste puncte de catre unda primara. Astfel, potrivit postulatului lui Fresnel, undele secundare de pe suprafata S sunt unde coerente si deci pot introduce fenomenul de interferenta. In acest sens, disfractia poate fi considerata ca o interferenta multipla a undelor secundare, emise de toate sursele plasate pe o suprafata de unda.
Combinatia dintre principiul "de constructie" al lui Huygens cu postulatul interferentei emis de catre Fresnel poarta numele de principiul Huygens-Fresnel.
Fresnel face ipoteza ca amplitudinea a undei emise de o sursa secundara este proportionala cu aria a sursei secundare, si depinde de directia de propagare. Valoarea amplitudinii este maxima in sensul de propagare a undei primare, si nula pe aceeasi directie in sens contrar. Astfel se explica faptul ca nu apar unde regresive (care s-ar intoarce la sursa principala I), si deci la fenomenul de interferenta contribuie numai undele secundare progresive (care se propaga in sens direct).
Aceasta ipoteza a lui Fresnel este descrisa matematic prin introducerea unui factor de inclinare, care descrie variatia cu unghiul a amplitudinii a undelor secundare:
(7.103)
unde , pentru si scade la zero pentru .
Din punct de vedere istoric au ramas denumirile de difractie Fresnel - pentru cazul cand difractia se studiaza in lumina divergenta, si difractie de tip Fraunhofer - pentru cazul in cand difractia se studiaza in lumina paralela.
7.5.2 Difractia Fresnel (in lumina divergenta)
Consideram o unda monocromatica cu lungimea de unda , ce se propaga intr-un mediu omogen de la sursa I, ajungand in punctul de observatie P. In general, sursa I poate fi inconjurata de o suprafata de forma arbitrara. Pentru simplificare alegem o suprafata sferica de raza , centrata pe sursa I (fig.22).
Potrivit principiului Huygens-Fresnel, fiecare portiune de pe frontul de unda poate fi considerata o sursa de unde secundare. Perturbatia ajunsa in punctul de observare P de pe o portiune de arie centrata pe punctul este:
(7.104)
unde:
(7.105)
este amplitudinea perturbatiei in punctul P datorata undelor secundare ce se propaga de pe o suprafata de arie , iar este amplitudinea la o distanta egala cu unitatea de "sursa" , si este faza initiala. Elementul de arie trebuie ales suficient de mic, astfel incat marimile si sa ramana constante in limitele acestei arii.
Presupunem ca intre sursa I si punctul de observare P se sufla un ecran netransparent, in care se practica o deschidere de raza (fig.23). Pentru a calcula intensitatea luminii in punctul P vom utiliza metoda zonelor Fresnel. Potrivit acestei metode, frontul undei se imparte in zone inelare cu centrele in punctul (fig.22), ducandu-se sfere cu centrul in P si avand razele .., in asa fel incat:
(7.106)
Aceasta inseamna ca sferele cu centrele in P au razele:
Aceasta impartire a frontului de unda in zone Fresnel prezinta avantajul ca ariile zonelor sunt practic egale, asa cum se demonstreaza in continuare:
(7.107)
Se stie ca aria unui segment de sfera este , astfel ca aria zonei Fresnel cu numarul va fi:
(7.108)
Exprimand in triunghiurile IMiA si PMiA cateta comuna MiA :
obtinem inaltimea :
(7.109)
Din relatia , ridicand la patrat,obtinem:
de unde:
(7.110)
In aproximarea relatia (7.108) devine
(7.111)
Asadar, ariile zonelor Fresnel nu depind de numarul , ceea ce inseamna ca in amplitudinile (7.105) va depinde de numai
Deoarece oscilatiile de la zonele vecine percurg pana in punctul P distante ce se deosebersc prin diferenta , rezulta ca acestea vor ajunge in punctul P in opozitie de faza :
(7.112)
unde este numarul total de zone Fresnel cuprinse in deschiderea circulara de raza
Scriind teorema lui Pitagora (fig.23) in triunghiul :
(7.113)
si neglijand termenul in aproximatia daca tinem seama de (7.110) si de relatia , obtinem
Considerand se obtine numarul total de zone :
Datorita factorului de inclinare , amplitudinile ale undelor ce ajung in punctul P scad odata cu cresterea numarului al zonei, Considerand aceasta scadere monotona, amplitudinea corespunzatoare zonei va fi media aritmetica a amplitudinilor si
care se poate scrie si sub forma:
Din (7.116) rezulta ca toate parantezele sunt nule, si astfel putem scrie:
pentru impar, si
(7.119)
pentru par.
Cum , putem considera , si astfel (7.118) si (7.119) devin:
(7.120)
unde semnul " + " corespunde unui numar impar de zone Fresnel, iar semnul " - " corespunde unui numar par.
Daca intre sursa I si punctul P nu exista nici un ecran, atunci , si , aceasta insemnand ca in cazul unui front deschis al undei, amplitudinea rezultanta in punctul P este jumatate din amplitudinea undei secundare emise de prima zona Fresnel, de pe ariea . Pentru si se obtine
In concluzie, drept urmare a interferentei actiunea in punctul P a tuturor zonelor Fresnel, cu exceptia primei zone, se anuleaza reciproc, si totul se petrece ca si cum unda s-ar propaga din punctul I in punctul P prin interiorul unui canal ingust. Aceasta explica propagarea rectilinie a luminii, postulata in optica geometrica.
Expresia (7.115) fiind simetrica fata de si , inseamna ca o sursa punctiforma asezata in punctul P produce in I acelasi efect ca si in cazul cand locul sursei I se inverseaza cu locul punctului de observatie P (aceasta constituie principiul reversibilitatii drumului razelor de lumina din optica geometrica).
Daca pe deschiderea circulara de raza cade o unda plana, , numarul zonelor Fresnel este :
(7.121)
Dupa cum rezulta din (7.120), intensitatea undei in punctul P este determinata de zonele Fresnel cu numarul 1 si , adica de prima si ultima zona Fresnel. In functie de numarul , ultima zona poate fi importanta sau total neglijabila. Din (7.115) si (7.121) rezulta ca numarul este dat de trei parametri: si . Variind acesti parametri, vor apare maxime sau minime ale intensitatii intr-un punct din spatiu.
Din calculele efectuate rezulta urmatoarele afirmatii:
a) Daca frontul undei este complet deschis, atunci intensitatea undei intr-un punct P din spatiu este numai din intensitatea undei care ar fi data in punctul respectiv numai de prima zona Fresnel.
b) Daca aria deschiderii circulare, intr-un ecran opac, ar fi egala cu aria primei zone Fresnel, in punctul P s-ar obtine o intensitate de patru ori mai mare decat intensitatea undei cu frontul deschis.
c) Obturand toate zonele Fresnel pare (sau impare), amplitudinea rezultata este :
sau
adica intensitatea luminii in punctul P va fi mult mai mare decat daca lumina ar ajunge direct din I in P.
d) Schimband fazele tuturor zonelor pare (sau impare) cu , se poate obtine o intensitate a luminii cu mult mai mare decat in cazul c).
Exemplul 5
Consideram difractia pe un ecran circular cu diametrul de . Daca in absenta ecranului intensitatea luminii in punctul de observatie P, venind de la sursa I (fig.23) are valoarea pentru lungimea de unda , se cer:
a) Intensitatea in centrul figurii de difractie, daca ecranul obtureaza prima zona Fresnel;
b) Intensitatea in centrul figurii de difractie, daca ecranul obtureaza jumatate din prima zona Fresnel;
c) Daca ecranul circular este plasat la jumatatea distantei dintre sursa si un ecran intunecos, pe care se observa figura de difractie, sa se determine aceasta distanta, in conditiile de la punctul a).
Rezolvare
a) Din (7.112) obtinem:
(7.122)
Din rezulta ; introducand in (7.122), expresia lui ia forma:
Asadar, pentru numar par se obtine , iar pentru numar impar se va obtine . Pentru un numar infinit de zone , in ambele situatii obtinem . In consecinta, intensitatea undei in punctul de observatie va fi egala cu intensitatea emisa de sursa in front deschis:
b) pentru impar, respectiv
pentru par (s-a considerat ca numarul de zone este mare, astfel ca , de unde rezulta ca se poate considera ca . Pentru ambele cazuri se poate scrie , de unde .
c) Raza primei zone Fresnel trebuie sa fie egala cu diametrul ecranului circular, , si . Din (7.115) obtinem
de unde se obtine
7.5.3 Difractia Fraunhoffer (in lumina paralela)
Vom studia de difractia unei unde plane, monocromatice, pe o fanta de latime si lungime. Vom considera ca unda plana cade normal pe planul fantei (fig.24). Lentila L focalizeaza lumina difractata sub diferite unghiuri in diferite puncte ale ecranului E plasat in planul focal al lentilei.
Pentru efectuarea calculelor vom diviza lungimea a fantei in benzi cu largimea elementara , fiecare banda creand in punctul O o perturbatie de amplitudine:
(7.123)
Amplitudinea undei corespunzatoare intregii fante va fi data de:
de unde obtinem:
(7.125)
Distributia fazelor in punctul O va fi aceeasi ca in planul AB, care face unghiul cu planul fantei. Tinand seama de faptul ca raza ce ajunge pe fanta la distanta de punctul A va parcurge o diferenta de drum egala cu , diferenta de faza corespunzatoare va fi , si astfel se poate scrie:
Datorita coerentei perturbatiilor provenite de la toate sursele elementare, de latime , amplitudinea undei rezultante in punctul O va fi :
(7.127)
Astfel, amplitudinea undei refractate sub unghiul este:
(7.128)
si intensitatea luminii care se propaga in urma difractiei sub unghiul va fi
(7.129)
unde este intensitatea luminii care se propaga de pe intreaga fanta pe directia . In unele cazuri practice unghiul este suficient de mic, astfel ca , si (7.129) ia forma:
(7.129')
Se observa ca intensitatea luminii pe ecranul E variaza in functie de unghiul (fig.25)
Pentru directii care satisfac conditia:
, (7.130)
unde este egal cu , intensitatea luminii este 0. Deoarece , maximul intensitatii se realizeaza pentru conditia , si in acest caz .
Conditia de maxim secundar pentru functia este , de unde obtinem:
cu solutiile etc. Valorile functiei pentru diferite valori ale lui au fost indicate in tabelul 1.
Maximele secundare au intensitatea mult mai mica fata de cel principal. Astfel, cea mai mare parte a energiei undei (peste 85%) este concentrata in maximul principal din fig.25, adica in domeniul , sau echivalent . Deoarece pozitia maximelor si minimelor depinde de lungimea de unda , figura de difractie 25 este valabila numai pentru o lungime de unda data. Departarea minimelor fata de centrul figurii creste o data cu micsorarea lui , astfel ca franja luminoasa centrala se largeste daca largimea fantei se micsoreaza. Dimpotriva, crescand largimea fantei, pozitia primelor minime se apropie de centrul figurii, iar maximul central devine mai pronuntat
Daca lumina nu este monocromatica, pentru avem maxime principale pentru toate lungimile de unda . In cazul luminii albe, in mijlocul figurii de difractie avem lumina alba, apoi benzi de diferite culori: violet - cel mai apropiat de centrul figurii de difractie, si rosu - cel mai indepartat de centrul figurii de difractie.
7.5.4 Reteaua de difractie plana
Retelele de difractie plane, prin transmisie, se obtin prin trasarea unor zgarieturi fine, drepte, paralele si echidistante pe suprafata unor placi confectionate dintr-un dielectric transparent (fig.26) Fantele de largime sunt separate prin portiuni opace de largime , iar marimea:
(7.131)
se numeste perioada (constanta) retelei. Pe retea cade normal un fascicul de lumina monocromatica, coerenta, producandu-se un fenomen complex: difractia luminii produsa de fiecare fanta si interferenta luminii provenita de la toate fantele. Intensitatea undei deviate prin difractie de fiecare fanta sub unghiul este data de (7.129). Diferenta de drum intre fasciculele care trec printre doua fante vecine este , iar diferenta de faza este:
Am ajuns astfel la problema interferentei fasciculelor multiple. Daca reteaua este formata din fante, se poate scrie, pe baza formulei (7.89):
(7.133)
unde este intensitatea luminii obtinuta de la fiecare fanta, in directia . Primul termen din (7.133) caracterizeaza distributia intensitatii luminii ca urmare a difractiei prin fiecare fanta, iar al doilea distributia intensitatii datorita interferentei luminii care trece prin cele fante.
