Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ENERGIA HIDRAULICA

Fizica


Energia hidraulica

Energia hidraulica constituie o sursa de energie importanta. Apa acopera o mare parte din suprafata globului pamantesc, formand un invelis continuu denumit oceanul planetar. Din suprafata intregului glob de 510 000 000 km2, oceanul planetar ocupa o suprafata de 361 000 000 km2 - 70,8%. Suprafata pamantului are panta generala in directia marilor si oceanelor.
Primele centrale hidroelectrice apar in plin triumf al aburului si al febrei pentru perfectionarea motoarelor cu combustie interna. Ele au fost construite in Marea Britanie (1881) si apoi in SUA (1895). Dupa aceste reusite tarile care care atinsesera un grad suficient de avansat al industrializa 23123s1823x rii si care dispuneau de locuri in care se puteu construi baraje, in special ca alternativa la combustibilii fosili au gasit atractiva constructia de centrale hidroelectrice. Motivele sunt evidente: se elimina folosirea carbunelui, combustibil cu efecte nocive atat asupra sanatatii cat si asupra mediului inconjurator si nu in ultimul rand energia hidro constituie o sursa ieftina de energie.
Proliferarea surselor de energie pe seama centralelor hidroelectrice a fost privita, de toate tarile care aveau privilegiul natural de a o putea folosi, ca o parte fundamentala a valului viitorului.
In contextul general al acoperirii nevoilor energetice pe glob, sursele hidro nu joaca insa un rol de mare perspectiva. Astfel, pe langa limitarea impusa acestora de factorii fizico-geografici si geologici, mai exista un neajuns deloc neglijabil. Desi apa este o sursa inepuizabila se apreciaza ca toate caderile de apa au o viata relativ scurta, evaluata la circa 400 - 500 ani. Acest proces natural de sedimentare este cu atat mai regratabil cu cat instalatiile hidroelectrice reprezinta cea mai eficienta si cea mai curata sursa de energie cucerita de catre om.



Energia micro-hidro (MHC)

In Romanaia, dezvoltarea MHC a fost In exclusivitate sustinuta de RENEL, serviciul public care are monopolul asupra productiei si distributiei energiei electrice. In plus, Legea Apelor specifica drepturile utilizatorilor, prioritatile, plata pentru utilizarea apelor incluzând exploatarea energiei hidraulice.

Aproximativ 1/3 din potentialul estimat al microhidrocentralelor din tara este In prezent amenajat.
Luând In consideratie diagnoza situatiei, activitatile de perspectiva In acest sector ar trebui orientate In trei directii:
- reabilitarea MHC-lor existente;
- finalizarea MHC-lor aflate Inca In faza de constructie;
- realizarea unor noi MHC pentru dezvoltarea In continuare a potentialului hidraulic.
In plus, trebuie avuta In vedere dezvoltarea de MHC autonome pentru electrificarea rurala care sa utilizeze o parte din vasta retea de râuri mici de care dispune România si al caror potential nu a fost inclus In cifrele mentionate anterior.
Inaintea Inceperii unor proiecte noi, interventia pentru reabilitarea centralelor existente si terminarea proiectelor aflate In faza de constructie, pare a fi cea mai urgenta actiune ce trebuie realizata In acest domeniu.
Una din alternativele posibile pentru reabilitarea MHC-lor ar putea fi aceea de a atrage investitori independenti pentru finantarea proiectelor, precum si producatori de energie privati. Acest caz pare promitator pentru România In acest domeniu. Pe lânga producerea de energie cu ajutorul surselor de energie regenerabila sunt asteptate si beneficii pentru industria locala prin transfer de tehnologie pentru echipamente eficiente si fiabile.
Datorita diferitelor dificultati inerente unor asemenea initiative In tara, ar trebui sa se Inceapa cu un numar mic de MHC. Pentru demararea cu succes a unor programe si economisirea timpului, Intr-o prima etapa, ar trebui abordate MHC cele mai promitatoare. In studiile de fezabilitate ar trebui folosite date si metodologii adaptate situatiei pietii. Rezultatele acestei etape vor constitui baza pentru succesul programului viitor de reabilitare pe o scara mai larga.

In cazul MHC-lor aflate In constructie a fost investit un buget semnificativ, care nu aduce nici un profit In prezent. Luând In consideratie ca practic, costul de exploatare implicat In producerea energiei hidroelectrice (In comparatie cu centralele termice) este neglijabil, pierderile de energie si bani sunt imense. De aceea, ar trebui data prioritate finalizarii centralelor aflate In constructie, Incepând cu cele aflate Intr-o faza avansata a lucrarilor, fata de construirea unor centrale noi.
Proiectelor care sunt Intr-un stadiu avansat al lucrarilor ar trebui sa li se acorde fonduri suplimentare pentru finalizarea lor Intr-un timp scurt si punerea In functiunea acestor centrale. Pentru proiecte Intr-o faza mai putin avansata a lucrarilor (mai putin de 20%), ar trebui considerate investitiile din sectorul particular, cum ar fi producatorii independenti. In plus, ar trebui investigate combinatii Intre optiunile mai sus mentionate.
Cele doua domenii de interventie mentionate pot fi considerate profitabile pentru investitii pe termen scurt de implementare si cu rezultate ce conduc la economii de combustibili, bani si cu un impact pozitiv asupra mediului.
Dezvoltarea microhidrocentralelor izolate trebuie initiata pentru unele comunitati situate la distante mari de retea, din motive sociale si In vederea dezvoltarii regionale. Implementarea acestor centrale ar trebui inclusa Intr-un plan de electrificare regionala sustinut de stat.
Totusi RENEL, proprietarul celor mai multe MHC nu a inclus In programul sau de strategie pâna In 2000 nici un fel de fonduri pentru MHC, datorita atât unor prioritati privind centralele mari, cât si fondului limitat de dezvoltare, care este disponibil in prezent


Document Info


Accesari: 4759
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )