Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Legile electrolizei

Fizica


Legile electrolizei

Am aratat ca prezenta unui curent electric intr-un conductor reprezinta un transport de sarcini electrice. Densitatea fluxului de sarcini electrice este caracterizata de densitatea de curent electric . Deoarece purtatorii de sarcina electrica poseda si o masa , rezulta clar ca transportul de sarcina electrica este insotit intotdeauna si de un transport de masa. Densitatea fluxului de masa reprezinta masa de substanta ce trece in unitatea de timp prin unitatea de arie a sectiunii transversale din conductorul respectiv. Efectuand un rationament analog cu cel pentru calculul lui , se ajunge simplu la expresia:



; (5.29)

. (5.30)

Formula (5.30) reprezinta legea lui Faraday a electrolizei sub forma locala (sau diferentiala), care afirma ca densitatea fluxului de masa este proportionala cu densitatea curentului electric. Coeficientul de proportionalitate se numeste echivalent electrochimic. La metale purtatorii de sarcina sunt electronii caracterizati de masa si sarcina , astfel ca pentru obtinem:

Se poate observa ca in cazul metalelor transportul de masa este neglijabil.

La electroliza, unde curentul electric este caracterizat de deplasarea unor ioni cu mase de mii de ori mai mari decat masa electronului, iar sarcina electrica este egala sau de cateva ori mai mare decat sarcina electronului, transportul de masa devine sesizabil. Notand cu numarul de electroni pierduti sau capturati de catre atomul din care rezulta ionul respectiv (valenta ionului), putem scrie:

unde este masa atomica a substantei respective si se exprima in grame, este numarul lui Faraday, iar este echivalentul chimic al substantei depuse la un electrod.

Inmultind (5.30) cu rezulta:

, (5.31)

unde , astfel ca (5.31) se va scrie sub forma:

sau

. (5.32)

Formula (5.32), reprezinta forma macroscopica a legii lui Faraday, indicand faptul ca masa depusa pe unul din electrozi este proportionala cu intensitatea curentului electric si cu timpul in care curentul respectiv trece prin electrolit. Deoarece produsul reprezinta chiar sarcina electrica ce trece prin solutie (printr-o sectiune transversala a electrolitului), formulele de mai sus se mai pot scrie sub forma:

. (5.33)


Document Info


Accesari: 7631
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )