Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Electromagnetism

Fizica


Electromagnetism

Câmpul magnetic al curentului electric. Orice curent electric genereaza în jurul sau un câmp magnetic; acest câmp magnetic este pus în evidenta de liniile de forta care sunt inchise si concentrice.



Intensitatea câmpului magnetic H într-un punct oarecare din spatiu depinde de forma conductorului prin care trece curentul, de intensitatea curentului si de pozitia punctului în spatiu, unde trebuie sa determinam acest punct. Liniile de forta ale câmpului magnetic pot fi determinate folosindu-se regula burghiului.

În cazul unui conductor rectiliniu si infinit de lung sensul de înaintare a burghiului trebuie sa coincida cu sensul curentului, iar sensul de rotire a burghiului ne va da sensul liinilor de forta si deci a intensitatii câmpului.

În cazul unui conductor rectiliniu si infinit de lung:

H= k 2I/r

se numeste formula lui Biot-Savart, unde:

I- este intensitatea curentului electric;

r- distanta de la conductor la punctul unde calculam câmpul

În cazul când conductorul este finit:

H=k 2I/r cos a (cu conditia ca punctul în care se calculeaza câmpul sa fie simetric fata de extremitatiile conductorului)

r- ditanta de la conductor la punctul din spatiu;

a- unghiul sub care se vede punctul unde se calculeaza câmpul.

Iductia magnetica

Un corp introdus într-un câmp magnetic exterior se magnetizeaza prin influenta. Magnetizându-se, corpul respectiv va crea un câmp magnetic suplimentar în interiorul sau care se va compune cu câmpul magnetic exterior, când un câmp rezultant numit inductie

B=H + H

H este câmpul magnetizant (exterior)

H este câmpul produs de câmpul magnetizat

Inductia magnetica se masoara in Gauss (Gs) în sistemul CGSe.m. si în Tesla (Ts) în sistemul MKSA.

Se numeste flux de inductie magnetica numarul total de linii de forta ale inductiei magnetice care strabate o suprafata S asezata perpendicular pe liniile de forta. Pentru orice suprafata inchisa, numarul liniilor de forta care ies este egal cu numarul liniilor de forta care intra.

Unitatiile de masura pentru fluxul magnetic sunt:

în MKSA Weberul (Wb)

în CGSe.m. Maxwell (Mx)

Forta electro magnetica

Câmpul magnetic actioneaza cu o anumita forta asupra unui conductor parcurs de un curent electric. Aceaasta fora se numeste forta electromagnetica.

Directia si sensul fortei electromagnetice depind de directia, respectiv sensul cuerntului electric în conductor, precum si de intensitatea câmpului magnetic: F=IBl

l- este portiunea lungimii din conductor, aflata în câmpul magnetic. Directia fortei poate fi determinata folosind regula mâinii stâangi a lui Flemming.

Inductia elctromagnetica

Din variatia fluxului inductiei magnetice în suprafata marginita de un curent electric, numit curent de inductie sau curent indus.

Înturcat prin acest circuit apare un curent electric, rezulta ca exista si o forta electromotoare care intretine acest curent.

Conform legii lui Lenz, în fenomenele de inductie, sensul curentului indus va fi astfel încat fluxul produs de curentul indus sa se opuna variatiei fluxului inductor.

- 4 -


Document Info


Accesari: 3453
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )