Energia
Orice gest, oricat de neinsemnat, necesita un consum de energie: aprinderea luminii ori mancatul de ciocolata presupun un consum de energie. La fel mersul cu masina sau alergatul pe o distanta de 400 de metri. Pe Pamant, Soarele este sursa primordiala de energie. Daca energia exista pretutindeni, daca ea este cauza a foarte multe efecte, a o defini nu este usor. In termeni generali, se numeste energie ceea ce poate produce un lucru mecanic. Vantul invarte paletele unei instalatii eoliene: vantul este in acest caz o sursa de energie mecanica. Rasnitul cafelei cu o rasnitoare conectata la o priza de current presupune utilizarea energiei electrice. Cu ajutorul luminii, plantele produc frunze, flori si fructe: lumina este o sursa de energie radianta. Aceste exemple ne arata ca energia poate exista sub diferite forme: mecanica, electrica, radianta.
Transferul de energie
Daca energia nu poate fi definita decat folosind un principiu foarte general al fizici, transferul de energie, adica trecerea energiei dintr-o forma intr-alta, este insa usor de observat si de masurat cu ajutorul instrumentelor de laborator.
O macara care ridica o greutate constituie un exemplu des intalnit de transfer de energie. Pentru a ridica greutatea, se foloseste de un motor: energia chimica a benzinei, este transformata in energie mecanica(miscare) si in caldura(motorul se incalzeste) In acelasi mod un sportiv transforma energia chimica a alimentelor pe care le consuma in energie mecanica(musculara) si caldura.
Energia active si energia latenta
Energia obiectelor in miscare poarta numele de energie cinetica. Daca revenim insa la exemplul cu macaraua, atunci cand motorul este oprit iar greutatea ramane suspendata in aer, estunde a disparut energia? Aceasta este inca prezenta, planand in greutatea suspendata.Ea este prezenta sub forma de energie potentiala Energia potentiala este latenta, "in asteptare" .Cea mai mica modificare poate duce la reaparitia ei sub o forma activa. Daca, de pilda, se taie cablul, greutatea ridicata de macara cade si poate sparge un plafon. In acest caz, fizicianul va spune ca s-a eliberat energia cinetica, sau ca energia potentiala s-a transformat in energie cinetica. De fapt, atat energia potentialacat si energia cinetica sunt doua forme ale aceleiasi energii, energia mecanica. De fiecare data cand energia mecanica determina miscare, aceasta este in mod invariabil insotita de frecare.Aceasta frecare duce la degajarea de caldura. Astfel, strangerea unei frane pe roata unei biciclete produce incetinirea (consumare de energie mecanica) si incalzirea patinei franei (aparitia energiei termice). In acest caz, energia termica nu va produce un lucru mechanic, ci este doar eliberata in atmosfera.
Conservarea energiei
Energia se transforma, dar ea nu poate fi nici creata nici distrusa: acesta este principiul conservarii energiei, principiu fondat de Antoine Laurent de Lavoisier (1743-1794) chemist francez si fondatorul chimiei moderne. El este autorul expresiei "nimic nu se pierde, nimic nu se creaza". Universul contine o cantitate data de energie, care ramane constanta.Pe parcursul diferitelor transformari, cantitatea de energie finala, ramane egala cu cantitatea de energie initiala.
Energia mecanica
Universul este alcatuit din corpuri aflate in miscare. Pamantul se roteste in jurul Soarelui, oamenii se deplaseaza cu masina. Chiar si obiectele care par immobile, cum ar fi o carte asezata pe masa, sunt in realitate formate dinparticule invizibile aflate intr-o permanenta vibratie.
Vara mai ales, daca veti folosi in timpul zilelor insorite, draperii sau jaluzele la geamuri, si nu veti deschide geamurile si usile in timpul zilei veti reusi sa mentineti racoare in casa fara a mai da drumul la aerul conditionat. De asemenea senzatia de protectie si pastrare a temperaturii casei se poate realiza si cu ajutorul plantarii copacilor langa zidurile casei, vara umbra coronamentului va pastra racoare iar iarna, mai ales in cazul coniferelor, va va proteja de viscole. Cu ajutorul lor nu veti suprasolicita aerul conditionat.
Curatati sau inlocuiti lunar filtrele de aer de la hote si aparatele de aer conditionat, de la aspiratoare si astfel veti simti diferenta aerului respirat si veti scapa si de alergii.
Mai ales iarna asigurati-va ca scurgerile din pardoseli, caloriferele, semineele, filtrele de aer nu aunt blocate de presuri, draperii sau mobila, limitand astfel accesul la caldura si aer. Pentru ca iarna nu stati prea mult in bucatarie si baie puteti micsora temperatura de la calorifere pana la minim, si de asemenea tineti ferestrele inchise.
Camera pentru oaspeti este nefolosita, atunci fixati termostatele din camera la minim.
Cand nu folositi semineul scoateti-l din priza daca este electric si acoperiti accesul la horn pentru a nu intra praf si frig si mai ales sa nu iasa caldura pe horn. De asemenea daca intalati usi de sticla la semineu puteti reduce pierderea de caldura din casa.
Stim ca inca multe persoane folosesc calorifere electrice mici care consuma destul si au raza de actiune pentru spatii mici, asa ca cea mai buna solutie ar fi instalarea unui sistem centralizat care sa consume mai putin.
Pentru a nu consuma mult, atunci cand alegeti aparatele de aer conditionat ar fi bine sa le alegeti in functie de dimensiunile camerei, pentru ca o unitate mai mare va consuma cu siguranta mai multa energie electrica. Si aparatele de aer conditionat portabil pot fin o solutie fiabila pentru a racori dormitorul si apoi sufrageria.
Vechile termostate sunt mai putin eficiente decat cele noi asa ca va sfatuim sa le schimbati si va garantam ca va veti amortiza rapid investitia. Cele noi pot fi programate si va permit ajustarea temperaturii in camera pe care o folositi.
Dar cel mai important sfat pe care vi-l oferim este sa cumparati intotdeauna aparate electrice pentru caldura si aer conditionat de firma, care sa aibe consum redus de energie electrica si de gaz.
In bucatarie de exemplu puteti seta masina de spalat vase pe modul economic iar pentru uscarea
lor puteti lasa
De asemenea puteti folosi aparatele de genul masinilor de spalat rufe in perioadele zilei in care pretul energiei electrice este mai scazut si anume noaptea. Mai ales cele care au functie de uscare consuma destula energie. Cele mai practice sunt cele cu senzor de uscare care se opresc automat. Dar cel mai bine este sa usuci hainele in aer liber, asa vor avea si un miros placut.
In cazul frigiderelor si congelatoarelor ar fi bine sa se respecte temperaturile inscrise in ghidul fabricantului. Cumparati doar modele noi cu consum redus de energie.
|