Pentru o diferenta de drum:
unde se numeste ordinul de difractie pentru lungimea de unda specificata, avem maxime principale de interferenta. Daca este satisfacuta relatia (7.134), expresia intensitatii luminii capata forma:
(7.135)
Minimele intensitatii se obtin cand numaratorul expresiei (7.133) se anuleaza, adica ,
de unde rezulta:
(7.136)
unde
Maximele secundare se obtin din conditia ca derivata expresiei (7.133) in raport cu sa se anuleze, de unde se obtine ecuatia transcendenta:
(7.137)
Solutia ecuatiei (7.137) este:
(7.138)
unde .
Inlocuind valorile lui din (7.138) in (7.133), se obtin intensitatile maximelor secundare in diferite puncte ale ecranului de observare. Astfel, distributia intensitatii obtinuta prin interferenta a fascicule este modulata de figura de difractie in fiecare fanta (fig.27).
La incidenta oblica (fasciculul incident nu este paralel cu normala la planul retelei), din fig.28 se observa ca pot aparea doua cazuri:
a) Cazul cand lumina cade pe retea pe o directie de aceeasi parte a normalei cu directia luminii difractate, si in formula (7.134) se va lua pentru diferenta de drum:
(7.139)
b) Cazul cand lumina cade pe retea pe o directie de cealalta parte a normalei cu directia luminii difractate, si in formula (7.134) se va lua pentru diferenta de drum
(7.140)
Exemplul 6
Cunoscand lungimea de unda si distanta focala a lentilei utilizate (fig.29), sa se determine, pentru o retea cu constanta retelei :
a) pozitiile maximelor de ordinul pentru o retea de difractie cu constanta ;
b) ordinul cel mai inalt al maximului care se mai poate observa cu reteaua data.
Rezolvare
a)
(7.141)
(7.142)
Eliminand intre (7.141) si (7.142), se obtine:
(7.143)
b) Conditia de ordin maxim se obtine din conditia ca numitorul relatiei (7.143) sa fie un numar real:
de unde:
(7.144)
Exemplul 7
O sursa de lumina emite unde cu lungimile de unda cuprinse intre si . Lumina cade normal pe suprafata unei retele de difractie plane. Pentru o directie a luminii difractate fata de directia luminii incidente, cele doua lungimi de unda extreme ale spectrului se suprapun. Sa se determine:
a) Ordinul de difractie corespunzator suprapunerii celor doua lungimi de unda;
b) Numarul de trasaturi pe centimetru de retea;
c) Ordinul maxim de difractie ce se poate observa cu aceasta retea, pentru lungimea de unda .
Rezolvare
a) . Asadar, pentru unda cu lungimea de unda ordinul de difractie este , in timp ce pentru unda cu lungimea de unda .
b) Din sau obtinem
c) Conditia pentru ordinul maxim de difractie este:
de unde obtinem si astfel ordinul maxim este
Exemplul 8
Sa se demonstreze ca cel mai intens dintre maximele secundare din figura de difractie a unei retele de difractie, ce contine un numar foarte mare de fante, nu depaseste din valoarea maximelor principale.
Rezolvare
Conditia de maxim secundar este data de (7.13 ):
Din transformari trigonometrice simple, obtinem:
In acest caz, (7.133) devine:
(7.145)
Maximul corespunzator pentru (maximul principal) va avea expresia:
(7.146)
Maximul secundar cel mai apropiat de cel mai apropiat de cel principal crespunde, conform (7.138), lui :
Pentru un numar mare de fascicule care interfera se considera si unghiul foarte mic, astfel ca se poate face aproximatia si (7.145) ia forma:
(7.147)
Deoarece si , (7.147) devine:
|