Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Lumina

Fizica


Lumina

Lumina reprezinta o forma importanta de energie. Viata pe Pamant e dependenta de energia eliberata de soare . Pe de alta parte, lumina e radiatia care ne da posibilitatea sa vedem. Lumina de laser are numeroase intrebuintari- de la transmiterea mesajelor pana la taierea otelului.



Vedem obiectele cand lumina lor ajunge la ochiul nostru. Obiectele pe care le vedem fie produc lumina, fie reflecta lumina produsa de alte obiecte sau permit luminii sa le strab 18118c22s ata. De exemplu putem vedea Soarele si stelele pentru ca produc lumina. Majoritatea lucrurilor din jurul nostru le vedem datorita luminii pe care o reflecta.

Culoarea

In general lumina stralucitoare a soarelui e considerata ca fiind pura sau alba. Acest lucru e gresit, lumina alba fiind o combinatie de mai multe culori. Culorile ce compun lumina alba pot fi vazute atunci cand razele de Soare stralucesc prin picaturile de ploaie dand nastere unui curcubeu. Cand lumina e reflectara de marginea unei oglinzi sau atunci cand trece

printr-un ornament sau recipient de sticla, poate fi vazuta o banda de culori. Aceasta banda de culori e denumita spectrul luminii, ea trecand treptat de la culoara rosie pana la violet.

De obicei se neglijeaza noantele mai fine si se considera ca spectrul este alcatuit doar din sapte benzi colotate. Aceste culori, denumite si cele sapte culori ale curcubeului sunt: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet.

Prismele

In anii 1660, savantul englez Isaac Newton facea diferite experiente cu lumina. Folosind o prisma triunghiulara de sticla  a descompus lumina intr-un spectru a descoperit ca utilizand inca o prisma putea sa recombine razele colorate obtinand lumina alba. Experimentul a adus dovada ca lumina alba e formata din radiatii colorate.

La trecerea prin prisma isi modifica directia de propagare. Dar radiatiile de culori diferite isi vor schimba directia in mod diferit, cele rosi cel mai putin, iar cele violete cel mai mult.

Modificarea directiei de propagare a luminii se numeste refractie, iar fenomenul de descompunere a luminii albe in radiatii colorate de numeste dispersie.

Curcubeele se formeaza cand picaturile de ploaie disperseaza lumina soarelui.

Laserul

Un laser este un tip special de lumina produse de unde forte regulatecare permit luminii sa fie foarte atent concentrata. Sursele LASER au atomi ai caror electroni radiaza pe rand sau sincronizat. Laserele au multiple aplicatii in madicina, cercetari stiintifica, tehnologie mmilitara si comunicatii. Ele ofera o foarte si controlabila sursa de energie care poate fi folosita in rezolvarea celor mai complicate actiuni.

Lumina LASER poate fi folosita la gaurirea diamantelor si in fabricarea de componente microelectronica.

Precizia LASER-ului ajuta pe doctori sa faca operatii fara a vatama tesutul epiderial. LASER-ele sunt foarte folositoare si in comunicatii pntrru ca lumina LASER-ului poate transporta o cantitate insemnata de informatie si sa calatoreasca pe distante mari fara a-si pierde tinta.

Detectia luminii

Pentru fiecare mod de a produce lumina exista si un alt mod de a o detecta. Asa cum caldura produce, de exemplu, lumina incandescenta asa si lumina produce caldura masurabila cand absorbita de un material.

Surse de lumina

Sursele de lumina difera in functie de cum distribuie energia particulelor incarcate (electroni) ale caror miscare produc lumina. Daca energia vine de la caldura atunci sursa se numeste incandescenta. Daca energia energia provine din alta sursa chimica sau electrica, sursa se numeste luminescenta.

Sursa Incandescenta. La sursa incandescenta atomii se ciocnesc unii cu altii. Aceste coliziuni transfera energie spre electroni impingandu-i pe acestia spre nivele suparioare. Cand electronii elibereaza aceasta energie, ei emit fotoni. Unele coliziuni sunt mai puternica iar alltele mai putin puternica astfer sun elminati fotoni de energie diferita.

Lumina lumanarii este incandescenta si rezulta din excitarea atomilor de funingine in flacara incinsa.

Lumina dintr-un bac incandescent provide din excitarea atomilor dintr-un fir subtire numit filament care sete incalzit de curentul ce trece prin el. Aproape 75% din radiatiile ce provin de la lumina incandescenta a unui bac sunt infrarosii.

Oamenii de stiinta au invatat despre proprietatile luminii incandescente reale si le-au comparat cu o incandescenta teoretica numita "Black Body". Un "Black Body" este o sursa ideala de lumina incandescenta cu o emisie a spectrului ce nu depinde din ce material provine lumina, ci numai de temperatura acestuia.

Sursa Luminescenta absoarbe energie din alta sursa decat caldura, si este de obicai mai rece decat sursa incandescenta. Culoarea unei surse luminescente nu este raportata la menperatura sa. O lumina fluorescenta este un tip de lumina luminescenta care face uz de un element chimic numit fosfor. Tuburile fluorescente sunt umplute cu vapori de mecur si amestecate cu fosfor.

Cand electricitatea trece prin tub vaporii de mercur se excita si emit lumina abastra, verde, violeta si ultravioleta. Componentele cu fosfor sunt folosite in convertirea energiei elecronilor in lumina la tuburile cinescopice ale televozoarelor. Razele electronilor din tub se ciocnesc cu atomii de fosfor in mici puncte pe ecran, excitand electronii din atomul de fosfor spre nivele mai inalte de energie. Cand electronii se intorca la nivelol original de energie ei emit lumina vizibila. Lumina de la toti electronii de fosfor creeaza imaginea. Daca intarzierea dintre absortia si emisia de energie este mai mare decat 1 secunda atunci sursa se numeste fosforescenta. Materialele fosforescente pot lumina intunericul cateva minute daca au fost expuse la soare.

Aurora boreala si aurora australiana (ce apar in cerul noptii a latitudini mari) sunt surse luminescenta. Electronii, din vantul solar. Ce se indeparteaza de soare, sunt atrasi de campul gravitational al pamantului si sunt aruncati in atmosfera superioara aprape de polul nord si sud. Aici ei se ciocnesc cu moleculele si asta produce lumina in cerul noptii.

Chimioluminescenta ete procedeul prin care o reactie chimica produce molecule cu electroni ce au un nivel ridicat al energiei si pot radia lumina. Culoarea luminii depinde de reactia chimica. Cand chimioluminescenta apare la plane sau animale se numeste bioluminescenta.

Undele electromagnetice

Undele electromagnetice sunt o forma de energie radianta care se propaga in toate directiile spatiului si care traverseaza atat aerul cat si vidul. Lumina alba a soarelui sau a unui bec obismuit este alcatuit din unde electromagnetice. In realitate, ea este compusa din mai multe unde.

Aceasta lumina vizibila nu este decat o infima parte a radiatiei electromagnetice (sau spectrului electromagnetic). Aceasta cuprinde si unde invizibile, cum sunt undele radar, microundele, undele inflarosii, ultravioletele si razele X.


Document Info


Accesari: 6499
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )